Καίριες παρεμβάσεις και πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της Δύναμης Ζωής – Ανακοίνωση του γραφείου τύπου
Από το γραφείο τύπου της Δύναμης Ζωής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Μικρός αποδείχθηκε ο χώρος του Αμφιθεάτρου του Δήμου Περιστερίου, που φιλοξένησε την εκδήλωση της Δύναμης Ζωής, με θέμα “Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: Τομή Δημοκρατίας και Ανάπτυξης”. Πόλος έλξης αποδείχθηκαν οι δύο ενότητες του θέματος, η πρώτη με τίτλο “Δυνατότητες και Προοπτικές” και η δεύτερη “Παραδείγματα και Αντιπαραδείγματα” και οι ομιλητές που εμπεριστατωμένα φώτισαν πολλές πτυχές γενικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Η εμπειρία της Δύναμης Ζωής ως Διοίκηση αλλά και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση στην Περιφέρεια Αττικής, η ανάγκη αναβάθμισης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, οι αυξανόμενες περιφερειακές ανισότητες, η συμβολή των ΑΕΙ στην περιφερειακή ανάπτυξη, η σημερινή χρεοκοπία της Περιφέρειας Αττικής και η διάλυση κρίσιμων έργων υποδομής από τη Διοίκηση Πατούλη, οι δυνατότητες συμμετοχικής λειτουργίας σε επίπεδο Δήμου και πολλά ακόμη θίχθηκαν από τις ομιλήτριες και τους ομιλητές της εκδήλωσης, τον συντονισμό της οποίας είχε η δημοσιογράφος Ελένη Τσερεζόλε.
Στην παρέμβασή της η Ρένα Δούρου περιέγραψε το “θετικό παράδειγμα μιας παράταξης που προσπάθησε να λειτουργήσει με θετικό πρόσημο” κάνοντας την Περιφέρεια Αττική “θετικό παράδειγμα”. Μια πορεία που διέκοψε η σημερινή Διοίκηση που κτίζει πελατειακές σχέσεις σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας, που χρεοκόπησε την Περιφέρεια χωρίς να γίνει είδηση, που διαλύει έργα, που συμπορεύεται με την ακροδεξιά, μια Διοίκηση που έχει αλλεργία για εκδηλώσεις μνήμης όπως την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί ή για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Σήμερα στην αντιπολίτευση “επιλέξαμε την ουσία και όχι την επικοινωνία”, σημείωσε η ίδια, δίνοντας ένα παράδειγμα : “είμαστε η μόνη παράταξη που κάθε χρόνο καταθέτει εναλλακτικό προϋπολογισμό”.
Κλείνοντας παρατήρησε ότι “σύντομα η επόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας θα αποκτήσει ξανά θετικό πρόσημο, σηματοδοτώντας από τον συμμετοχικό προϋπολογισμό ως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως έκανε η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής. “Το νήμα που υφάναμε από το 2014 ως το 2019 γρήγορα θα το πιάσουν προοδευτικές δυνάμεις στους 66 Δήμους της Αττικής, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, κόβοντας το νήμα του κ. Μητσοτάκη και δίνοντάς το στον Αλέξη Τσίπρα”.
Στην παρέμβασή του ο Π. Καλδής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής, περιέγραψε με ενάργεια και παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα το ρόλο και τη σχέση του Πανεπιστήμιου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. “Έχουμε Δήμους που χρηματοδοτούν μεταπτυχιακά προγράμματα δικά μας έτσι ώστε να είναι δωρεάν για τους φοιτούντες” τόνισε, φέρνοντας τα παραδείγματα των Δήμων Ασπροπύργου, Φυλής, κ.α.,. “Βοηθάμε την περιοχή, ήδη μία από τις πανεπιστημιουπόλεις μας ονομάζεται ‘Αλσος Αιγάλεω, είμαστε πολύ συνδεδεμένοι με την πόλη του Αιγάλεω που είναι πια μια πανεπιστημιούπολη. Ξεκινάμε από απλά πράγματα, από το κοινωνικό συσσίτιο μέχρι δραστηριότητες για ψυχική υγεία. Θεωρούμε ότι συμβάλλουμε δυναμικά στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής προς το καλύτερο. Θυμάμαι τον δήμαρχο Παχατουρίδη να μας ζητά να εκπονήσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Περιστέρι, για να γίνει από πόλη – πέρασμα, πόλη – προορισμός. Το κάναμε και θεωρώ ότι η Διοίκηση κινείται στη βάση. Εμείς, όπως άλλωστε είναι το μότο μας, επενδύουμε στους ανθρώπους”.
