Displaying items by tag: κεδε

..

..

..

 Για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, το τι "έλαβε" από εκεί η Αυτοδιοίκηση αλλά και "κάρφωμα" της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής περιείχε η συνέντευξη του Δημάρχου Χαλανδρίου σε ραδιοφωνικό σταθμό.

 

Βασικά σημεία:

 

- «Κάθε πέρσι και καλύτερα» υποστήριξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, κάνοντας λόγο για γενική απαξίωση της Αυτοδιοίκησης. «Υπάρχει μια γενική απαξίωση της Αυτοδιοίκησης, η οποία επαναβεβαιώθηκε τώρα στο χειρότερο δυνατό βαθμό, γιατί σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, οι δήμαρχοι γύρισαν στις πόλεις τους με άδεια χέρια», σημείωσε ο κ. Ρούσσος.

 

-   «Για να κάνουμε ένα πεζοδρόμιο χρειάζεται να βγει ΦΕΚ και αυτό δεν έχει δεξιό ή αριστερό πρόσωπο. Το κεντρικό κράτος στην Ελλάδα μισεί την Αυτοδιοίκηση, μπλοκάρει κάθε λειτουργία που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών και υποχρεώνει τον κάθε δήμαρχο να περνάει από το γραφείο του υπουργού».

 

  Σχετικό θέμα:      Β. Καραβάκος στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ: Το κεντρικό κράτος δεν μας "μετράει" και φταίμε εμείς

 

-  Αναφορικά με το κτήριο Νόμπελ που παραμένει ημιτελές, ο δήμαρχος Χαλανδρίου σημείωσε: «Αν και έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, από το Καλοκαίρι του 2021, δεν έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για να δημοπρατήσουμε το έργο, και να είναι το κτήριο λειτουργικό για τους ανθρώπους».

 

- «Ο Δήμος Χαλανδρίου επιδοτήθηκε με το ποσό των 700 ευρώ ενώ γειτονικοί μας δήμοι πήραν έως 50,000 και 60.000 ευρώ. Αυτό είναι το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Αττικής για τα πολιτιστικά του Χαλανδρίου».

Published in Χαλανδρίου
Tagged under

..
..
..

 

Όπως πάντα παρούσα στα κεντρικά γεγονότα της αυτοδιοίκησης, έτσι και φέτος η ΕΚΦΡΑΣΗ βρέθηκε στο τριήμερο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) στον Βόλο. Η δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας παρακολούθησε τις διαδικασίες, συνομίλησε με τους πρωταγωνιστές και σας μεταφέρει όσα συζητήθηκαν.

Παρά τη μαζικότητα και τις υψηλές προσδοκίες το αποτέλεσμα του συνεδρίου ήταν τουλάχιστον φτωχό για τους Δήμους. Το θετικό – αρχικά – κλίμα αντιστρεφόταν όσο περνούσαν οι μέρες με αποτέλεσμα, από τους 1.800 συνέδρους, την τελευταία μέρα είχαν μείνει μόλις 100 αυτοδιοικητικοί στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου για να ψηφίσουν επί της απόφασης της Κ.Ε.Δ.Ε.

«Μοιράζουμε τη φτώχεια μας – Ψάχνουμε έναν ώμο να κλάψουμε»

Το τελικό κείμενο καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση της Ένωσης ενώ υπήρξαν διαφοροποίησεις και στο «γαλάζιο στρατόπεδο» με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και τον Γιάννη Μουράτογλου, προέδρους της Επιτροπής Θεσμών και της Επιτροπής Οικονομικών, αντίστοιχα, να απέχουν. Μάλιστα, είχαν εκφράσει και στις εισηγητικές τους τοποθετήσεις τη διαφωνία τους με τη στάση της διοίκησης τονίζοντας την έλλειψη διεκδίκησης προς το κεντρικό κράτος.

