Πώς θα γλιτώσουμε την κοπή 2.500 δέντρων για τη γραμμή 4;

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 12:16 | Γαλατσίου
Πώς θα γλιτώσουμε την κοπή 2.500 δέντρων για τη γραμμή 4; Πώς θα γλιτώσουμε την κοπή 2.500 δέντρων για τη γραμμή 4; Πώς θα γλιτώσουμε την κοπή 2.500 δέντρων για τη γραμμή 4; Πώς θα γλιτώσουμε την κοπή 2.500 δέντρων για τη γραμμή 4;
||||||

..
..
..

Πριν λίγο καιρό δημοσιεύσαμε την πολύ σημαντική έρευνα που έκανε το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου για την επερχόμενη κοπή 2.500 δέντρων για τις <<ανάγκες>> των σταθμών μετρό της γραμμής 4. Κατόπιν ήρθαμε σε επικοινωνία με το Παρατηρητήριο για να αναδείξουμε κι άλλες πτυχές του ζητήματος και κυρίως τις κινήσεις που μπορεί να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως τα έργα γίνονται χωρίς να έχει συνταχθεί προηγουμένως μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αντισταθμιστικών μέτρων αναφορικά με τους χώρους πρασίνου που θα αποψιλωθούν.

Δείτε ακόμα: ΕΚΤΑΚΤΟ: Αστυνομία στο Αττικό Άλσος για να σταματήσει τουρνουά τένις!


Προς το παρόν για να μειωθεί το αποτύπωμα έχουν γίνει μόνο κάποιες προβλεπόμενες δενδροφυτεύσεις. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί μετεμφυτεύσεις, που είναι πολύ σημαντικές για να μην χαθεί πολύτιμο πράσινο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί σε κάποιον άλλον χώρο. Βέβαια το ζήτημα αυτό άπτεται της αρμοδιότητας των δήμων.

Τα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι δήμοι

Ο οργανισμός κάνει κάποιες πολύ χρήσιμες προτάσεις, που μπορούν να υλοποιήσουν οι δήμοι. Κάποια πρώτα θετικά βήματα έκανε ο δήμος Αθηναίων προς την κατεύθυνση που προτείνει το Παρατηρητήριο. Αντίστοιχα μέτρα θα πρέπει να πάρουν και οι δήμοι Γαλατσίου, Ζωγράφου και Καισαριανής. 

Ακολουθούν οι προτάσεις:

“1) Χωροθέτηση των εργοταξίων, ώστε να καταλάβουν όσο το δυνατόν λιγότερους χώρους πρασίνου, όπως έγινε πρόσφατα στο πάρκο Ριζάρη.

2) Να καταμετρηθούν και να αξιολογηθούν τα δέντρα που προβλέπεται να κοπούν. Όσα γίνεται να μεταφυτευθούν σε κοντινούς χώρους.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει ανάλογα με το μέγεθος να φυτευτούν άμεσα δέντρα. Για παράδειγμα η αντικατάσταση μιας χαρουπιάς 5 μέτρων και διαμέτρου φυλλώματος 8 μέτρων μπορεί να αντικατασταθεί τουλάχιστον με 25-30 δενδρύλλια νέων χαρουπιών.

Δείτε ακόμα: Μετά τις πυρκαγιές - μοιραία - ήρθαν οι πλημμύρες και, ως συνήθως, το κράτος (ξανα) πιάστηκε απροετοίμαστο (βίντεο)!


“Πάρκα Τσέπης”

3) Να δημιουργηθούν νέοι χώροι πρασίνου, τα λεγόμενα "πάρκα τσέπης", στις γειτονιές όπου θα υπάρχουν εργοτάξια και οι κάτοικοι θα στερηθούν τους χώρους πρασίνου, ενώ θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε κατόχους μονοκατοικιών με κήπους να τις κρατήσουν. Οι ιδιωτικοί αυτοί κήποι είναι άτυπα πάρκα τσέπης που αλλάζουν το μικρόκλιμα μιας γειτονιάς. Τα τελευταία χρόνια όλη η Αθήνα είναι ένα εργοτάξιο που χτίζεται διαρκώς.

Η τεχνητή έλλειψη διαμερισμάτων μέσω προγραμμάτων "golden visa" και οι πλατφόρμες ημερήσιας μίσθωσης ακινήτων έχουν δημιουργήσει μια ζήτηση για νέα διαμερίσματα που μοιραία μετατρέπει την πόλη σε μια τσιμεντένια δυστοπία που θα κάνει την πόλη σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας κανονική κόλαση, αν δεν την έχει ήδη κάνει.”

Η εταιρεία ακολουθεί τη λογική που υπάρχει και υπήρχε στα ελληνικά δημόσια έργα”

Τέλος, ο οργανισμός τονίζει “πως το περιβάλλον και το αισθητικό κομμάτι έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Το έργο θεωρείται φιλοπεριβαλλοντικό, και όντως σύμφωνα με κάποια κριτήρια είναι. Όμως δεν μπορούμε να θεωρούμε "περιβάλλον" μόνο τους δείκτες αιωρούμενων σωματιδίων και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι χώροι πρασίνου είναι απολύτως απαραίτητοι, και ειδικότερα για την Αθήνα που το κέντρο της, και όχι μόνο, είναι εξαιρετικά πυκνοδομημένο και πυκνοκατοικημένο “Διαβάστε και αυτό: Αντιπεριβαλλοντικά τα αιολικά και με τη βούλα της επιστήμης

 

Συνεντεύξεις

Η Μαρίνα Παπαχριστοδούλου,Δημοτική σύμβουλος Βριλησσίων και πρόεδρος της κινηματογραφικής λέσχης "Cine Δράση" στο "Συμβαίνει Τώρα"
Η Μαρίνα Παπαχριστοδούλου,Δημοτική σύμβουλος Βριλησσίων και πρόεδρος της κινηματογραφικής λέσχης "Cine Δράση" στο "Συμβαίνει Τώρα"
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα η παρουσίαση του βιβλίου του ΚΕΜΙΠΟ με τίτλο: Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821
Πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα η παρουσίαση του βιβλίου του ΚΕΜΙΠΟ με τίτλο: Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας κατά Μητσοτάκη – Γεωργιάδη: "Φτάνει πια ο εμπαιγμός σας"
Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας κατά Μητσοτάκη – Γεωργιάδη: "Φτάνει πια ο εμπαιγμός σας"
Δείτε το παρασκήνιο