Κόβει η Ουκρανία το φυσικό αέριο – Βαρύς ο «Πέλεκυς» για την Ευρώπη

Έκλεισε η «στρόφιγγα» του φυσικού αερίου από την Ουκρανία, με τις τιμές να εκτινάσσονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών – Μεγάλη πίεση αναμένεται να δεχθεί η Ευρώπη που θα πρέπει να καλύψει το κενό του ρωσικού αερίου με το 40% ακριβότερο LNG

Κόβει η Ουκρανία το φυσικό αέριο – «Πέλεκυς» για την Ευρώπη


Παρά τις εκτιμήσεις για τη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου το δυσμενές αυτό σενάριο για την Ευρώπη δεν αποφεύχθηκε. Η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν ανανέωσε τη σύμβαση με τη ρωσική εταιρεία Gazprom και έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2025 ο αγωγός που περνά από την Ουκρανία σταμάτησε να μεταφέρει φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες. Για «ιστορική ήττα της Μόσχας», έκανε λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος, με τον «πέλεκυ» να πέφτει βαρύς για τις κοινωνίες της Ευρώπης.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, ανέβασε άμεσα τις τιμές του φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, σύμφωνα με τον Guardian. Χαρακτηριστικά στην Ολλανδία η τιμή του φυσικού αερίου για παράδοση τον Φεβρουάριο στην Ολλανδία αυξήθηκε έως και 4,3% την Πέμπτη, αλλά στη συνέχεια παρουσίασε άνοδο 1,9%, φτάνοντας στα 49,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως μετέδωσε το Bloomberg. 

Πρωθυπουργός Σλοβακίας: Θα σταματήσουμε τις εξαγωγές ρεύματος στην Ουκρανία

Είναι σαφές πως από την όξυνση των επιπτώσεων του πολέμου στην ενέργεια θα επηρεαστεί όλη η Ευρώπη, λόγω της ενοποιημένης αγοράς. Πρώτα «θύματα» τα κράτη που εξαρτώνται περισσότερο από το φυσικό αέριο, για τα οποία ήδη εξετάζονται πακέτα επιδότησης. Πρόκειται για τις Ουγγαρία, Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία. Ειδική περίπτωση η Μολδαβία, όπου διεκόπη η παροχή φυσικού αερίου, λόγω χρεών της προς τη Gazprom, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στη χώρα καθώς και στην Υπερδνειστερία. Ο πρόεδρος της Σλοβακίας, μάλιστα, Ρόμπερτ Φίτσο, προειδοποίησε πως αν δεν επανέλθει η ροή θα σταματήσουν οι εξαγωγές ρεύματος προς την Ουκρανία.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τους αναλυτές, το 60% του φυσικού αερίου της Σλοβακίας είναι από τη Ρωσία. Το τεράστιο ενεργειακό κενό που δημιουργείται θα κληθούν να καλύψουν με εξαγωγές οι χώρες των Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπως επισήμανε Μ. Χριστοδουλίδης στο Kontra. Η μειωμένη προσφορά του φθηνού ρωσικού αερίου και η αυξημένη ζήτηση αναμένεται να ανεβάσει τις τιμές.

40% πιο ακριβό το LNG που θα καλύψει το ρωσικό φυσικό αέριο

Για την Ευρώπη, πρόβλημα επάρκειας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, μπορεί όμως να υπάρξουν κίνδυνοι σε περίπτωση παρατεταμένου ψύχους. Τα περισσότερα κράτη ήδη από τον πρώτο χρόνο του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας είχαν αρχίσει να εφοδιάζονται από άλλες πηγές, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Η Ελλάδα, από την άλλη, θα συνεχίσει να προμηθεύεται ρωσικό αέριο μέσω του Turkstream, ο οποίος όμως δε φτάνει για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες συνολικά για την Ανατολική Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός στην Ουκρανία αποτελούσε τον τελευταίο ρωσικό ενεργειακό διάδρομο προς την Ευρώπη, μετά τη δολιοφθορά του αγωγού Nord Stream το 2022 προς τη Γερμανία.

Το πρόβλημα για την Ευρώπη θα οξυνθεί, σύμφωνα με τον επιθεωρητή ενέργειας κ. Χριστοδουλίδη, όταν θα χρειαστεί να αντικατασταθεί το ρωσικό φυσικό αέριο με το LNG. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο, λοιπόν, είναι 40% ακριβότερο, με τον ίδιο να εκτιμά πως η αντικατάσταση αυτή θα κοστίσει ακριβά στις τσέπες των Ευρωπαίων πολιτών.

Η εκτίναξη των τιμών, φυσικά, θα ανεβάσει και τις τιμές του ρεύματος λόγω του χρηματιστηρίου ενέργειας και της τιμολόγησης με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, οι επιπτώσεις θα φανούν στους λογαριασμούς από τον Φεβρουάριο. Αυτό θα εντείνει περισσότερο τον πληθωρισμό προκαλώντας «ντόμινο» και στην υπόλοιπη αγορά.