Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών – Η απλή διαδικασία εγγραφής

Ανοιχτή πρόσκληση ευαισθητοποίησης απευθύνει το Ενιαίο Παράρτημα Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας καλώντας τους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Η διαδικασία εγγραφής για τους νέους εθελοντές δότες μυελού των οστών είναι πολύ απλή. Χρειάζεται μόνο λίγο σάλιο σε μία μπατονέτα. Αυτό μπορεί να γίνει πλέον και στα γραφεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ενιαίο Παράρτημα Ν.Ι.Φ.Η.Μ. ( Αγνώστων Ηρώων 118 Νέα Ιωνία, τηλ. επικοινωνίας για διευκρινίσεις και ραντεβού 2130337798).

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Κάθε χρόνο, χιλιάδες ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες μπορούν να γίνουν καλά μόνο με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Παρόλο που σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν εκατομμύρια δότες, ένα 20% των ασθενών εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει συμβατό δότη.

Εθελοντής δότης μυελού των οστών μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει ξεπεράσει το 18 έτος τηςηλικίας του και δεν είναι μεγαλύτερος από 45 χρονών, δεν έχει ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων, νεοπλασιών ή καρδιοπαθειών (παρόμοιες προϋποθέσεις με αυτές της εθελοντικής αιμοδοσίας) και είναι πρόθυμος να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του.

Η διαδικασία εγγραφής για τους νέους εθελοντές δότες μυελού των οστών είναι πολύ απλή. Αυτό που χρειάζεται είναι λίγο σάλιο σε μία μπατονέτα.

Αυτό μπορεί να γίνει πλέον και στα γραφεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ενιαίο Παράρτημα Ν.Ι.Φ.Η.Μ, ( Αγνώστων Ηρώων 118 Νέα Ιωνία, τηλ. επικοινωνίας για διευκρινίσεις και ραντεβού 2130337798 ).

Στη συνέχεια, το δείγμα αυτό θα μπει στην παγκόσμια τράπεζα δοτών, έτσι ώστε αν υπάρξει ταύτιση με οποιοδήποτε ασθενή στον κόσμο θα καλεστείτε να βοηθήσετε. Δυστυχώς οι πιθανότητες ταύτισης είναι πολύ μικρές.

Για αυτό είναι αναγκαίο να αυξήσουμε τους εθελοντές μας, ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες εύρεσης συμβατού δότη για κάθε ασθενή. Ακολούθως εάν ο εθελοντής δότης βρεθεί συμβατός και συμφωνήσει να προχωρήσει, η διαδικασία είναι πλέον πολύ απλή. Πολλοί θυμούνται ίσως την παρακέντηση.

Αυτή η διαδικασία δεν συνηθίζεται πια και θα προταθεί στον εθελοντή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Πλέον η συλλογή μπορεί να γίνει από το αίμα και άρα δεν χρειάζεται χειρουργείο, δε γίνεται αναισθησία και ο δότης μπορεί να επιστρέψει την ίδια μέρα στο σπίτι του.

Οι εθελοντές δότες μυελού των οστών πρέπει να πληρούν κάποια ιατρικά κριτήρια με στόχο την προστασία τόσο του ασθενή όσο και του δότη.