ΛA.ΣY. Λυκόβρυσης Πεύκης: Ένα Γ.Π.Σ. κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρήσεων και όχι του λαού

|||

|||

       Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Λυκόβρυσης – Πεύκης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

     Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στις 21 Ιουνίου, συζητήθηκε το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη Λυκόβρυση. Ένα σχέδιο που βρίσκεται στα συρτάρια και στα σκαριά σχεδόν 20 χρόνια. Προφανώς όλοι αυτοί, Δημοτικές Αρχές που διοίκησαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και διοικήσεις Υπουργείων άρα και κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων και αποχρώσεων, έχουν ευθύνη που η Λυκόβρυση δεν έχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο εδώ και 20 χρόνια στα οποία συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης, στην πληθυσμιακή ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στις ανάγκες θωράκισης του Δήμου, από σχεδιασμούς που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του λαού της περιοχής.

 

     Για όσους διαβάσουν το νέο πολεοδομικό σχέδιο για τη Λυκόβρυση, αντιλαμβάνεται ότι εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό με βάση το Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική, όπου ιεραρχούνται, συγκεκριμένοι κλάδοι και τομείς με ιδιαίτερη κερδοφορία για όσους αποφασίσουν να επενδύσουν. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον Τουρισμό, πολιτιστικό και συνεδριακό, αλλά και η ιεράρχηση της Αττικής ως πύλης εισόδου για την ΕΕ, αξιοποιώντας τον άξονα της Εθνικής Οδού που συνορεύει και με το Δήμο μας στα όρια της Λυκόβρυσης.

 

    Παράλληλα μία σειρά σχεδιαζόμενα έργα στην Λυκόβρυση αλλά και την ευρύτερη περιοχή, όπως η διάνοιξη της Λ. Κύμης με σαφή στόχο την εξυπηρέτηση της Αττικής Οδού ως διεξόδου διαφυγής και ένωσης με την Εθνική Οδό αλλά και μία σειρά επενδύσεις όπως το καζίνο που θα εξυπηρετήσει ο νέος δρόμος, ή αντίστοιχα η δημιουργία του ΜΕΤΡΟ που θα φτάνει μέχρι τη Λυκόβρυση με τερματικό σταθμό στο νέο Mall που σχεδιάζεται, θα δημιουργηθούν μία ασφυκτική κατάσταση στην περιοχή, ενώ θα «ανοίξει η όρεξη» ορισμένων για τους ελεύθερους αδόμητους χώρους που ακόμα υπάρχουν.

 

      Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι σε αυτά τα όρια, όπου είναι γνωστό ότι σχεδιάζεται ένα νέο Εμπορικό Κέντρο, η δημοτική Αρχή εξασφαλίζει την ένταξη αυτή της περιοχής στο Κέντρο Πόλης όπου δίνει και ιδιαίτερες δυνατότητες στον εν λόγω επενδυτή για τη δημιουργία του Εμπορικού Κέντρου.

 

     Δεν είναι τυχαίο δηλαδή, ότι εξασφάλισαν την εμπορική χρήση της περιοχής, λειαίνοντας το έδαφος για την επένδυση που σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις που την εντάξανε και στις fasttrack επενδύσεις, με ασύδοτο τρόπο μπορεί ο επιχειρηματίας να κάνει κυριολεκτικά «ότι θέλει».

Όπως αντίστοιχα διασφαλίζουν την περιοχή της ELCO-Βαγιωνής εντάσσοντάς την στο σχέδιο πόλης και μάλιστα στην κατηγορία «βαριάς» χρήσης (γενική κατοικία 2).

