Η «Ελευθερίας Πράξεις» στην ΕΚΦΡΑΣΗ: «Είμαστε φτιαγμένοι για το μαζί»

Γράφει ο Δημήτρης Τσεκούρας

Τρεις τελευταίες παραστάσεις (27-28-29/10) απομένουν για την παράσταση «Ποιος Φρόυντ;» από τη θεατρική ομάδα «Ελευθερίας Πράξεις» στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος). Η ΕΚΦΡΑΣΗ συνομίλησε με την – επί 13 χρόνια – σκηνοθέτιδα της ομάδας Τασιλένα Βουδούρη σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα μηνύματα της παράστασης και τον επίκαιρο χαρακτήρα της.

Το έργο αποτελεί πρωτότυπη διασκευή της γνωστής ισπανικής κωμωδίας «Toc Toc». Όπως μας περιέγραψε η κα Βουδούρη, στον χώρο αναμονής ενός διάσημου ψυχιάτρου, συναντιούνται έξι άνθρωποι που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστικες διαταραχές (OCD). Με την άφιξή τους εκεί, συνειδητοποιούν πως όλοι, έχουν ραντεβού με τον γιατρό την ίδια ώρα. Λόγω της καθυστέρησης του γιατρού οι ασθενείς αρχίζουν να δένονται μεταξύ τους λειτουργώντας σαν ένα αυτοσχέδιο group therapy επί σκηνής αγνοώντας ότι αυτό που συμβαίνει είναι η αρχή της επίλυσης των προβλημάτων τους με τα αποτελέσματα απρόσμενα και ανατρεπτικά.

«Να κοιτάξουμε έξω από τον μικρόκοσμο μας»

Για την σκηνοθέτιδα «αυτό είναι και το νόημα της ιστορίας ότι για πολλά από τα προβλήματα αυτά η λύση είναι να κοιτάξουμε έξω από μας και τον μικρόκοσμο μας. «Όλοι μαζί να πάμε παρακάτω βοηθώντας ο ένας τον άλλον είναι το μήνυμα του έργου. Μέσα από έναν διασκεδαστικό τρόπο με πολύ γέλιο και χιούμορ περνάμε αυτό ακριβώς ότι θα μπορούσαμε να έχουμε έναν καλύτερο κόσμο αν ήμασταν πιασμένοι χέρι χέρι κοιτώντας τον άλλον και όχι μόνο τα δικά μας προβλήματα», σημείωσε.

Αφετηρία της δουλειάς τους τα βιώματα τους από την περίοδο της καραντίνας. «Μεταφέραμε στη σκηνή τα βιώματα μας από την καραντίνα και τους ψυχαναγκασμούς που αναπτύχθηκαν διασκεδάζοντας την όλη κατάσταση. Είναι μια διασκευή καθαρά βιωματική, η οποία ήρθε και κούμπωσε με τη θεματική του έργου», σχολίασε η κα Βουδούρη.

«Μεταφέρουμε πάνω στη σκηνή μια μικρογραφία της κοινωνίας»

«Ο κάθε ένας έφερε κάτι δικό του στη σκηνή. Ο κάθε χαρακτήρας έχει πολύ προσωπικά κομμάτια», τόνισε. Σημείωσε πως «δεν υπάρχει θεατής που δεν θα βρει κάτι δικό του σε κάποιον ρόλο, καθώς μέσα στο δωμάτιο της αναμονής αυτοί οι άνθρωποι εκπροσωπούν όλους εμάς, μια μικρογραφία της κοινωνίας».

Εξήγησε πως παρά τις αμέτρητες στιγμές γέλιου υπήρξαν και «αρκετές πρόβες όπου κλάψαμε». «Αναδύθηκαν πολλά θέματα που η πηγή τους δεν είναι ευχάριστη. Το κωμικό με το τραγικό χωρίζονται από μια πολύ λεπτή γραμμή», είπε. Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτές οι πρόβες προσέφεραν ανακούφιση μέσα από μια διαδικασία κάθαρσης.

