Κων. Χριστόπουλος: Προεκλογική βράβευση μαθητών από το Δήμο Πεντέλης

Καθυστερημένη για να είναι προεκλογική η τελετή βράβευσης των εισαχθέντων μαθητών σε ΑΕΙ από τον δήμο Πεντέλης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Απριλίου 2023, δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πεντέλης

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πεντέλης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος,προέβη στην παρακάτω δήλωση σχετικά με τη βράβευση από τον Δήμο των επιτυχόντων στις πανελλήνιες εξετάσεις του περασμένου ακαδημαϊκού έτους:

Καθυστερημένη για να είναι προεκλογική η τελετή βράβευσης των εισαχθέντων μαθητών σε ΑΕΙ από τον δήμο Πεντέλης, την Τετάρτη 19 Απριλίου 2023.

Ο μόνος δήμος στην Αττική που η σχετική τελετή έγινε μετά το Πάσχα, λίγο πριν …τις επόμενες πανελλήνιες εξετάσεις, ήταν ο δήμος Πεντέλης.

Προφανής σκοπός, για ακόμη μία φορά, η προεκλογική εκμετάλλευση. Καλεσμένοι εκτός φυσικά από βραβευόμενους μαθητές, γονείς και καθηγητές ήταν και η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, εκπρόσωποι φορέων, αυτοδιοικητικοί α’ και β’ βαθμού κ.α. Ωστόσο πήραν τον λόγο και απένειμαν βραβεία σχεδόν μόνο πολιτευτές και υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές, του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας!

Οι εκδηλώσεις του δήμου δεν πρέπει να έχουν πολιτικό χρώμα. Θα πρέπει να προγραμματίζονται και να οργανώνονται με γνώμονα το θέμα που αφορούν και φυσικά το όφελος των δημοτών και όχι πολιτικών κομμάτων και ευκαιριακών εντυπώσεων.

Με την ευκαιρία, χωρίς να ανοίξουμε την μεγάλη συζήτηση περί αριστείας και βράβευσης της εισαγωγής σε μια σχολή, μέσα από ένα σκληρά ανταγωνιστικό σύστημα βασιζόμενο στην παραπαιδεία (η μόνη χώρα στην Ευρώπη), σε συνθήκες τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση και υπουργός επιδείνωσαν επιπλέον (ελάχιστη βάση εισαγωγής, τράπεζα θεμάτων κλπ) αντί για βράβευση πχ. της ολοκλήρωσης των σπουδών, θα πρέπει να επισημάνουμε ακόμη, ότι τα περί «δεύτερης και τρίτης ευκαιρίας για όσους δεν πέτυχαν…» που ακούστηκαν και γράφτηκαν αναφερόμενα στην επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση, δεν ανταποκρίνονται στην σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα. Οι σπουδές και η φοίτηση σε επαγγελματικά και τεχνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι εφάμιλλες και κάποιες φορές ανώτερες των ακαδημαϊκών και συχνά με πολύ καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. Δεν αποτελούν «δεύτερη και τρίτη επιλογή», ούτε αφορούν «δεύτερης και τρίτης ταχύτητας» μαθητές. Τέτοια επιχειρήματα αποθαρρύνουν μαθητές και γονείς και συντηρούν την στρέβλωση της υπερβολικής ζήτησης εισαγωγής στα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε σχέση με τα επαγγελματικά και τεχνικά.