Καλπάζουν οι τιμές ρεύματος με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώνουν τις νέες χρεώσεις για το μήνα Σεπτέμβριο.
Οι τιμές που δόθηκαν ενδεικτικά από προμηθευτές είναι:
- ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.
- Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.
- Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
- Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
- NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.
- Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών με την κρατική στήριξη να φθάνει στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Διαβάστε κι αυτό: Την ώρα που “πανηγυρίζουμε” για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τις “καλύτερες μέρες”: Το 45% των καταναλωτών δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα!
Οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές θα εξαρτηθούν από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.
Με δεδομένο ότι τα πλαφόν που επέβαλε στις τιμές αποζημίωσης των παραγωγών δεν κατάφεραν να περιορίσουν το χρηματιστηριακό ράλι, η κυβέρνηση θα χρειαστεί και πάλι να αντλήσει πρόσθετα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να αυξήσει τις επιδοτήσεις και να μην πληγούν οι καταναλωτές από τις αυξήσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι για τους λογαριασμούς του Αυγούστου ανακοινώθηκαν επιδοτήσεις 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Έως το τέλος του έτους, όμως, υπολογίζεται να απαιτηθούν πρόσθετα κονδύλια 300 εκατ. ευρώ μηνιαίως και το ερώτημα είναι ποιος θα στερηθεί αυτούς τους πόρους.
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο, παρέχοντας έτσι το περιθώριο στους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή, διαδικασία που επίσης με το ισχύον πλαίσιο γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.