 

     Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τη διάταξη που στέλνει στο απώτερο μέλλον των 12 ετών την απομάκρυνση των ρυπογόνων και οχλουσών βιομηχανιών από την πόλη της Λυκόβρυσης, όπως το εργοστάσιο του Βενέτη, τα Μαρμαράδικα, την ELCO-Βαγιωνής, το καφεκοπτείο KUDU, αλλά και άλλες χρήσεις που δεν συμμορφώνονται με το σχέδιο που ψηφίστηκε. Η προάσπιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Λυκόβρυσης σίγουρα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από αυτούς που την έχουν υποσκάψει όλα τα προηγούμενα χρόνια, με επιμέρους ευνοϊκές ρυθμίσεις «για το καλό των επιχειρήσεων».

 

      Δεν είναι τυχαίο ότι δίνεται δυνατότητα δημιουργίας Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, το λεγόμενο «Πράσινο Σημείο» μέσα στο ΕΘΙΑΓΕ, ένα μοναδικό χώρο που παραμένει αναξιοποίητος, με ευθύνη του Υπουργείου αλλά και των προηγούμενων υπουργών είτε ΝΔ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παλαιότερα, που μάλιστα ενέταξαν τη συγκεκριμένη περιοχή στο ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα. Αποτυπώνεται η προφανής εξυπηρέτηση των σχεδιασμών του κεφαλαίου για την περιοχή όπου με βάση την «ανάπτυξη» που σχεδιάζουν θα υπάρξει τρομακτική ανάγκη για υποδομές που με τα βίας μπορεί να αντέξει η Λυκόβρυση.

 

      Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε από τη μελέτη ότι ενώ υπάρχει πρόβλεψη για σχεδόν διπλασιασμό του πληθυσμού μέχρι το 2031 από το 2011 για την Λυκόβρυση, σε όλους τους δείκτες όπως: εκπαίδευση, υγεία, αθλητικοί χώροι και χώροι πρασίνου, εμφανίζεται έλλειμμα και καμία πρόβλεψη και μέριμνα για την κάλυψη αυτών των τόσο σημαντικών αναγκών. Είναι ανάγκη εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για τη δημιουργία σχολείων και αθλητικών χώρων, και παράλληλα προστασία των δασών και δημιουργίας χώρων πρασίνου.

 

      Επίσης, η δημοτική Αρχή (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) αλλά και όσοι πρόθυμα στήριξαν το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη Λυκόβρυση, όπως η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν τη δημιουργία Parking στη Λυκόβρυση (στο ΟΤ64, έναντι εκκλ. Αγίας Βαρβάρας) και όχι τη δημιουργία του Κέντρου Υγείας που πρόσφατα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Φαίνεται ότι είναι ικανοποιημένοι από την κατάσταση των νοσοκομείων και τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας και δεν χρειαζόμαστε άλλες υποδομές. Μόνο αυτοί μπορούν να μας εξηγήσουν το σκεπτικό τους.

 

      Το νέο αυτό πολεοδομικό σχέδιο για τη Λυκόβρυση, έρχεται να επιστεγάσει και να θεσμοθετήσει τους σχεδιασμούς των επιχειρηματιών αλλά και να ανοίξει το δρόμο για τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους.

 

     Η Λαϊκή Συσπείρωση με υπευθυνότητα καταψήφισε το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη Λυκόβρυση γιατί απέχει πολύ από αυτό που χρειάζεται ο λαός της περιοχής.

  • Μία πόλη με χώρους πρασίνου, σχολεία για όλα τα παιδιά, χώρους αθλητισμού με ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όχι γραφεία εταιριών μεγαθήρια και νέα εμπορικά κέντρα.

  • Μια πόλη με Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, που προτάσσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του λαού.

  • Μία πόλη χωρίς εργοστάσια άναρχα δομημένα μέσα στον οικιστικό ιστό, αλλά με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας με κεντρικό σχεδιασμό να απομακρυνθούν και μετεγκατασταθούν σε προβλεπόμενες περιοχές και χώρους.

 

     Ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει την πόλη που ο λαός έχει ανάγκη, είναι ο ίδιος ο λαός, βγαίνοντας μπροστά στον αγώνα για την κάλυψη των πραγματικών του αναγκών.