Με σαφές το μήνυμα για την ανάγκη της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης η σκηνοθέτιδα ανέφερε: «Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα. Η τάση της εποχής για τον ατομικό δρόμο καταρρίπτεται. Η καθημερινή ανάβαση των προβλημάτων είναι δύσκολη. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για έναν μοναχικό δρόμο. Είμαστε φτιαγμένοι για το μαζί. Μόνο μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στα ανθρώπινα και τα πιο υψηλά. Αφήνοντας στον άνθρωπο μόνο το στοίχημα της επιβίωσης και αφαιρώντας τα υπόλοιπα απανθρωποιούμαστε».

«Όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι αλλά και με ένα πικρό χαμόγελο αντιλαμβανόμενοι το μήνυμα της παράστασης και την πικρία της εποχής», είπε για την ανταπόκριση του κόσμου. «Πλέον κατακλυζόμαστε από σκληρές εικόνες, εικόνες θλίψης. Έχει ενδιαφέρον πως με αυτόν τον διεισδυτικό τρόπο μπορούμε να περάσουμε ένα μήνυμα χρησιμοποιώντας το γέλιο και το χιούμορ», πρόσθεσε.

«Είμαι ευγνώμων στην θεατρική μας ομάδα»

Στο τέλος η Τασιλένα Βουδούρη αναφέρθηκε έντονα στην προσπάθεια της θεατρικής ομάδας «Ελευθερίας Πράξεις» να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που ανέκυψαν την περίοδο της πανδημίας. «Βρισκόμασταν σε πλατείες και βεράντες προσπαθώντας να κάνουμε μια συλλογική δουλειά που επέβαλε να αγγίζουμε ο ένας τον άλλον. Πολλές φορές κλαίγαμε από συγκίνηση βλέποντας ο ένας τον άλλον», μας περιέγραψε. Τόνισε όμως πως υπήρξε μεγάλη προσπάθεια για μείνει ζωντανή και ενεργή η ομάδα.

Κλείνουμε με τα δικά της λόγια προς τα μέλη της «Ελευθερίας Πράξεις»: «Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα. Οι παρέες γράφουν ιστορία και μπορώ να πω ότι μετά από τόσα χρόνια έχουμε γίνει μια παρέα. Αυτό ήταν που μας κράτησε όλο αυτό το διάστημα. Είναι μια ομάδα που, παρ’ όλο που δε θα παραμείνει ως έχει, εμένα προσωπικά με ζύμωσε, με ωρίμασε και είμαι ευγνώμων για όλα. Θα χρωστάω πάρα πολλά εφ’ όρου ζωής σε αυτούς τους ανθρώπους».

Συντελεστές

Συγγραφέας: Laurent Baffie

Πρωτότυπη Θεατρική διασκευή: Θεατρική Ομάδα Ελευθερίας Πράξεις

Σκηνοθεσία: Τασιλένα Βουδούρη

Σκηνικά: Αντώνης Ρουσσέλης

Κοστούμια : Θεατρικη ομαδα Ελευθεριας Πραξεις

Σχεδιασμός Αφίσας : Βασιλική Στέφου – Γιώργος Κόλλιας

Τεχνικός Ήχου και φώτων : Μπάμπης Γκοτζίνας

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης )

Λουκάς Μπάρε

Αμαλία Χαρικιοπούλου

Αντώνης Ρουσσέλης

Βενετία Σταγκουράκη

Κατερίνα Καρακώστα

Μαλαματή Αλεξιάδου

Βασιλική Στέφου

Μαρούσα Παπασταμάμου

Παραστάσεις : 20-21-22-27-28-29 Οκτωβρίου στην αίθουσα θεάτρου του πολύκεντρου Ηλέκτρας Αποστόλου, Κουντουριώτου και Νεότητος Ηράκλειο Αττικής

Ώρα : 20:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