Στασιμότητα για την πόλη ο προϋπολογισμός

Στασιμότητα για την πόλη, απουσία οράματος και στρατηγικής ανάπτυξης τα κύρια χαρακτηριστικά του – Ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Παράταξης

Από το γραφείο τύπου της “Παράταξης “Ενότητα,Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Μέσα σε μια πολύ δυσμενή πολιτική συγκυρία ψηφίστηκε από την παράταξη  Αμπατζόγλου, την Τρίτη 20-12-2022, ο Προϋπολογισμός 2023 του Δήμου Αμαρουσίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε ψηφιστεί από την Κυβέρνηση της ΝΔ ο Κρατικός Προϋπολογισμός.  Προϋπολογισμός λιτότητας που μεταφέρει τα βάρη της οικονομικής,κοινωνικής και υγειονομικήςκρίσης στους εργαζόμενους και τα μεσαία πλατιά κοινωνικά στρώματα.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις στην ΤΑ θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2022, δηλαδή μόλις 2,25 δις., παρόλο που τα φορολογικά έσοδα του κράτους το 2022 σημείωσαν άνοδο 13% και ανάλογη θα έπρεπε να είναι και η αύξηση προς την ΤΑ.

Πρόσφατα επίσης, στις 14-12-2022, ψηφίστηκε ο Ν. 5003/2022 που, όπως είχε προαναγγείλει ο ΥΠΕΣ κ. Βορίδης, προβλέπει ότι τα παρακρατηθέντα των Δήμων που ανέρχονται σε 20 περίπου δις. «πρέπει να ξεχαστούν».

Η Κυβέρνηση οριοθετεί τα οικονομικά της Τ.Α  για τα επόμενα χρόνιασυνεχίζοντας την πολιτική των περικοπών και της σκληρής εποπτείας των σκληρών μνημονιακών χρόνων. Παράλληλα απαγορεύει τις προσλήψεις προσωπικού, ιδιαίτερα επιστημονικού. Στόχος της είναι να την οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της και, μέσω ιδιωτικοποιήσεων, να την  εξαναγκάσει να προβεί σε ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση των πολιτών.

Η πολιτική αυτή καταδικάζει τους Δήμους σε στασιμότητα, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Η Δημοτική Αρχή αποδέχεται, εξωραΐζει και εφαρμόζει χωρίς αντίσταση τις  περιοριστικές και αυταρχικές πολιτικές της Κυβέρνησης που καταργούν ουσιαστικά την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων.  

Όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια  ο Προϋπολογισμός του Δήμου είναι πλασματικός αφού από τα 137 εκ. που προβλέπει μόνο 50 εκ. περίπου πρόκειται να υλοποιηθούν.

Δεν προβλέπει νέες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Αντίθετα αυξάνει τις δαπάνες για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου.

Ενδεικτικά οι δαπάνες με κωδικό 614 για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου που αφορά «Αμοιβές τρίτων με την ιδιότητα του Νομικού Προσώπου» ανέρχονται σε 3 περίπου εκ. εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό με απευθείας αναθέσεις.

Διατηρεί τα ίδια υψηλά ανταποδοτικά τέλη που από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν φορολογήσει επί πλέον τους δημότες και τις επιχειρήσεις, με 30 εκ. να λιμνάζουν στις Τράπεζες, χωρίς να επενδύονται.

Η αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων ανέρχεται σε 4,75 εκ. ετησίως χωρίς να υπολογίζεται η περαιτέρω επιβάρυνση από τα δάνεια της ΑΘΜΟΝΟΝ που αναμένεται να σκάσουν.

Οι επιχορηγήσεις προς τις σχολικές επιτροπές και προς τον ΟΚΟΙΠΑΔΑ περικόπτονται συνολικά κατά 600.000 ευρώ.

Οι επενδύσεις σε Πολιτισμό, Αθλητισμό, Κοινωνική Πολιτική, Καθαριότητα, Πολεοδομία μειώθηκαν κατά 5,4 εκ.

Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη ότι οι διακηρύξεις της Δημοτικής Αρχής για κοινωνική ευαισθησία, πολιτιστική αναβάθμιση και ποιότητα ζωής  παραμένουν γράμμα κενό.

Διατίθενται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για προβολή και δημοσιότητα της Δημοτικής Αρχής ενώ το έργο των υπόλοιπων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου δεν προβάλλεται ούτε καν στο ιστότοπο του Δήμου.

Οι επενδύσεις σε Τεχνικά Έργα αυξάνονται κατά 3 εκ. περίπου, είναι όμως σίγουρο ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν εντός του 2023. Το αντίστοιχο ποσοστό υλοποίησης για το 2022 προβλέπεται μόλις στο 15%.

