Ξεκινά η κοπή των δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων – Με “ανθρώπινες αλυσίδες” απαντούν οι κάτοικοι

|||

|||

..
..
..

Το επόμενο διάστημα ξεκινά η κοπή και η εκρίζωση 72 δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων, όπως αναφέρει η ανοιχτή συνέλευση “Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων“, η οποία καλεί κατοίκους, θαμώνες, εργαζόμενους, σωματεία και φορείς να είναι σε επαγρύπνηση ώστε να προστατεύσουν τα δέντρα και την πλατεία. “Την ημέρα που θα αντιληφθούμε ότι ξεκινούν οι εργασίες κλαδέματος, κοπής ή εκρίζωσης θα βρισκόμαστε έξω από το εργοτάξιο και με τα σώματά μας ως αλυσίδες ανθρώπινες θα αγκαλιάσουμε την πλατεία Εξαρχείων” τονίζουν. 

Αναλυτικά το κάλεσμα της συνέλευσης: 

Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων έγινε στα κλεφτά τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου. Από τότε και παρά τα επίμονα αιτήματά μας παραμένουμε ανενημέρωτοι/ες για την πορεία των εργασιών παρόλο που είναι δικαίωμα όλων μας να λαμβάνουμε γνώση για ένα δημόσιο έργο. Η απάντηση σε κάθε έκκλησή μας είναι η καταστολή. Η καθημερινότητά μας περικυκλώνεται από δυνάμεις της αστυνομίας που περιφρουρούν τις λαμαρίνες, ελέγχουν με το βλέμμα τους όποιον περπατά πέριξ της πλατείας, προτάσσουν τα όπλα τους ακόμα και μπροστά στα παιδιά και προβαίνουν σε προσαγωγές, ξυλοδαρμούς και χρήση δακρυγόνων. Η βία είναι ο μόνος τρόπος επιβολής του εργοταξίου για τον σταθμό μετρό στην πλατεία.

Το προσεχές διάστημα, ίσως τις επόμενες ημέρες, ξεκινά η κοπή και η εκρίζωση 72 δέντρων της πλατείας. Οι ισχυρισμοί και τα μνημόνια περί πράσινου ισοζυγίου δε μας πείθουν εξαρχής, αφού σε καμία περίπτωση το μικροκλίμα της περιοχής δεν μπορεί να διαφυλαχτεί από δέντρα που θα φυτευτούν σε μια άλλη γειτονιά του δήμου. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτοντας το ψεύτικο ενδιαφέρον τους, παρατηρούμε πως στη Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) δεν περιλαμβάνεται καν τοπογραφικό σχεδιάγραμμα της υφιστάμενης βλάστησης το οποίο οφείλει να αναφέρει τα χαρακτηριστικά εκείνα των δέντρων βάσει των οποίων υπολογίζεται το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο.

Ως μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης, ως κάτοικοι, θαμώνες και αλληλέγγυοι/-ες που επιθυμούμε να διαφυλάξουμε την ταυτότητα της περιοχής αλλά και τη βλάστηση της πλατείας η οποία βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών παρά την ανύπαρκτη φροντίδα της από τον δήμο, θα είμαστε εδώ και σας καλούμε να είστε μαζί μας.

Την ημέρα που θα αντιληφθούμε ότι ξεκινούν οι εργασίες κλαδέματος, κοπής ή εκρίζωσης θα βρισκόμαστε έξω από το εργοτάξιο και με τα σώματά μας ως αλυσίδες ανθρώπινες θα
αγκαλιάσουμε την πλατεία Εξαρχείων. Θα προφυλάξουμε τα δέντρα και θα υπερασπιστούμε την οργανική σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, μια σχέση που όταν κόβεται επιφέρει τραύματα στο σώμα και στη μνήμη.

Τη μέρα που θα αντιληφθούμε ότι έρχονται για τα δέντρα θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να φτάσει η είδηση σε όλη την πόλη.
Αν χτυπήσει το τηλέφωνό σας να το σηκώσετε… Αν ακούσετε φωνές να τρέξετε!!!
Τα δέντρα της πλατείας Εξαρχείων θα μείνουν εδώ.
Τα σώματά μας θα μείνουν εδώ για να τα υπερασπιστούνε.