ΛΑ.ΣΥ. Ηρακλείου: Στον προκρούστη των περικοπών και η καθαριότητα των σχολείων

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου Αττικής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Εν μέσω πυρκαγιών και «ιστορικού» καύσωνα, που σηματοδοτούν νέα εγκλήματα κατά συρροή, με νεκρούς από θερμοπληξία εργαζόμενους, με περιουσίες στάχτη, με την Ελλάδα να γίνεται κρανίου τόπος, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν καθυστερεί να εξαπολύσει νέα επίθεση στον εργαζόμενο λαό.

Με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών, αριθμείται ο μέγιστος αριθμός υπαλλήλων για το προσωπικό καθαριότητας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στα σχολεία των Δήμων. Με βάση αυτή, στο Δήμο Ηρακλείου αναλογούν μόλις 2 καθαρίστριες ανά σχολείο με τρίωρη απασχόληση. Το…φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι η εγκύκλιος προβλέπει τη δυνατότητα των Δήμων να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό με δικά τους έξοδα, όταν γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι κανένας Δήμος καθ’ εικόνα και ομοίωση της κεντρικής κυβέρνησης δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τις ανάγκες των μαθητών, των γονιών, της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Για μία ακόμη χρονιά οι προσλήψεις εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα γίνονται με όρους “κυβερνητικής ακαθαρσίας”, καθώς διαπιστώνεται περίτρανα  ότι η υγιεινή και η καθαριότητα των σχολείων είναι κόστος χωρίς όφελος για την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές.. Φυσικά δεν αναμέναμε κάτι καλύτερο, καθώς είναι πλέον αδιάντροπα φανερή η υποβάθμιση των δωρεάν και δημόσιων παροχών για την παιδεία, έχοντας μάλιστα διανύσει την περίοδο της πρόσφατης πανδημίας…

Και στο Δήμο μας, η δημοτική αρχή όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την αγαστή συνεργασία των περισσότερων παρατάξεων, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, διέθετε αυτό το ελάχιστο προσωπικό για τις ανάγκες καθαριότητας των σχολείων και μάλιστα, μέσω εργολάβων! Έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της εικόνας να εξοντώνονται κυριολεκτικά οι καθαρίστριες για να προλάβουν αίθουσες και αυλές. Και η μόνη βοήθεια που παίρνουν να είναι από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς. Έχουμε δει τουαλέτες απαγορευτικές για χρήση από παιδιά, με ελλείψεις σε σαπούνι και χαρτί υγείας, που ο ίδιος ο Σύλλογος Γονέων αναλαμβάνει τελικά την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό τους, με έξοδα και κόπο των γονιών.

Στο Δήμο Ηρακλείου, συγκεκριμένα, δε φτάνει η κακή κατάσταση των σχολικών κτιρίων,  λόγω παλαιότητας και πλημμελούς συντήρησης, αλλά επιπλέον, ο αριθμός των προσλήψεων καθαριστριών, οι συνθήκες και το καθηκοντολόγιο με το οποίο προσλαμβάνονται, είναι για μία ακόμη φορά προκλητικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά τις εργασίες αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων και «αναβαθμισμένων ενεργειακά» σχολείων, η σκόνη και οι συνθήκες ήταν άκρως ανθυγιεινές. Σε πολλές περιπτώσεις, σχολεία καθαρίστηκαν με προσωπική εργασία γονιών και εκπαιδευτικών… Δε φτάνει δηλαδή η  απαράδεκτη συνθήκη σχολείο-εργοτάξιο, τα σχολεία έμειναν και χωρίς ενισχυμένη στελέχωση στην καθαριότητα. Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις, όπως το 9ο νηπιαγωγείο Ηρακλείου, που μέχρι και δερματικά προβλήματα εμφανίστηκαν σε μαθητές, όπως έχουν καταγγείλει γονείς…! Στις περισσότερες περιπτώσεις, στα σχολεία δεν υπάρχει χώρος τραπεζαρίας και δεν προλαβαίνει να καθαριστεί η αίθουσα πριν αρχίσουν τα γεύματα του ολοήμερου.

Η κυβέρνηση και η Δημοτική Αρχή μας εμπαίζουν, όταν προσπαθούν να μας πείσουν ότι, εν έτη 2023, επαρκούν μόνο χαρτιά κουζίνας και απορρυπαντικά, κουβάδες και σφουγγαρίστρες για τον καθαρισμό και την αποστείρωση που χρειάζεται ένα σχολείο… Συνέπεια αυτών είναι η μετάδοση ιώσεων το χειμώνα και οι αποπνικτικές συνθήκες με τις πρώτες ζέστες….

Με βάση τα παραπάνω, ως Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου Αττικής

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να διεκδικήσει τώρα ο Δήμος την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για την καθαριότητα των σχολείων, με μόνιμη, πλήρη και σταθερή σχέση εργασίας. Μονιμοποίηση τώρα όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αξιοπρεπείς μισθοί, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης
  • Καμιά περικοπή στο Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό Επίδομα των καθαριστριών. Αναδρομική ένταξη στα ΒΑΕ από το 2012, που άδικα και παράνομα είχε απενταχθεί ο κλάδος από τη λίστα
  • Εξασφάλιση από το Δήμο Ηρακλείου όλων των προβλεπόμενων και αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π) για τους μαθητές και τους εργαζόμενους στα σχολεία
  • Ειδική μέριμνα καθαριότητας για τα σχολεία όπου συντελούνται εργασίες συντήρησης/αποκατάστασης.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ότι δεν παίζουμε με την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών μας, ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ στο έγκλημα της εξοντωτικής εργασίας, που πλέον θα μας συνοδεύει και μέχρι τα 74 χρόνια, μέχρι τα βαθιά γεράματα.