Η Σλοβενία γίνεται το πρώτο κράτος της Ευρώπης που αποφάσισε εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ - EKFRASI.net

Η Σλοβενία γίνεται το πρώτο κράτος της Ευρώπης που αποφάσισε εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Η Σλοβενία, μετά από απόφαση της κυβέρνησης της που υπεγράφη την Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2025, γίνεται το πρώτο κράτος της Ευρώπης που αποφάσισε πλήρες εμπάργκο όπλων (εισαγωγή, εξαγωγή και διαμετακόμιση όπλων) από και προς στο Ισραήλ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της BDS Greece. Να σημειωθεί ότι, πριν από δυο εβδομάδες, η Σλοβενία είχε κηρύξει personae non gratae (ανεπιθύμητους) στο έδαφος της τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικής Ασφάλειας του συγκεκριμένου κράτους μετά τις δηλώσεις τους που προέτρεπαν σε γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Slovenia flag (with clipping path)

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της BDS Greece έχει ως εξής:

Η Σλοβενία έγινε την Πέμπτη 31/7/2025 η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε την εισαγωγή, εξαγωγή και διαμετακόμιση όπλων από και προς το Ισραήλ. Η κίνηση της κυβέρνησης έρχεται δύο εβδομάδες αφότου η κεντροευρωπαϊκή χώρα κήρυξε Ισραηλινούς υπουργούς persona non grata.

Το μέτρο εγκρίθηκε σε συνεδρίαση της κυβέρνησης, η οποία σκοπεύει να προετοιμάσει περαιτέρω εθνικά μέτρα κατά της ισραηλινής κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες, οι ενέργειες της οποίας συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, εξήγησε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκολόμπ. 

Το BDS Greece χαιρετίζει με ικανοποίηση την ιστορική απόφαση της Σλοβενίας να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στην εισαγωγή, εξαγωγή και διαμετακόμιση όπλων από και προς το Ισραήλ. Η Σλοβενία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που λαμβάνει αυτό το σημαντικό μέτρο, που καταδικάζει τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα και παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. 

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για τη στήριξη της διεθνούς ειρήνης και την καταπολέμηση των κατάφορων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ. 

 

Η κίνηση της Σλοβενίας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνούνται να αναλάβουν δράση και να σταθούν στο πλευρό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Το BDS Greece αναγνωρίζει τη σημασία αυτής της απόφασης και την υιοθέτηση της από τη σλοβενική κυβέρνηση, που δείχνει πολιτικό θάρρος και αφοσίωση στην καταπολέμηση της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται από το Ισραήλ, ανεξάρτητα από την δειλή και συνένοχη πολιτική της ΕΕ 

Το BDS Greece καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Σλοβενίας και να σταματήσει την αγορά οπλικών συστημάτων, την πώληση στρατιωτικού υλικού, καθώς και τη διαμετακόμιση στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω ελληνικών λιμανιών προς το Ισραήλ 

Ενθαρρύνουμε τις ελληνικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να καταστήσουν αφόρητες τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή κυρώσεων κατά του Ισραήλ και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού στην απαίτηση για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

Επικαιρότητα