Σε δήλωσή του μετά την συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέφερε τα εξής:
«Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, εκφράσαμε τις θέσεις του ΚΚΕ για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, το λαό μας, την ευρύτερη περιοχή.
Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Ελλάδας, της ελληνικής κυβέρνησης, στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη γειτονιά μας, τόσο στην Ουκρανία, όσο και βοηθώντας, ουσιαστικά ενισχύοντας, το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό και όλους τους λαούς της περιοχής. Και τελευταία, βεβαίως, με την έμμεση, αλλά ουσιαστική στήριξη των τζιχαντιστών, οι οποίοι επιβλήθηκαν στη Συρία, κατέλαβαν τη Συρία, την κυβέρνηση, το κράτος εκεί εκδιώκοντας τον Άσαντ – με τον οποίο βεβαίως εμείς ως Κόμμα είχαμε ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές τεράστιες – και με την επέμβαση της Τουρκίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, πλέον έπαψαν να είναι τρομοκράτες οι τζιχαντιστές και έγιναν «αντάρτες» ή «επαναστάτες». Από αυτή τη σκοπιά εκφράσαμε την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στη συμμετοχή σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με κάθε τρόπο της ελληνικής κυβέρνησης.
Και ταυτόχρονα ανταλλάξαμε σκέψεις για τα ελληνοτουρκικά. Ξέρετε το πρόβλημά μας δεν είναι ο διάλογος, ποτέ δεν ήταν ο διάλογος. Εμείς θέτουμε το ζήτημα του σκοπού που γίνεται ένας διάλογος, τους στόχους που έχει και το περιεχόμενο που αποκτά. Από αυτή την άποψη εκφράσαμε τη μεγάλη ανησυχία μας, την αντίθεσή μας, ότι ο οδικός χάρτης, που αποφασίστηκε στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο Κορυφής πέρσι, θέλει τη στήριξη και σταθεροποίηση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ εδώ στην περιοχή και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Και βέβαια αν πάρουμε ως δεδομένο το επικίνδυνο πακέτο που προβάλλει ο Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, των νησιών μας, με αποστρατιωτικοποίηση, με ενίσχυση του τουρκολιβυκού συμφώνου, με μια σειρά άλλες τοποθετήσεις για το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» κλπ, η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Άρα, από αυτή την άποψη τα «ήρεμα νερά» πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπούν κάποια στιγμή σε «ταραγμένα νερά». Εμείς δε συμμεριζόμαστε έναν εφησυχασμό ή αν θέλετε μία εξιδανίκευση της κατάστασης, που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, που κάνουν και κάποιοι αναλυτές και άλλα πολιτικά κόμματα. Ήδη οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μόνο μέσα στο 2024 ήταν 1.900, αυτά είναι τα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας, και βεβαίως όλη αυτή την πορεία από δω και πέρα θα πρέπει να την παρακολουθούμε σταθερά, διότι έχουν μπει επί τάπητος τα ζητήματα και συζητιόνται, μπορεί στο παρασκήνιο, αλλά πάντως έχει ανοίξει όλη η βεντάλια των επικίνδυνων αυτών ζητημάτων.
Καθώς επίσης και το Κυπριακό που βρίσκεται σε εξέλιξη, ουσιαστικά φεύγοντας από τη λογική της εισβολής – κατοχής και του να υπάρξει ενιαία Κύπρος, ανεξάρτητη με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, με μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις κλπ και οδηγούμαστε ουσιαστικά σε μια συνομοσπονδία δύο συνιστώντων κρατών. Εκτός από το επικίνδυνο επίσης ζήτημα που έπεσε στο τραπέζι, για ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου και που μας βρίσκει παντελώς αντίθετους.
Στους δρόμους του αγώνα τα υπόλοιπα».