Την αναστολή λειτουργίας σε δύο φαρμακαποθήκες στην Β. Ελλάδα, από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, σχολιάζει η ΚΟΒ Φαρμάκου Θεσσαλονίκης της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Οι δυο φαρμακαποθήκες, σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη αρνήθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο του ΕΟΦ μετά τις σχετικές διατάξεις του υπουργείου Υγείας με τις οποίες όλες οι φαρμακαποθήκες είχαν κληθεί να δηλώσουν τα αποθέματα από τα ελλειπτικά φάρμακα που διαθέτουν ενώ απαγόρευσε την εξαγωγή τους.
«Αυτήν την περίοδο, που οι ελλείψεις σε φάρμακα έχει χτυπήσει κόκκινο, οι εταιρείες φαρμάκων αυξάνουν τα κέρδη τους, επιλέγοντας να μην διαθέτουν τα προϊόντα τους με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του λαού, αλλά την αύξηση της κερδοφορίας τους. Πολλές φορές οι εταιρείες προτιμούνε τις εξαγωγές φαρμάκων, γιατί στο εξωτερικό μπορούν να τα πουλούνε ακριβότερα εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο κέρδος. Σε άλλες περιπτώσεις, προτιμάται η παραγωγή ακριβών φαρμάκων, και όχι εκείνων που είναι ευρείας κατανάλωσης και χαμηλών τιμών. Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υγείας προχωράει σε λεονταρισμούς και παρουσιάζει ως υποτιθέμενη λύση την απογραφή των φαρμάκων στις φαρμακαποθήκες, με την απειλή της αναστολής λειτουργίας τους», σημειώνει η ΚΟΒ Φαρμάκου και προσθέτει:
«Το πρόβλημα όμως δεν βρίσκεται στην λειψή καταγραφή ή παραγωγή φαρμάκων, αλλά στην ίδια την άναρχη παραγωγή και διάθεση των φαρμάκων ως εμπόρευμα, στη δυνατότητα που δίνεται στους καπιταλιστές να προχωράνε σε παράλληλες εξαγωγές με κριτήριο το μέγιστο δυνατό κέρδος. Ο καπιταλισμός είναι ο μεγαλύτερος ιός και δεν γιατρεύεται με μέτρα – ασπιρίνες. Σήμερα υπάρχουν δυνατότητες για μαζική παραγωγή και δωρεάν διάθεση φαρμάκων, αξιοποιώντας το υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό και τα τεχνολογικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής. Οι εικόνες ντροπής που παρακολουθούμε καθημερινά αναδεικνύουν πιο έντονα από ποτέ, την ανάγκη για επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής φαρμάκων, με το φάρμακο να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και μέσο πλουτισμού. Σήμερα έχουμε τις δυνατότητες να καλύψουμε τις ανάγκες μας, από όσα οι ίδιοι παράγουμε, μέσα από μια διαφορετική οργάνωση της παραγωγής, σε μια κοινωνία που θα βάλει στο επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό».
Πηγή: 902.gr