ΚΚΕ: Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής δεν μπορεί να περιμένει

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει πως την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής επιβεβαιώνει η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Πολιτικής Προστασίας στον Κηφισό και το δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με το οποίο τίθενται σε κατάσταση έκτακτης κινητοποίησης Δήμοι της Αττικής που συνορεύουν με τον Κηφισό, το ρέμα του Ποδονίφτη και της Εσχατιάς.

ΚΕΕΡΦΑ: Αγνοούνται 8 μετανάστες εργάτες γης

Με ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Είχαν προηγηθεί αποκαλύψεις επιστημόνων και της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για τον κίνδυνο πλημμύρας στην Αττική και πιο ειδικά για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον Κηφισό, ο οποίος είναι παρατημένος εδώ και 20 χρόνια χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο καθαρισμού και συντήρησής του από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και περιφερειακές διοικήσεις.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής ΕΕ για εφαρμογή σχεδίων “που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας”, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που κινούνται στη λογική του κόστους-οφέλους. Μιας πολιτικής που οδηγεί σε απουσία ή ανεπάρκεια αντιπλημμυρικών έργων.

Κάτω από το βάρος αυτών των αποκαλύψεων η κυβέρνηση αναγκάζεται τώρα να ομολογήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, πετώντας ταυτόχρονα το μπαλάκι της ευθύνης στους δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους διεκδικούν την απαραίτητη χρηματοδότηση από το κράτος και τις αναγκαίες υποδομές πολιτικής προστασίας.

Κανένας δεν μπορεί να παίζει με την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού της Αττικής.

Ο χειμώνας είναι μπροστά και απαιτείται με ευθύνη του κράτους εδώ και τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό, συντήρηση και αποκατάσταση του Κηφισού, τον καθαρισμό και ολοκληρωμένη οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων της Αττικής, τη θωράκιση των δήμων που γειτνιάζουν με αυτά και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της Αττικής να δυναμώσουν τη διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς για να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη, χωρίς καμία καθυστέρηση, να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς και να διαθέσει όλα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής.

Για ολοκληρωμένο σχεδιασμό αποφόρτισης του Κηφισού, που θα λαμβάνει υπόψη όλο το Υδατικό Διαμέρισμα Αττικής ανά λεκάνη απορροής και όχι έργα αποσπασματικά που μπορεί να ανακουφίζουν κάποιες ανάντη περιοχές, αλλά να επιδεινώσουν δραματικά τα πλημμυρικά φαινόμενα σε άλλες κατάντη περιοχές.

Για την εκπόνηση και υλοποίηση άμεσα ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού σχεδίου προστασίας της Αττικής από πλημμυρικά φαινόμενα, υπολογίζοντας τους κινδύνους που αυξάνονται λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που έχουν μετατρέψει σε στάχτη από το 2017 το 1/3 των δασών της Αττικής, αλλά και της συνεχιζόμενης τσιμεντοποίησης όλο και περισσότερων εκτάσεών της για την άνευ όρων προώθηση των επενδυτικών σχεδίων του κεφαλαίου».