Η ρήτρα αναπροσαρμογής παγώνει,δεν καταργείται, οι χρεώσεις,όμως, “απελευθερώνονται”

|||

|||
       Το περίπλοκο σύστημα με τις ρήτρες αντικαθίσταται από άλλο ένα χαοτικό σύστημα, το οποίο τους βάζει να παρακολουθούν συνεχώς τις αλλαγές χρέωσης στις ιστοσελίδες των προμηθευτών.
 

       Μπροστά στις  έντονες αντιδράσεις  που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση μέσω τροπολογίας, με την οποία  παγώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα ημερολόγια  για το διάστημα από 1η Αυγούστου του 2022 έως 1η Ιουλίου του 2023. 

 

       Η τροπολογία (1340/105, 24.6.2022) κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το βράδυ της Παρασκευής,  με το άρθρο 5 να αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Για την ηλεκτρική ενέργεια από την 1η Αυγούστου 2022 έως 1η Ιουλίου 2023  δεν Η δυνατότητα  σε κυμαινόμενα τιμολόγηση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας  χρέωσης ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας , η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγηση με διακριτική αναγραφή της ανωτέρω ρήτρας είτε για τιμολόγηση χωρίς διακριτική αναγραφή αυτής».

 

       Σημειώνεται επίσης ότι η περίοδος που θα τεθεί σε ισχύ το παραπάνω,  μπορεί να παραταθεί ή να λήξει πριν  από την 1η Ιουλίου του 2023, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

 

      Ωστόσο, τη στιγμή, δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες παροχής ρεύματος (συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ),  να αλλάζει χρέωση κάθε μήνα , αρκεί να ανακοινωθεί στις ιστοσελίδες τους, δύο μήνες πριν.  Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης η ανακοίνωση των τιμολογίων θα γίνει ως τις 10 Ιουλίου. Παράλληλα, θα  μπορούν να αλλάξουν τιμολόγιο ή προμηθευτή  χωρίς κόστος αποζημίωσης λόγω πρόωρης αποχώρησης. 

 

        Διαβάστε κι αυτό: Δίωξη φοιτητών μετά από παρέμβαση Κεραμέως – “Δεν τρομοκρατούμαστε” δηλώνει φοιτητής στην ΕΚΦΡΑΣΗ

 

     Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας «ανακοινώνουν σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους», έως το τέλος του μήνα πριν από τον μήνα, «τις πάγιες χρεώσεις και τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ηλεκτρική ενέργεια» που εφαρμόζονται στα τιμολόγιο. 

Προσωπικά πως όλοι οι πελάτες «δύναται να επιλέξουν άλλον τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατόπιν δήλωσής τους προς τον προμηθευτή ή την αίτηση προσφοράς προμήθειας, αν δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ».

 

      Σε κάθε περίπτωση, το περίπλοκο σύστημα με τις ρήτρες αντικαθίσταται από άλλο ένα  χαοτικό σύστημα , το οποίο  τους βάζει  να παρακολουθούν συνεχώς τις αλλαγές στις ιστοσελίδες των προμηθευτών, να διακρίνουν ποια ημερολόγια τους εξυπηρετούν, να αλλάζουν παρόχο μέσα στο νομικό επιτρεπόμενο διάστημα . κατανοούν το όφελος που έχουν συγκρίνοντας τα διαφορετικά τιμόνια μεταξύ των πρώην και νυν προμηθευτών ενέργειας. 

 

      Διαβάστε την τροπολογία (άρθρο 5) ΕΔΩ

 

Πηγή: www.efsyn.gr