Κ. Ζαχαριάδης: Ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι πια στο κυριακάτικο μενού της οικογένειας, ας το καταλάβουν

Ο Επικεφαλής της “Ανοιχτής Πόλης”, Κώστας Ζαχαριάδης, με αφορμή την – όπως την χαρακτηρίζει – προκλητική τροπολογία που αποκλείει τον Δήμαρχο Αθηναίων από το Δ.Σ. της “ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε.” προέβη στην παρακάτω δήλωση:

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ της «Ανάπλασης ΑΕ» τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, καθώς και τα 3/5 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.  Ο έλεγχος της εταιρείας περνά εξολοκλήρου στην κυβέρνηση, αφού τόσο ο διορισμός του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, όσο και των μελών του ΔΣ γίνεται μέσω ΚΥΑ των εποπτευόντων Υπουργών.

Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων που είχε στην ευθύνη της έργα όπως τον «μεγάλο περίπατο» της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και άλλα έργα -πιθανά σκάνδαλα- αλλάζει χέρια λίγες μέρες πριν αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην αρχική μορφή του ο νόμος 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Αυταπόδεικτα, για τον ίδιο λόγο καταργούν αυτόν τον νόμο τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, καθεστωτική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμόρφωσε η ετυμηγορία των πολιτών στις 15 Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Αθηναίων.

Είναι προφανές πως αυτό που επιχειρείται με την απόφαση αυτή είναι να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα Δημοτική Αρχή και  παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο προτίθενται να διενεργήσουν στην εταιρεία αυτή και τα πεπραγμένα της.

Ο κ. Μπακογιάννης οφείλει να πάρει τώρα θέση και ο κ.Μητσοτάκης οφείλει να αποσύρει τώρα την τροπολογία.

Ας το καταλάβουν, ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι πια στο κυριακάτικο μενού της οικογένειας.