«Κόλαφος» ήταν η τοποθέτηση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ο οποίος απαρρίθμησε τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των Δήμων αναφορικά με τα οικονομικά, το προσωπικό, την καταστατική θέση των αιρετών και το θεσμικό συνολικά. Τόνισε πως «είμαστε η χώρα με τους μικρότερους σε διαχείριση πόρους». «Νομίζω ότι ο κ. Βορίδης εισέπραξε περισσότερο χειροκρότημα γιατί έκατσε τόσο πολύ παρά για όσα έδωσε στην αυτοδιοίκηση» δήλωσε χαρακτηριστικά εκφράζοντας το κλίμα που επικρατούσε στο συνέδριο.

 

Προεκλογικά «ψίχουλα» - Καμία στήριξη προς τους Δήμους

 

Η αίσθηση του «άδειου καλαθιού του Δημάρχου», όπως καυστικά σχολίασε ο Γιώργος Ιωακειμίδης στην ΕΚΦΡΑΣΗ, άρχισε να επιβεβαιώνεται από την τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Ο Υπουργός δεν έδωσε παρά ελάχιστες παροχές προς τους Δημάρχους, οι οποίες έχουν και ένα προεκλογικό τόνο.

 

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε την καθιέρωση της χρηματικής αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις, καθώς και την κατάργηση του αυτοφόρου για τους Δημάρχους. Τέλος, σημείωσε πως πλέον οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων, που είναι και δημόσιοι υπάλληλοι, θα λαμβάνουν και τις δύο αποδοχές.

 

Σχετικά με τα μεγάλα ζητήματα των οικονομικών και του προσωπικού, ο κ. Βορίδης όχι μόνο δεν ικανοποίησε κάποιο αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε. αλλά υποστήριξε ότι «δε θα γυρίσουμε στο επίπεδο προ κρίσης ποτέ!». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι αριθμοί του προσωπικού και οι μισθοί της περιόδου οδήγησαν τον τόπο σε χρεοκοπια. Την ίδια ώρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για 40% οργανικά κενά στους Δήμους. Φυσικά ούτε λόγος για τα δεκάδες δισεκατομμύρια παρακρατηθέντα της αυτοδιοίκησης.

 

Μια μεγάλη γκάμα κομβικών θεμάτων ανέπτυξαν αυτοδιοικητικοί συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους της Έκφρασης. Χαρακτηριστική του αποτελέσματος του συνεδρίου είναι η δήλωση του Γιώργου Ιωακειμίδη, Δημάρχου Νίκαιας και Αγ. Ιωάννη Ρέντη, ότι «ίσως πρόκειται για το χειρότερο συνέδριο των τελευταίων ετών». Ο Δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, διερωτήθηκε: «Πότε θα δοθούν τα παρακρατηθέντα; Τα μνημόνια τελείωσαν».

 

Στην ΕΚΦΡΑΣΗ μίλησαν ακόμα μια σειρά από δημοτικούς συμβούλους της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, της Μεταμόρφωσης καθώς και άλλων Δήμων.

Β. Καραβάκος: Πάνω από 30 δις μας έχει παρακρατήσει παράνομα το κράτος

Το φλέγον ζήτημα των παρακρατηθέντων ανέλυσε ο Βασίλης Καραβάκος, επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» και υποψήφιος Δήμαρχος Μεταμόρφωσης. «Το κεντρικό κράτος έχει παράνομα παρακρατήσει πάνω από 30 δις ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Κάθε χρόνο παρακρατά 3 δις από τα 5 δις που πληρώνει η κοινωνία για τους Δήμους» πρόσθεσε.

 

Ταυτόχρονα έθιξε και τη στάση πολλών Δημάρχων και της διοίκησης της Κ.Ε.Δ.Ε. λέγοντας πως «αντί να σηκώσουμε τη φωνή μας, χαριεντιζόμαστε με Υπουργούς που παρελαύνουν από το συνέδριο». «Το πιο “θερμό” χειροκρότημα ο κ. Βορίδης το έλαβε όταν ανακοίνωσε τα 30 ευρώ αποζημίωσης στους δημοτικούς συμβούλους. Φοβάμαι ότι για τόσο "μας μετράνε"» τόνισε ο κ. Καραβάκος.

