ΚΚΕ: Αναγκαίο έργο το μετρό στα Εξάρχεια αλλά χωρίς αρνητικό αποτύπωμα στους ελεύθερους χώρους

|||

|||

..
..
..

Με ανακοίνωση του η ΤΕ Α’ Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ σχολιάζει την κατασκευή του σταθμού μετρό στα Εξάρχεια τονίζοντας πως το έργο είναι αναγκαίο για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους αλλά δεν πρέπει να έχει αρνητικό αποτύπωμα στους ελεύθερους χώρους. Ακολουθεί η ανακοίνωση

«Η ανάπτυξη και η διεύρυνση των μέσων σταθερής τροχιάς και ιδιαίτερα του ΜΕΤΡΟ, είναι απαραίτητη για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν και κατοικούν στην Αθήνα. Επέκταση που είναι αναγκαίο να παίρνει υπόψη της το φόρτο κυκλοφορίας που καλείται να εξυπηρετήσει κάθε συγκεκριμένη γραμμή, να συνδυάζεται με συχνά δρομολόγια, ασφάλεια, εκσυγχρονισμό, φτηνό εισιτήριο και σύνδεση με τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των λαϊκών μαζών. Ταυτόχρονα η κατασκευή του να μην έχει αρνητικό αποτύπωμα στους ελεύθερους χώρους που υπάρχουν, αλλά να είναι αρμονικά μέρος τους.

Ενώ η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη δίνουν δυνατότητες για να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο έργο με όρους που θα υπηρετούν τις συνδυασμένες λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες, αυτό που μπαίνει εμπόδιο και δημιουργεί προβλήματα είναι ότι η σχεδίαση, η κατασκευή και η λειτουργία του δικτύου σε όλη την Αττική υλοποιείται με βασικό κριτήριο το ενδιαφέρον του κεφαλαίου για την κάθε περιοχή και την κερδοφορία της Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ και των κατασκευαστικών ομίλων.

Αυτό το κριτήριο έχει καθορίσει τις προτεραιότητες όλα αυτά τα χρόνια για την ανάπτυξη του δικτύου, τις μεγάλες καθυστερήσεις όπου εμπλέκονται και οι ανταγωνισμοί (ενστάσεις κλπ) μεταξύ των κατασκευαστών. Αυτό το κριτήριο μετέτρεψε τα μέσα μεταφοράς σε χώρους υπερμετάδοσης του covid, καθορίζει τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων τόσο στη κατασκευή όσο και στη λειτουργία, τα λαϊκά στρώματα χρυσοπληρώνουν διπλά και τριπλά, τόσο στην κατασκευή τους, όσο και στη χρήση τους με την άγρια φορολόγησή τους και τα ακριβά εισιτήρια. Η χωροθέτηση, οι αναπλάσεις σχεδιάζονται με τη λογική του κόστους και του οφέλους για τους ομίλους.

Είναι το ίδιο κριτήριο που καθορίζει τις παρεμβάσεις διαχρονικά των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών της Αθήνας για την ανάπλαση περιοχών της όπως με τον “μεγάλο περίπατο”, την διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό, κ.α.

Ο σταθμός στα Εξάρχεια, όπως επιβεβαιώνεται, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ύπαρξη του σταθμού ΜΕΤΡΟ είναι αναγκαία για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στην περιοχή, αλλά με τους όρους που έχει σχεδιαστεί προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα σε μια γειτονιά που ασφυκτιά από έλλειψη ελεύθερων χώρων και πράσινου. Με κριτήριο το κόστος της Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ προβλέπεται ότι θα κυριαρχήσει το τσιμέντο, το μεγαλύτερο ποσοστό της επιφάνειάς της πλατείας θα καταλαμβάνει πλέον το σύστημα εξαερισμού, το ασανσέρ και οι σκάλες εισόδου κι εξόδου του σταθμού, εξαφανίζεται το πράσινο.

Αντίστοιχο σχέδιο υπάρχει και για την κατασκευή των υπόλοιπων σταθμών στο δήμο της Αθήνας. Αν και την ίδια στιγμή υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν ότι μπορεί να μην αλλοιώνεται αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις να βελτιώνεται η εικόνα των πλατειών ή των περιοχών που κατασκευάζονται σταθμοί όπως στο Σύνταγμα και στο Κεραμεικό όπου διευρύνθηκε η δενδροφύτευση και με ψηλά δέντρα λόγω της προτεραιότητας που έχουν οι συγκεκριμένες περιοχές για το τουριστικό κεφάλαιο. Δεν είναι αντικειμενικό, τεχνικό πρόβλημα.

Γι αυτό και δεν μπορούμε ούτε να δεχτούμε να “φάμε κουτόχορτο”, να αντιμετωπίζονται άνθρωποι που έχουν προβληματισμούς και ενστάσεις για τους όρους που γίνεται ο συγκεκριμένος σταθμός με ΜΑΤ και δακρυγόνα. Ούτε βέβαια να γίνουμε “λωτοφάγοι”, να ξεχάσουμε ότι η σύμβαση της Αττικό ΜΕΤΡΟ και η περιβαλλοντολογική μελέτη είχαν εγκριθεί και επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Διεκδικούμε:

  • Αναθεώρηση της αρχικής μελέτης της εταιρείας που να παίρνει υπόψη την προστασία των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου των γειτονιών της Αθήνας και θα δίνει μια συνδυασμένη λύση και στα Εξάρχεια, με κριτήριο τόσο την μετακίνηση όσο και την ποιότητα ζωής κατοίκων και εργαζομένων με το κόστος να επιβαρύνει την εταιρεία.
  • Καμία καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου. Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις, με ευθύνη της αναδόχου εταιρείας. Να μην πληρωθούν επιπλέον αποζημιώσεις στον ανάδοχο.
  • Να αποζημιωθούν όσες μικρές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας για το διάστημα κατασκευής του σταθμού του Μετρό, με ευθύνη του κράτους και της εταιρείας Αττικό Μετρό. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όλη την περίοδο των εργασιών.
  • Να σταματήσουν οι επιχειρήσεις τρομοκρατίας και καταστολής της αστυνομίας στην περιοχή.
  • Οι εργαζόμενοι στο έργο δεν χρειάζονται αστυνομική συνοδεία αλλά αυξήσεις μισθών, σταθερό ωράριο, μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας.
  • Οι κάτοικοι να απαλλαγούν από τη πληρωμή ελεγχόμενης στάθμευσης και να εξασφαλιστεί δωρεάν χώρος παρκινγκ.
  • Να προχωρήσει ο δήμος σε πρόσληψη προσωπικού στους τομείς της καθαριότητας, του πρασίνου και σε άλλες υπηρεσίες. Να παρθούν άμεσα μέτρα βελτίωσης της κατάστασης στις παιδικές χαρές της περιοχής, στους ελεύθερους χώρους, στα σχολεία
  • Μείωση της τιμής των εισιτηρίων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δωρεάν μεταφορά των εργαζομένων από και προς τη δουλειά, όπως επίσης για ανέργους, μαθητές, φοιτητές και ΑμεΑ.

Παλεύουμε για να μπορούν οι καινοτόμες επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες να αντιστοιχηθούν με καινοτόμες παραγωγικές σχέσεις και σχεδιασμό, για να ζήσουμε πολύ καλύτερα, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες».

Δείτε ακόμα: Αντιδράσεις για τη δήλωση του Κ. Μπακογιάννη: “Πολλοί που αντιδρούν για το μετρό δεν είναι καν Έλληνες” (video)