Καλούμε όλους, τον εξής έναν!

Τρέχουν” οι εξελίξεις στο χώρο του Δικτύου Πολιτών στο Ηράκλειο.

Πριν λίγες μέρες με ανακοίνωση που υπογράφουν οι δυο από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους του Δικτύου Πολιτών καταγράφηκε και επίσημα το μεγάλο ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του από την υπόθεση του κτήματος Φιξ

Ακολούθησε και συνέντευξη της Αιμιλίας Τζίβα στον ΕπικοινωνίαFM,όπου εκεί κάνει το επόμενο βήμα, δηλαδή κάλεσμα στις “προοδευτικές παρατάξεις” στις οποίες εντάσσει και τη δημοτική αρχή του Νίκου Μπάμπαλου. Με αυτό το κάλεσμα μάλλον επιχειρεί να ξεχαστεί ποιος διοικεί το Δήμο 9 χρόνια και κατασκευάζεται ένας άλλος αντίπαλος, εναντίον του οποίου “πρέπει” να συνασπιστούν όλοι οι άλλοι.

Προσχηματικό κάλεσμα

Πρόκειται για ένα κάλεσμα προσχηματικό, για όποιον γνωρίζει λίγο τα πράγματα στο Ηράκλειο, αφού στα λόγια περιλαμβάνει τους Νίκο Μπάμπαλο, Κυριάκο Κουτρούλη, Νίκο Μπαρμπούνη και τις παρατάξεις του Κ.Κ.Ε και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην πραγματικότητα αυτό το κάλεσμα περιλαμβάνει μόνο τον Νίκο Μπάμπαλο αφού με τους υπόλοιπους δεν “συναντιούνται” πουθενά, δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση συνάντησης.

Οι παρατάξεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν συνηθίζουν να ανταποκρίνονται σε τέτοια καλέσματα. Ακόμα περισσότερο όταν έχουν σφοδρά αντιπαρατεθεί με τη διοίκηση και τους προσκαλούντες σε ένα κομβικό ζήτημα όπως αυτό του Κτήματος ΦΙΞ. Επιπλέον τους καλεί να συνεργαστούν εκλογικά με παράταξη που έχει στα ψηφοδέλτιά της ανθρώπους δεξιάς – ακροδεξιάς – νεοφιλελεύθερης αντίληψης.

Οι παρατάξεις Κουτρούλη και Μπαρμπούνη έχουν βρεθεί φανερά απέναντι από τη σημερινή δημοτική αρχή, στην οποία καταλογίζουν κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια, έλλειμμα Δημοκρατίας, λάθος προτεραιότητες, υπερχρέωση του δήμου και άλλα πολλά.

Μαζί στο Κτήμα ΦΙΞ

Στην τρέχουσα θητεία η Αιμιλία Τζίβα συντάχθηκε με τη δημοτική αρχή στο κορυφαίο ζήτημα της τετραετίας αυτό της αγοράς του κτήματος Φιξ.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο τράβηξε ενάμιση χρόνο και χώρισε στα δύο το δημοτικό συμβούλιο. Σε αυτούς που ήταν υπέρ της κρατικής χρηματοδότησης και σε αυτούς που στήριξαν το Νίκο Μπάμπαλο στην πρόθεση δανεισμού για την αγορά.

Είναι εύκολα κατανοητό λοιπόν ότι το κάλεσμα για τη δημιουργία “προοδευτικού μετώπου” το οποίο συμπεριλαμβάνει τη δημοτική αρχή είναι σαφώς προσχηματικό. Λειτουργεί περισσότερο ως “προοδευτικό πλυντήριο” για τη δημοτική αρχή Μπάμπαλου και ως όχημα διαφυγής ενός τμήματος του “Δικτύου Πολιτών”, παρά ως πραγματική πρόταση για το μέλλον. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, τα μέτωπα φτιάχνονται πάνω στα πραγματικά γεγονότα και στα πραγματικά γεγονότα με κορυφαίο το ΦΙΞ τα μέτωπα διαμορφώθηκαν ως εξής: Στη μια πλευρά Μπάμπαλος, Τζίβα, στην άλλη πλευρά όλοι οι άλλοι.

Και στα σχολεία μαζί

Ακόμα και στο κορυφαίο ζήτημα των σχολείων της πόλης, οι δυο εκπρόσωποι του Δικτύου Πολιτών (Τζίβα – Βελλίδου) επέλεξαν να αναδείξουν ως κορυφαίες τις ευθύνες των κυβερνητικών πολιτικών, την ώρα που ήταν επιλογή της δημοτικής αρχής και κανενός άλλου να κριθεί ως “ασφαλής” η μια πτέρυγα του 1ου Γυμανσίου με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 (!). Σαν να ευθύνονται κάποιοι άλλοι, εκεί μακριά, την ώρα που πέφτουν σοβάδες στα σχολεία και η δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτα.

Μπάμπαλος ή απόσυρση η επιλογή

Η ανακοίνωση των Αιμιλία Τζίβα – Φάνη Βελλίδου είναι, μάλλον, μια προσχηματική για τις επόμενες κινήσεις τους, έχοντας δυο επιλογές: Συμπόρευση – και εκλογική – με το Νίκο Μπάμπαλο ή απόσυρση από τα δημοτικά πράγματα του Ηρακλείου. Τα ερείσματά τους στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής είναι πλέον λίγα (εξαιτίας αυτής της συμπόρευσης) και είναι σαφής η ήττα σε οποιαδήποτε εσωοργανωτική αναμέτρηση. Επιπλέον είναι ξεκάθαρη και η αποστασιοποίηση του πρωην Δημάρχου (εμβληματικός για το χώρο της Αριστεράς) Γιώργου Γρηγοριάδη. Αυτόματα καθίσταται αδύνατη κάθε προσπάθεια “αυτόνομης” καθόδου, οπότε τα περιθώρια είναι πολύ στενά. Η επιλογή της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου – και κατά συνέπεια της πλειοψηφίας του Δικτύου Πολιτών – είναι η δημιουργία ευρύτερης παράταξης και σε αυτό κινείται. Στην προοπτική αυτή έχουν συμφωνήσει και οι Κυριάκος Κουτρούλης και Νίκος Μπαρμπούνης, δημιουργώντας έτσι ένα αξιόμαχο τρίτο πόλο, ανάμεσα στις δυο ισχυρές παρατάξεις στην πόλη (Μπάμπαλου και Παπαδημητρίου). Σε αυτό το σκηνικό δεν υπάρχει χώρος για τις δυο δημοτικές συμβούλους, λόγω της πολιτικής που ακολούθησαν στο δημοτικό συμβούλιο την τρέχουσα θητεία.