Οι προβλέψεις για την εφαρμογή του ΤΣΔΑ (Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο χωρίς να εφαρμόζονται σε βάρος φυσικά του επιπέδου καθαριότητας στην πόλη και του περιβάλλοντος, με υπερβολικά χαμηλά τα ποσοστά της ανακύκλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2022 μόλις το 55% των προϋπολογισθέντων δαπανών για την καθαριότητα θα υλοποιηθεί.

Για τα ρέματα Σαπφούς και Πεντέλης, τα όμβρια της Κοκκινιάς, το βρεφονηπιακό σταθμό στο Ψαλίδι δεν διατίθεται ούτε ένα ευρώ.Τα αντιπλημμυρικά σε Αγ. Νικόλαο, Κέντρο, Νέο Τέρμα, Πολύδροσο καθυστερούν απαράδεκτα.

Τα κονδύλια που διατίθενται για αποχετεύσεις, ασφαλτοστρώσεις, διανοίξεις οδών, ηλεκτροφωτισμό είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες.

Η κατασκευή του γηπέδου στο κτήμα Καρέλα έχει παγώσει.

Οι απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων παραμένουν στάσιμες, και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι χώροι αυτοί να χαθούν αφού δεν υπάρχει σχεδιασμός για την απόκτηση τους. Η σχετική διαπαραταξιακή επιτροπή ατόνησε με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης

Το κυκλοφοριακό με έμφαση στη διευκόλυνση των ήπιων μορφών μετακίνησης (πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, δημοτική συγκοινωνία, στάθμευση) δεν αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής.

Οι δαπάνες για ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο είναι υπερβολικά χαμηλές.

Αντίθετα δαπανώνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αποκατάσταση κακοτεχνιών προηγουμένων ετών. Η επιτροπή που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση του θέματος αυτού ατόνησε και αυτή, με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης.

Η εκπόνηση  νέου ΤΧΣ (Τοπικό Χωρικό Σχέδιο-πρώην ΓΠΣ) για την ενίσχυση του οικιστικού χαρακτήρα της πόλης και τον περιορισμό των υπερτοπικών χρήσεων δεν ξεκίνησε ακόμα.

Η σύνδεση της Βύρωνος με τη Λεωφόρο Κύμης είναι σε εκκρεμότητα παρόλο που το έργο της διάνοιξης έχει ανατεθεί στην ανάδοχο κοινοπραξία.

Η δημοτική Αρχή Αμπατζόγλου περιορίζεται στη μίζερη διαχείριση της καθημερινότητας χωρίς αναπτυξιακό όραμα και σχέδιο για την πόλη. Στον Προϋπολογισμό δεν γίνεται ούτε αναφορά για:

·         Το σκέπασμα της Αττικής Οδού (Πολύδροσο Ψαλίδι)

·         Την υπογειοποίηση της Κηφισίας και των γραμμών του ΗΣΑΠ

·         Τις αναπλάσεις  περιοχών του υπερτοπικού κέντρου για την ανακούφιση από τις υπερτοπικές δραστηριότητες και το κυκλοφοριακό χάος

·         Τη δημιουργία δημοτικού θεάτρου στην πόλη

·         Τις ενοποιήσεις πράσινων διαδρομών,  διαμόρφωση και συντήρηση νέων χώρων πρασίνου,  μετρήσεις περιβαλλοντικών δεικτών για τη ρύπανση και τη μόλυνση

·         Στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση τηςκλιματικής αλλαγής.

Η διοίκηση διευκολύνει με τη στάση της τα σχέδια  των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων (Καζίνο, ΛΑΜΔΑ, ΟΑΚΑ) που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Παρά τις λεκτικές διαφοροποιήσεις συμφωνεί επί της ουσίας με τις κυβερνητικές επιλογές.

Τα έργα που είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει η ΛΑΜΔΑ σε κοινόχρηστους χώρους παρουσιάζουν σημαντική καθυστέρηση. Παραμένει επίσης η εκκρεμότητα για εκπόνηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο Ψαλίδι που προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Η Δημοτική Αρχή θα όφειλε να έχει ενημερώσει τους δημότες και ειδικά την Επιτροπή Διαβούλευσης πριν αποστείλει τον Προϋπολογισμό στην Οικονομική Επιτροπή και το Παρατηρητήριο του ΥΠΕΣ.

Να καταγγείλει την πολιτική λιτότητας στην Αυτοδιοίκηση Α βαθμού και να αγωνιστεί για την ανατροπή της και την κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων.

Ουσιαστική βελτίωση δεν μπορεί να υπάρξει για τους κατοίκους αν δεν αυξηθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις, δεν κατοχυρωθούν οι συνταγματικές δεσμεύσεις για οικονομική, διοικητική αυτοτέλεια της ΤΑ. Αν δεν γίνουν προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία. Αν δεν πάψει η ΤΑ να αποτελεί το μακρύ χέρι της εκάστοτε Κυβέρνησης στις τοπικές κοινωνίες.