Στη συνέχεια ο Δ. Κατσούλης, νομικός, τ. Δήμαρχος Αυλώνος Ευβοίας, αναφέρθηκε στην Περιφέρεια σε σχέση με την πραγμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου της πολυεπίπεδης δημοκρατικής διακυβέρνησης. Τόνισε ότι “το σύστημα διακυβέρνησης και στους δύο βαθμούς χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση”, παρατηρώντας ότι “το Περιφερειακό Συμβούλιο χρειάζεται να ‘δανειστεί’ στοιχεία του ‘κοινοβουλευτικού ελέγχου’ από το κοινοβουλευτικό δίκαιο”. Κατέληξε λέγοντας “ότι μόνος δρόμος για την προσέγγιση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, στο οποίο άλλωστε ενσωματώνεται και το ευρωπαϊκό κεκτημένο Αυτοδιοίκησης, είναι ο δρόμος που οδηγεί στην θεσμική και πολιτική κατοχύρωση της Ισχυρής Αυτοδιοίκησης με εξουσίες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό και με κατάστρωση εταιρικής σχέσης με ένα πραγματικά επιτελικό κράτος και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον δρόμο αυτό ο προορισμός του θεσμού της Περιφέρειας είναι σημαντικός καθώς αποτελεί το ενδιάμεσο πεδίο και συνεπώς τον ισχυρό κρίκο στον οποίο μπορεί να θεμελιωθεί η πολυεπίπεδη δημοκρατική διακυβέρνηση. Αυτή έξαλλου είναι και η προοπτική της ανάδειξης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε θεσμό συνάντησης της Δημοκρατίας και της Ανάπτυξης”.
Η Α. Τσάτσου – Παπαδημητρίου, Νομικός, π. Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, επικεντρώθηκε στις προϋποθέσεις επιτυχίας των μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι “δεν μπορούμε να μιλάμε για ουδέτερη μεταρρύθμιση”. “Στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις επιτυχίας έχουν μεγάλο βαθμό συνθετότητας και πολυπλοκότητας, συγκριτικά με άλλες χώρες στην Ευρώπη. Γιατί τα αυτονόητα, τα κεκτημένα, διαφέρουν από χώρα σε χώρα”. “Εκτός από τους πολλούς νόμους έχουμε και απίστευτη εμπλοκή, και γενική, δυσλειτουργία στο επίπεδο των συναρμοδιοτήτων σε όλον το δημόσιο χώρο”. “Μεταρρύθμιση για μένα σημαίνει την πλήρη αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων που στοιβάζονται σε συνέχεια δεκαετιών στην πλάτη δήμων κοινοτήτων, νομαρχιών τότε και περιφερειών σήμερα, ενώ πολλές από αυτές δεν απαντούν σε καμία πραγματική κοινωνική ανάγκη. Μεταρρύθμιση σημαίνει πως ξεκαθαρίζω όσο γίνεται τις συναρμοδιότητες και μειώνω τις υπογραφές”. “Νομίζω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να καταλάβουμε ότι θεωρία έχουμε αρκετή, πράξη και τρόπο εφαρμογής λιγότερη. Πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να γίνονται κτήμα της κοινωνίας, ώστε να μπορούν να αφομοιώνονται και να έχουν έτσι επιτυχία”. Παρατήρησε τέλος ότι “πως το μεγάλο στοίχημα για την Αυτοδιοίκηση και την πολιτική άλλωστε είναι οι πολίτες να τις επανανακαλύψουν. Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Μήπως είναι μια καλή ευκαιρία ακριβώς γι’ αυτό;”
Οι ομιλίες των Α. Τσάτσου – Παπαδημητρίου και Δ. Κατσούλη, εδώ
Ο Γ. Ψυχάρης, Καθηγητής Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου, προχώρησε σε μια ιδιαίτερα τεκμηριωμένη και διεισδυτική ανάλυση της τάσης μεταβολής της γεωγραφικής και κοινωνικής πόλωσης και της άνισης ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Η παρουσίασή του αποτελούσε μια σύνθεση των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν σήμερα τους πολίτες, τις κυβερνήσεις και τις κρατικές πολιτικές. Η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κρίση, η γήρανση του πληθυσμού, η διατροφική κρίση και πρόσφατα η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια