Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στη Γερμανία

Ευρώπη της…ευημερίας

Παιδιά και νέοι τα θύματα αυτής της κατάστασης

Καθώς τα βασικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των φαρμάκων για τον πυρετό και των παυσίπονων, λιγοστεύουν στα γερμανικά φαρμακεία, οι γιατροί προειδοποιούν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θα μπορούσαν να πληγούν περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Φαρμάκων και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, οι ελλείψεις οφείλονται αποκλειστικά στην ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση.

«Δεν είναι ότι βγήκαν στην αγορά μικρότερες ποσότητες φαρμάκων για τον πυρετό», δήλωσε εκπρόσωπος στην εφημερίδα SZ, προσθέτοντας ότι η εισαγωγή τέτοιων φαρμάκων αυξήθηκε ακόμη και σύμφωνα με τις αναλύσεις της υπηρεσίας.

Κάλεσαν επίσης τους καταναλωτές να μην αποθηκεύουν φάρμακα, καθώς αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

«Βλέπουμε μια πολύ υψηλή ζήτηση για φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη, επειδή εξαιρετικά πολλά παιδιά είναι σήμερα άρρωστα», δήλωσε στην Rheinische Post ο Τόμας Φίσμπαχ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Παιδιάτρων.

Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία προμηθειών – παρόμοια με εκείνη στο αρχικό στάδιο της πανδημίας COVID-19 – για την εξασφάλιση των προμηθειών.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, μια κυβερνητική υπηρεσία για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών, δείχνουν ότι σχεδόν δέκα εκατομμύρια Γερμανοί πάσχουν σήμερα από γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, αριθμός μεγαλύτερος από το συνηθισμένο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι το υπουργείο εργάζεται ήδη πάνω σε μια λύση και θα παρουσιάσει μέτρα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απαλλαγή των ασφαλιστικών ταμείων από την υποχρέωσή τους να αγοράζουν φάρμακα μόνο από εκεί που είναι τα φθηνότερα, καθώς και αλλαγές στον νόμο περί προμηθειών της χώρας που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από μεμονωμένους παραγωγούς.