Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Λεωφόρο Κύμης

Από το γραφείο τύπου της Πρωτοβουλίας Πολιτών εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Με την παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών και του τότε Δήμου Λυκόβρυσης επί δημαρχίας Χρήστου Σκαμάκη, και χάρις στη μελέτη του Κώστα Τσαϊλά, κατορθώθηκε η επιμήκυνση της σήραγγας της υπό επέκταση και του σκεπασμένου ορύγματος της Λεωφ. Κύμης μέχρι την οδό Χαλκίδας. Με την αποτελεσματική κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου ματαιώθηκαν τότε τα σχέδια κατασκευής της ανοιχτής διάνοιξης. Αποσοβήθηκε έτσι η καταστροφή μεγάλου μέρους του αστικού περιβάλλοντος της Λυκόβρυσης και Πεύκης. Τώρα επίκειται εντός ολίγων μηνών η έναρξη της κατασκευής του έργου.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής οι επιπτώσεις από το έργο θα είναι επώδυνες για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Η σκόνη από τους χιλιάδες τόνους του χώματος, η αδιάκοπη κίνηση των φορτηγών του έργου μέσα από τους δρόμους της πόλης, η προβλεπόμενη επιβάρυνση των συνοικιών από τη διοχέτευση της κυκλοφορίας, θα συνιστούν μια ταλαιπωρία που θα κρατήσει χρόνια.

Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά. Η δυνατότητα δημιουργίας μιας μεγάλης ζώνης πρασίνου που θα συνδέει τις δασικές περιοχές με το σκεπασμένο μέρος της Λεωφ. Κύμης, η χάραξη χώρων περιπάτου, ποδηλατόδρομων και αναψυχής, η απαίτηση προς το Δημόσιο και την κατασκευάστρια εταιρεία για τη διευθέτηση συμπληρωματικών υποδομών στα παρακείμενα δάση και το εξίσου απαιτητικό έργο της ανάπλασης της παραρεμάτιας περιοχής της Πύρνας, συνιστούν ένα σύνολο παρεμβάσεων, στις οποίες απαιτείται η ενεργοποίηση της δημοτικής αρχής.

Γι’ αυτό επιβάλλεται η ανασύνταξη του Δήμου και η συνεργασία των δημοτικών σχημάτων, των φορέων και συλλόγων. Ο σχηματισμός ομάδας τεχνικών συμβούλων για την επεξεργασία συγκεκριμένων απαιτήσεων προς τους κατασκευαστές. Η συνεχής ενημέρωση των κατοίκων είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη.

Από την πλευρά μας έχουμε εμπειρία και γνώση των διαστάσεων του έργου, διαθέτουμε τη βούληση της ανάδειξής του σε υπόθεση όλων των ενεργών δημοτικών δυνάμεων, των φορέων και των πολιτών του Δήμου.

Κάποτε η επέκταση της Λεωφ. Κύμης απειλούσε με πολεοδομική καταστροφή την ευρύτερη περιοχή, σήμερα μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Πέραν όλων απαιτείται μια δημοτική αρχή αφοσιωμένη στην υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, η οποία με έμπνευση και ρεαλισμό θα σχεδιάσει και απαιτήσει προς κάθε κατεύθυνση τις καλύτερες λύσεις.