Η εικαστική έκθεση “Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου” στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού

Η εικαστική έκθεση “Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου – Έλληνες Ναυτικοί με τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο” που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάζεται στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού, στην αίθουσα “Αλέκος Φασιανός” του Δημαρχείου. Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 15 Ιανουαρίου 2024 έως και τις 2 Φεβρουαρίου 2024.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου Παπάγου – Χολαργού έχει ως εξής:

Η έκθεση “Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου – Έλληνες Ναυτικοί με τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο”, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, είναι ένας συνδυασμός δύο επί μέρους εκθέσεων, μίας Ιταλικής για την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο και μιας Ισπανικής για τον πρώτο περίπλου της Γης από τον Μαγγελάνο, δύο αποστολών που έγιναν για λογαριασμό της Ισπανίας.

Η σημασία των αποστολών αυτών για την ιστορία της ανθρωπότητας, που αναδεικνύεται μέσα από αυτές τις εκθέσεις, δεν αμφισβητείται. Είναι όμως πολύ λίγο γνωστό ότι στα εγχειρήματα αυτά συμμετείχαν και Έλληνες ναυτικοί, μέλη των πληρωμάτων των δύο αυτών θαλασσοπόρων, μερικοί μάλιστα με σημαντικό έργο στην επιτυχή έκβασή τους.

Πρόκειται για μια πολιτιστική συνεργασίας της Ελλάδας με την Ιταλία και την Ισπανία, μέσω του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, που φιλοξενεί την έκθεση , υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών , των Πρεσβειών και των Μορφωτικών Ιδρυμάτων Ιταλίας και Ισπανίας στην Αθήνα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης προγραμματίζονται για τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024, στις 19.00 στο Αμφιθέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” του Δημαρχείου Παπάγου- Χολαργού, με τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες των επισήμων καθώς και με την προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ του Ισπανού Ελληνιστή Πέδρο Ολάγια, «Φρανθίσκο ‘Αλμπο, οι Έλληνες ναυτικοί στον πρώτο περίπλου της Γης».

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ξεναγήσεις στις δυο εκθέσεις .

Διοργάνωση:

Δήμος Παπάγου-Χολαργού, Πρεσβείες Ισπανίας και Ιταλίας στην Αθήνα, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Ινστιτούτο Θερβάντες.

Υπεύθυνη οργάνωσης και Συντονισμού της Έκθεσης και του Καταλόγου

Κατερίνα Νταλαγιώργου

Σύμβουλος Πολιτισμού του Δημάρχου Παπάγου Χολαργού.