ΛΑ.Ε. – Α.Α.: Προγραμματικές δηλώσεις Κυβέρνησης – Ανεπαρκείς και ανεφάρμοστες υποσχέσεις

Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Στην ανακοίνωση των προγραμματικών του δηλώσεων ο πρωθυπουργός έδωσε διάφορες υποσχέσεις για παροχές προς τους πολίτες, οι οποίες όχι μόνο αποτελούν ανεπαρκή επιδόματα ελεημοσύνης, που δεν καλύπτουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής αλλά είναι και ανεφάρμοστες.

Συγκεκριμένα:

  1. Tα διάφορα Market pass, Fuel pass, Youth pass, Power pass, είναι επιδόματα φτώχειας σε σχέση με την ακρίβεια. Mόνο μέσα στον Ιούλιο αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι τιμές των τροφίμων (έχουν ήδη αυξηθεί αρκετές φορές μέσα στο χρόνο) φτάνοντας σε κάποια είδη και το 33% , ενώ αναμένεται νέα αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να υπάρχει πλέον κρατική επιδότηση! H λήψη ουσιαστικών μέτρων για μείωση των τιμών, όπως είναι η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης απορρίπτεται συνεχώς από την κυβέρνηση.
  2. Oι αυξήσεις 3% στους συνταξιούχους και oι όποιες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έχουν λάβει καμιά αύξηση τα τελευταία 13 χρόνια, είναι ασήμαντες σε σχέση με το κόστος ζωής. Μάλιστα οι προεκλογικές υποσχέσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους (25% αύξηση) μετατράπηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, απλώς σε «φιλοδοξίες».
  3. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για αντιμετώπιση των προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας, αρχίζοντας από το ΕΚΑΒ, στο οποίο θα χρησιμοποιούνται προσωρινά (;) πυροσβέστες και στρατιώτες, είναι καθαρό ψέμα. Καταρχήν το πυροσβεστικό σώμα έχει άλλη σημαντικότατη αποστολή και δεν επαρκεί ιδιαίτερα το καλοκαίρι, για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ο πρωθυπουργός προέβη σε αυτό το μέτρο για να αντιμετωπίσει την κοινωνική οργή από τους συνεχείς θανάτους λόγω έλλειψης ασθενοφόρων, αλλά ουδόλως είναι πολιτική του βούληση η ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας. Αυτό προκύπτει από το μεσοπρόθεσμο, που προβλέπει μείωση δαπανών για την υγεία για τα επόμενα χρόνια από 9% το 2024 μέχρι και 14% το 2027. Συνεπώς όλες οι εξαγγελίες για την δημόσια υγεία είναι ψέματα και έχουν σκοπό να εφησυχάσουν την κοινωνία μέχρι την τελική παράδοσή της στους ιδιώτες.
  4. Στο θέμα που ο πρωθυπουργός δείχνει απόλυτη σταθερότητα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι συνεχώς αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες, που δεν εξυπηρετούν την άμυνα της χώρας αλλά τα Νατοϊκά συμφέροντα και αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Επανέλαβε την πρόθεση του για τροποποίηση – υπέρβαση με κάθε τρόπο του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση και λειτουργία στην Ελλάδα ιδιωτικών πανεπιστημίων, με καθαρό στόχο την υπονόμευση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και την εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της εκπαίδευσης.

Συνολικά ο πρωθυπουργός μοίρασε αφειδώς υποσχέσεις, που είναι ανεφάρμοστες με βάση το μεσοπρόθεσμο που ο ίδιος έχει ψηφίσει, το τεράστιο δημόσιο χρέος και τις δεσμεύσεις της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα

Τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν και θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο, αντιμετωπίζονται μόνο με λαϊκούς αγώνες.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη αυτών των αγώνων