ΛΑ.Ε. – Α.Α.: Δεν καλύπτονται οι ανάγκες των αναπήρων με 25 ευρώ παραπάνω

Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα στήριξης που να κατοχυρώνουν την ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία,τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου

Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις τελευταίες ημέρες της κοινοβουλευτικής του θητείας ,προσπαθεί να ικανοποιήσει συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (ωράριο εργασίας κλπ), ρίχνοντας παράλληλα κάποια ψίχουλα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες για δημιουργία εντυπώσεων ενόψει εκλογών.

Στα πλαίσια αυτά η χθεσινή ανακοίνωση για αύξηση του επιδόματος αναπηρίας κατά 8% μόνο προεκλογικό επικοινωνιακό τρικ μπορεί να θεωρηθεί.

  • Τα άτομα με αναπηρία έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω μνημονιακών πολιτικών και αύξηση της ανεργίας, που τα οδήγησαν, πριν από άλλες κοινωνικές ομάδες, σε περιθωριοποίηση και κοινωνικό αποκλεισμό.
  • Η Πανδημία, σε συνδυασμό με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που είχαν σαν συνέπεια την κατάρρευση των δομών πρόνοιας και των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, όξυναν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία.
  • Τα επιδόματα αναπηρίας παραμένουν καθηλωμένα επί 12 χρόνια και με κανέναν τρόπο δεν καλύπτουν τις ανάγκες για περίθαλψη και αξιοπρεπή διαβίωση. Τον Φεβρουάριο του 2023 μάλιστα, επιχειρήθηκε η περικοπή τους κατά 100 ευρώ, που απετράπη λόγω κινητοποιήσεων και αντίδρασης κοινωνικών και πολιτικών φορέων.
  • Ενώ όμως δεν διατίθενται από το κράτος, με ευθύνη των κυβερνήσεων, χρήματα για την ουσιαστική στήριξη τους, επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη δράση διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων και ΜΚΟ, τάχα για τους αναπήρους, οι οποίες διαχειρίζονται τεράστια κονδύλια από το κράτος ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς κανέναν έλεγχο, ενώ οι δημόσιες κοινωνικές δομές οδηγούνται στην κατάρρευση λόγω υποχρηματοδότησης.
  • Συνολικά η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα προεκλογικά ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έδειξαν σκληρότητα στα άτομα με αναπηρίες.

Απαιτείται:

  • Η ουσιαστική αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής και των αναγκών για περίθαλψη.
  • Η συγκρότηση και εφαρμογή ενός σύγχρονου δημοσίου συστήματος κοινωνικής προστασίας, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και θα δίνει την δυνατότητα για ισότιμη πρόσβαση στη δουλειά, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην κοινωνία γενικότερα.