και ο πόλεμος συνθέτουν ένα μείγμα προβλημάτων που απασχολεί πολίτες και φορείς άσκησης πολιτικής. Τα προβλήματα αυτά αφήνουν ένα ισχυρό αποτύπωμα στις πόλεις και τις μητροπολιτικές περιοχές. Κεντρικό σημείο αναφοράς της παρουσίασής του, αποτελούσε η τάση διεύρυνσης της ανισότητας. Ο αναπτυξιακός χάρτης της ευρωπαϊκής ένωσης σήμερα γίνεται όλο και πιο άνισος, πιο πολωμένος και πιο σύνθετος. Όπως ιστορικά έχει παρατηρηθεί έτσι και σήμερα τεκμηριώνεται ότι οι κρίσεις διευρύνουν τις κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες. Πώς θα είναι οι πόλεις στην μετά Covid-19 εποχή; Πως αποτυπώνεται η ενεργειακή κρίση στις πόλεις και στις αστικές περιοχές; Ποια είναι η ποιότητα κατοικίας και συνθηκών διαβίωσης στις πόλεις; Πως αποτυπώνεται σε γεωγραφικό επίπεδο η γήρανση και μείωση του πληθυσμού; Πως διαμορφώνεται το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον στις πόλεις; Πως αντιμετωπίζεται η υγειονομική θωράκιση των πιο ευάλωτων περιοχών και κοινωνικών ομάδων; Πως αντιμετωπίζεται η κλιματική αλλαγή και πως οργανώνεται η πολιτική προστασία; Ποιο σύστημα διοίκησης και διακυβέρνησης είναι πιο αποτελεσματικό για την διαμόρφωση και υλοποίηση των πολιτικών; Χρειάζεται άλλη ματιά στα προβλήματα, μια πιο άμεση και βιωματική διερεύνηση και ένας μεγαλύτερος δεσμός που θα συνδέει τους σχεδιαστές και τους αποδέκτες της πολιτικής. Η Περιφέρεια Αττικής, λόγω και της ιδιαίτερης βαρύτητάς της στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, οφείλει να διατυπώσει πειστικές απαντήσεις και να διαμορφώσει ένα νέο όραμα πιο συμπεριληπτικό για τόπους και πολίτες.
Η Δ. Θωμά, Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στο έργο των 7 Συμβούλων της Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κ. Μακεδονίας, στα ευρωπαϊκά, διασυνοριακά προγράμματα με τη Βόρειο Μακεδονία για τα ζητήματα των πλημμυρών, την αντιπυρική προστασία, για τους ευρωπαίους νέους-νέες συμβούλους αυτοδιοίκησης στην ευρωπαϊκή επιτροπή περιφερειών με τη φιλία των λαών, τα έμφυλα ζητήματα,την ενεργειακή φτώχια .Μίλησε για την τοπική αυτοδιοίκηση ως υπόθεση πολιτικής που αφορά στις ωές όλων μας γιατί κρινόμαστε καθημερινά στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας με τα αντιπαραδείγματα.Τέλος στον ρόλο που έπαιξε η ΠΚΜ τα χρόνια της πανδημίας εως σήμερα με μέτρα και γενναία υποστήριξη του δωρεάν συστήματος υγείας(ενίσχυση στο Ε.Σ.Υ.) εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας . “Αναγκάζουμε μια δύναμη του 62% να ψηφίζει, με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας”.
Ο Χρ. Καραμάνος, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “το πραγματικά νέο στοιχείο που έχουμε στην Διοίκηση Πατούλη είναι οι διαλύσεις συμβάσεων εκτέλεσης έργων. Έχουμε 19 τέτοιες διαλύσεις σημαντικών έργων. Με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 187 εκατ. €. Τα έργα παραμένουν ημιτελή, χωρίς κάποια χρησιμότητα για την κοινωνία, παρότι έχουν ήδη πληρωθεί σε καθένα απ’ αυτά χρήματα. Επί Διοίκησης Ρένας Δούρου δεν έγινε ούτε μία τέτοια διάλυση. Η διασπάθιση δημοσίου χρήματος είναι το δεύτερο κυρίαρχο χαρακτηριστικό της διοίκησης Πατούλη,με τις υπερ-τιμολογημένες Συμβάσεις, τις απ’ ευθείας Αναθέσεις, τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Το φάσμα της χρεοκοπίας είναι πλέον ορατό για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς με μόλις 134 εκατομμύρια ευρώ Ταμειακά Διαθέσιμα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 290 εκατομμυρίων ευρώ”.
Η Έλενα Χριστούλη, Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου, περιέγραψε, σε αδρές γραμμές, τα βασικά χαρακτηριστικά του παραδείγματος της Δημοτικής Αρχή της Αντίστασης με τους Πολίτες Χαλανδρίου, με επικεφαλής τον Σίμο Ρούσσο. Περιέγραψε με συγκεκριμένα παραδείγματα την κοινωνική πολιτική του Δήμου, τονίζοντας ότι αυτή χρηματοδοτήθηκε από τον αναπροσδιορισμό της κατεύθυνσης των τελών: “κρατήσαμε χαμηλά τα δημοτικά τέλη για τα νοικοκυριά και ‘κυνηγήσαμε’ τις μεγάλες επιχειρήσεις που είχαν αδήλωτα τετραγωνικά. Ελέγξαμε μέσα σε έναν χρόνο 36 επιχειρήσεις και εισπράξαμε 1.7 εκ από πρόστιμα”, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλές μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Αττική Οδός , η ΣΤΑΣΥ ή ο ΟΣΕ που παρακρατούν τα χρήματα που οφείλουν στο δήμο, από το 2010 έως το 2013. Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στις συμμετοχικές διαδικασίες που κάνει πράξη η Δημοτική Αρχή, από τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις συμμετοχικές αναπλάσεις ως το Αδριάνειο Υδραγωγείο. “Το σημαντικό είναι να κάνεις συμμετοχικές διαδικασίες με θέσεις και προτάσεις που έχεις επεξεργαστεί και να τις μοιραστείς με τους πολίτες για να τις εξελίξεις ή να τις διορθώσεις”, παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Θ. Σχινάς, πρώην Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στην παρέμβάσή του στηλίτευσε τη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ που απαξιώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι το αντιπαράδειγμα της Διοίκησης Πατούλη είναι μέρος της. “Για πρώτη φορά στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης από το 2019 ως σήμερα, σε ό,τι αφορά στην κατοχύρωση του θεσμικού ρόλου της ΤΑ, έχουμε 11 νομοθετικές ρυθμίσεις χωρίς διαβούλευση και χωρίς συμμετοχή. Τι είναι αυτές οι ρυθμίσεις; έλλειμμα δημοκρατίας, αδιαφάνεια, απευθείας αναθέσεις που νομιμοποιούνται”. Η Κυβέρνηση άλλαξε τον εκλογικό νόμο, αυξάνοντας τον αριθμό των υποψηφίων συμβούλων για την Περιφέρεια ή τον Δήμο και μειώνοντας τον αριθμό των εκλεγομένων, φέρνοντας το παράδειγμα της μείωσης των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής από 101 σε 85. Στον αντίποδα ο ίδιος θύμισε μια καλή πρακτική της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής: το καρτελάκι για κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο, όπου αναγράφονταν όλες οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στηλίτευσε την πρακτική της Διοίκησης Πατούλη να μην μετέχει δια ζώσης στις συνεδριάσεις του ΠΕ.ΣΥ. “Δεν θέλουν να παρουσιάζονται στο δημόσιο λόγο, δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν και προτιμούν την ασφάλεια της απόστασης”. “Η Κυβέρνηση δεν λειτουργεί με κανόνες δημοκρατίας, είναι ένα ντιλ με απευθείας αναθέσεις. Και η Διοίκηση Πατούλη αυτό το εκφράζει ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό”. Επισήμανε την ανάγκη κυβερνητικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι και στην ΤΑ πρέπει “να μιλήσουμε με ευρύτερο κόσμο, για να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κίνημα να αλλάξει αυτή την κατάσταση”.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι Δήμαρχοι: Περιστερίου, Ανδ. Παχατουρίδης, Ιλίου, Ν. Ζενέτος, Νίκαιας – Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης, ο τέως Δήμαρχος Αιγάλεω, Δ. Μπίρμπας, ο πρώην Δήμαρχος Νίκαιας και Πειραιά, Στ. Λογοθέτης.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Χρ. Βερναρδάκης, Δ. Βίτσας, Χ. Καφαντάρη, Π. Κουρουμπλής, Σ. Φάμελλος, Αλ. Φλαμπουράρης. Ο Π. Ρήγας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κ. Βλαχάκης. Ο επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Γκοτσόπουλος. Η Ζ. Καρκούλια, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν νυν και πρώην Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Δύναμης Ζωής, πρώην Αντιπεριφερειάρχες της καθώς και υποψήφιοί της.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης “Πειραιάς για όλους”, καθηγητής Ν. Μπελαβίλας.
Οι Δ. Κατσικάρης και Κ. Καράμπελας εκ μέρους της Περιφερειακής Παράταξης Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου, Γ. Χαραλαμπόπουλος, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης, “Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον”, Κ. Κάβουρας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παράταξης “Ανοικτοί Ορίζοντες για το Περιστέρι, ο Θ. Καποτάς (επικεφαλής) και η Σ. Αλεξοπούλου, η Δημοτική Σύμβουλος Βύρωνα, Σ. Δασκαλάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δάφνης – Υμηττού, Ο. Χριστινάκη-Μακράκη και Α. Ανδουλάκης, η Δημοτική Σύμβουλος Ιλίου, Α. Αλεβίζου, κ.α..
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Π. Μόσχος, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Πετάνκ και του Συλλόγου “Φίλοι Του Πυριτιδοποιείου”, Δ. Μπέσης, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Ιεράπολης Αιγάλεω, Μ. Ζαχαρής, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Γ. Μακρυνός, το μέλος του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Ζ. Καπράνας, ο πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, Μπ. Λόντος, κα.