Η επικεφαλής της Παράταξης “8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μια Βιώσιμη Πόλη”, Μαρία Σιώτου, μαζί με κλιμάκιο μελών της παράταξης συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Παπάγου – Χολαργού και συζήτησαν τα προβλήματα των εργαζομένων.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της παράταξης “8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μια Βιώσιμη Πόλη” έχει ως εξής:
Με το Σωματείο των Εργαζομένων στο Δήμο Παπάγου Χολαργού «άνοιξαν» τον κύκλο των συναντήσεων με τις συλλογικότητες για τη νέα θητεία, οι Δημοτικές Σύμβουλοι της παράταξης «8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη».
Στην συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024, από την πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου των εργαζομένων συμμετείχαν ο Πρόεδρος Γ. Ανδριτσάκης, η Γεν. Γραμματέας Ε. Πετροπούλου, η Ταμίας Γ. Γιαχουντή, η Αναπλ. Γ.Γ. Π. Τσαρδακλή και τα μέλη Γ. Κώτης, Ν. Βλάχου, Ε. Ζέππου, Κ. Φώτης.
Σε αυτή την πρώτη συνάντηση η επικεφαλής της παράταξης Μαρία Σιώτου και οι Δημοτικές Σύμβουλοι Νατάσσα Χαμηλοθώρη και Κατερίνα Μάρκου ανέπτυξαν τους βασικούς άξονες πολιτικής τους σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις υπηρεσίες του Δήμου.
Κυρίαρχη θέση η απαράδεκτη ακόμη και σήμερα χειρωνακτική αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω της διατήρησης των ατομικών κάδων ειδικότερα στην Κοινότητα Παπάγου. Η μέθοδος αυτή, που έχει εγκαταλειφθεί από το 1980, πρώτα απ’ όλα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, ενώ προκαλεί τεράστιες καθυστερήσεις και κόστος στην αποκομιδή και πρέπει άμεσα να καταργηθεί.
Τόνισαν την αντίθεση τους στις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Οι ανάγκες είναι πάγιες και διαρκείς και πρέπει να καλύπτονται από μόνιμους υπαλλήλους που συσσωρεύουν εργασιακή εμπειρία και φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα. Εναλλακτικά ο Δήμος θα μπορούσε να υποστηρίξει τη δημιουργία Κοιν.Σ.Επ. με ανέργους δημότες.
Αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών αξιοποιώντας την Τεχνητή και Επιχειρησιακή Νοημοσύνη, αλλά και την διαλειτουργικότητα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς όφελος των δημοτών.
Επεσήμαναν ότι θα έπρεπε να επιδιώκεται η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση. Να μπορούν και οι ίδιοι να συνδιαμορφώνουν τη δομή και λειτουργία της διοίκησης, να εντοπίζουν τις αδυναμίες και να αξιολογούν τις υπηρεσίες τους.
Η κα Σιώτου έκανε σαφές ότι ως παράταξη είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών και της μεθόδευσης απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών που βάζουν σε κίνδυνο το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό των μονίμων εργαζομένων, ανεβάζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το κόστος και απαξιώνουν τις υποδομές.
Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι έθεσαν μία σειρά προβλημάτων στην καθημερινότητα τους που δυσχεραίνει το έργο τους.
-Όπως η γήρανση του ανθρώπινου δυναμικού.
-Η εναλλαγή των υπαλλήλων με τις συμβάσεις που μέχρι να μάθουν τη δουλειά, αποχωρούν.
-Ο μικρός αριθμός υπαλλήλων ειδικά στον τομέα της καθαριότητας και του περιβάλλοντος, σε έναν τόσο «πράσινο» Δήμο. Εκτός των άλλων προβλημάτων, που αυτό προκαλεί, οι ίδιοι γίνονται καθημερινά αποδέκτες του εκνευρισμού των πολιτών.
-Η ελλιπής ασφάλεια στην εργασία με την τυπική και μόνο συμμετοχή του Τεχνικού Ασφαλείας και την περιορισμένη του Γιατρού Εργασίας, αλλά και με τα δεκάδες προβλήματα υποδομών.
Και τα δύο μέρη συμφώνησαν, ότι αυτή ήταν μία πρώτη γόνιμη και αμφίδρομα ενημερωτική συνάντηση από τις αρκετές που θα ακολουθήσουν, αφού έγινε κοινά αποδεκτό η συνεργασία στο εξής να τεθεί σε διαρκή βάση.