Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την επέκταση της Λεωφ. Κύμης

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Λυκόβρυσης – Πεύκης με ανακοίνωση της παίρνει θέση για το θέμα της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης και δημοσιοποιεί τις προτάσεις της για το έργο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λυκόβρυσης – Πεύκης έχει ως εξής:

Επέκταση Λεωφόρου Κύμης – Τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν

Στις 05.03.2024 η Πρωτοβουλία Πολιτών Λυκόβρυσης-Πεύκης συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής για το θέμα της επέκτασης της Λεωφ. Κύμης.

Ένα καίριο συμπέρασμα που έχει ειπωθεί κατά καιρούς από πολλούς αλλά προέκυψε έντονα και στην διαδικασία, είναι ότι ο Δήμος πρέπει να βρει άμεσα τεχνικό σύμβουλο για να μπορέσει να διεκδικήσει τεκμηριωμένα την ορθή υλοποίηση του έργου προς όφελος της πόλης μας. Ο τεχνικός σύμβουλος δεν πρέπει να είναι πρόσωπο αλλά μία διεπιστημονική ομάδα που θα αποτελείται από περιβαλλοντολόγο, συγκοινωνιολόγο και μηχανικούς σχετικών ειδικοτήτων. Υποστηρίζουμε πλήρως την άποψη συλλόγων όπως η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης, που προτρέπουν τον Δήμο να απευθυνθεί σε πανεπιστημιακούς φορείς όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μία τέτοια συνεργασία η οποία θα επιτύχει μία σύνθεση επιστημονικών ειδικοτήτων για ένα τόσο σύνθετο θέμα θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος.

Πέραν τούτου, ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει να γίνει νέα Σ.Μ.Π.Ε. για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, καθώς η τωρινή μελέτη είχε ξεκινήσει πριν τουλάχιστον είκοσι έτη και είναι απαρχαιωμένη. Επίσης πρέπει να διεκδικήσει σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους να γίνει μία ενιαία κυκλοφοριακή μελέτη στα σημεία που επηρεάζονται από το έργο.

Περιγραμματικά τα βασικά θέματα (που έχει θέσει και η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης)  που πρέπει να λυθούν με το έργο της επέκτασης της Λεωφ. Κύμης και είναι σύμφωνες σχεδόν όλες τις παρατάξεις είναι :

      * η ορθή κυκλοφορία των οχημάτων, ειδικά σε δρόμους που επιβαρύνονται εκθετικά όπως η Βύρωνος

    * η δημιουργία ζώνης πρασίνου με δημιουργία περιπατητικής διαδρομής που θα ενοποιεί τα δάση με την ζώνη πάνω από το έργο και θα καταλήγει στις όχθες της Πύρνας

    * η βέλτιστη λύση με οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για την εκτόνωση των ρύπων

    * η ορθή και άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τις απαλλοτριώσεις

    * η επίλυση σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων στα δίκτυα όμβριων και λυμάτων στην περιοχή του Ηλιακού Χωριού

    * η προστασία του ρέματος της Πύρνας με επανεξέταση της τσιμεντοποίησης περίπου 250 μέτρων εντός του ρέματος

    * αντισταθμιστικά μέτρα με ανάδειξη της προστατευμένης περιοχής στο ρέμα της Πύρνας, εμπλουτισμό και ανανέωση των δασών που πλήττονται

    * η προστασία της υγείας και της καθημερινής διαβίωσης των κατοίκων κατά την υλοποίηση του έργου

Να τονίσουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή επί της θητείας του Τάσου Μαυρίδη δεν έφερε κανένα απτό αποτέλεσμα προς όφελος της πόλης, αφήνοντας ουσιαστικά το έργο στα χέρια επιχειρήσεων και αγνώστων που αδιαφορούν για το μέλλον της πόλη μας.

Ελπίζουμε η νέα δημοτική αρχή να πράξει τα δέοντα.