 

Η ΕΚΦΡΑΣΗ στην Π.Ε.Δ.Α.

 

Λίγες μέρες πριν το συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. η εφημερίδα μας βρέθηκε και στη συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής. Εκεί συνομιλήσαμε μεταξύ άλλων με τον αντιπρόεδρο της επιτροπής ΕΣΠΑ της Π.Ε.Δ.Α, πρόεδρο της Μ.Ο.Δ. και υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου, Γιώργο Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε πως «πάνω απ’ όλα προσπαθούμε οι Δήμοι, ως βασικοί δικαιούχοι στο ΕΣΠΑ, να μπορούν να αντλήσουν και να αξιοποιήσουν σημαντικά κονδύλια απαντώντας στις βασικές ανάγκες που αντιμετώπιζουμε στην αυτοδιοίκηση». «Η αυτοδιοίκηση ως κυματοθραύστης όλων αυτών που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την ενεργειακή κρίση είναι σημαντικό να θωρακιστεί και να είναι ένας σημαντικός πυλώνας ενίσχυσης όλων των κοινωνικών ομάδων» πρόσθεσε.

 

Από την ΕΚΦΡΑΣΗ που κυκλοφορεί. 

 

Δείτε ακόμα: Το Υπουργείο Υγείας κατέλαβαν νοσοκομειακοί γιατροί - Νέα απεργία σήμερα

 

 

Published in Πολιτική
Tagged under

..

..

..

Της Ζωής Μπακογιάννη*

 

Από την έντυπη Έκφραση 

 

Για πρώτη φορά παρακολούθησα το τακτικό Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε, το οποίο φέτος έγινε στο Βόλο, έχοντας προηγουμένως διαβάσει αρκετά για τα θέματα τα οποία είχε να διαπραγματευτεί. Η συζήτηση ήταν πλούσια και ζωντανή. Οι ομιλίες και οι τοποθετήσεις ήταν αξιοσημείωτες, όσες τουλάχιστον μπόρεσα να παρακολουθήσω. Αυτό όμως που, κατά την γνώμη μου, δεν είναι σε σωστή κατεύθυνση, είναι η στάση της μεγάλης πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε και του Σώματος να μην θέσει επιτακτικά τα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.

 

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση και αναδείχθηκε από το σύνολο των ομιλητών, είναι η παρακράτηση των πόρων της από το κεντρικό κράτος. Ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ το χρόνο και υπολογιζόμενα από το 2011, έχουν υπερβεί το ποσό των 30 δις ευρώ. Αντί λοιπόν να γίνει το αυτονόητο και να διεκδικηθούν τα χρήματα αυτά με αποφασιστικό τρόπο, η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ αρκείται στην λήψη κάποιων περιορισμένων ποσών, τα οποία, υπό προϋποθέσεις κι υπό έγκριση, παρέχουν κάθε φορά οι Υπουργοί . Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια δεν δίνονται ούτε και αυτά τα ποσά, όπως συνέβη με τα περσινά υποσχεθέντα ύψους 350 εκατ. ευρώ που δεν δόθηκαν και δεν εγγράφηκαν στον φετινό προϋπολογισμό.

 

Συμπερασματικά λοιπόν θα έλεγα οτι, μία Αυτοδιοίκηση η οποία είναι υπό εποπτεία και με παρακρατηθέντες τους πόρους της - χρήματα που της ανήκουν δηλαδή- δεν μπορεί να παίξει σωστά και αποτελεσματικά τον ρόλο της στην σύγχρονη εποχή.

 

*Δικηγόρος, στέλεχος της δημοτικής παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγύη” στη Νέα Ιωνία


Published in Νέας Ιωνίας

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο