Γράφει η Γαρυφαλλιά Μαύρου, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. , Οικονομολόγος, με αφορμή το ανηλεές πογκρόμ κατά των δένδρων στη Μεταμόρφωση
1. Περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης: Επιφάνεια φυλλώματος 25m2 μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας ημέρας σε οξυγόνο για έναν άνθρωπο. Μια επιφάνεια πρασίνου δημιουργεί ρεύματα αέρα που εξουδετερώνουν εν μέρει το φράγμα της θερμοκρασιακής αναστροφής που παγιδεύει τη ρύπανση.
2. Επίδραση στις συνθήκες μικροκλίματος: Τα φύλλα των δένδρων συγκρατούν, αντανακλούν, απορροφούν και μεταβιβάζουν ηλιακή ακτινοβολία. Ένα δένδρο με επάρκεια νερού, διοχετεύει καθημερινά στην ατμόσφαιρα μέχρι 400L νερό με μορφή υδρατμών. Σε συνθήκες καύσωνα το κατάλληλο αστικό και περιαστικό πράσινο μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία μέχρι και 5 βαθμούς .
3. Μείωση των πλημμυρικών φαινομένων και εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα: Όταν δεν υπάρχει βλάστηση στις ακάλυπτες επιφάνειες, τα όμβρια ύδατα ρέουν ταχύτατα επιφανειακά ή μέσα από τους αποχετευτικούς αγωγούς και έτσι δεν ενισχύουν τους υδροφόρους ορίζοντες. Σύμφωνα με έρευνες ένας κήπος 150 m² συγκρατεί 30.000 λίτρα νερού. Αντίθετα η ύπαρξη βλάστησης εξασφαλίζει τη σύνδεση με τους υδροφόρους ορίζοντες, ενώ μειώνονται τα νερά απορροής.
4. Αντιανεμική προστασία: Δένδρα και θάμνοι μπορούν να ρυθμίζουν την κίνηση και την ταχύτητα του ανέμου δρώντας σαν εμπόδιο, εκτρέποντας ή ρυθμίζοντας την κατεύθυνση του. Το αποτέλεσμα και ο βαθμός ρύθμισης ποικίλει ανάλογα με τα είδη των δένδρων, το ύψος τους, τη μορφή τους, την πυκνότητα και συνοχή του φυλλώματος και την τρέχουσα διάταξη των δένδρων και θάμνων.
5. Μείωση του θορύβου: Ζώνες πρασίνου απομονώνουν χώρους με σημαντική ηχορύπανση, όπως αυτοκινητόδρομοι, εργοστάσια, αυλές σχολείων, σιδηροδρομικές γραμμές. Κάθε τετραγωνικό μέτρο πρασίνου μειώνει το θόρυβο κατά 0,17 ντεσιμπέλ.
6. Καταπολέμηση της σκόνης: Λόγω της επιβράδυνσης της ταχύτητας του ανέμου μέσα από τη βλάστηση, η αιωρούμενη στην ατμόσφαιρα σκόνη επικάθεται στα φύλλα από τα οποία ξεπλένεται κατόπιν με τη βροχή. Τα δένδρα μπορούν να συγκρατήσουν μέχρι και το 75% της ρύπανσης που προέρχεται από τη σκόνη και τον καπνό.
7. Προστασία της βιοποικιλότητας: Το αστικό πράσινο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσα στο περιβάλλον της πόλης. Πολλές αστικές περιοχές με πάρκα, δενδροστοιχίες και κήπους καθώς και η ύπαρξη ρεμάτων, ποταμών αποτελούν καταφύγιο και ενδιαίτημα πολλών ειδών της πανίδας μιας περιοχής.
8. Αισθητική βελτίωση: Η χρήση του πρασίνου στον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό βελτιώνει την αισθητική αντίληψη και την απόλαυση του αστικού τοπίου. Η κατάλληλη χρήση φυτικού υλικού καθώς και άλλων φυσικών στοιχείων (νερό, πέτρα, ξύλο) μπορεί να βοηθήσει στην αρμονική σχέση μεταξύ κατασκευών, ανθρώπων και φυσικού περιβάλλοντος.
9. Βελτίωση της υγείας των κατοίκων: Η επαφή με πράσινους χώρους σχετίζεται με χαμηλότερο ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας και πόνων στη μέση. Οι περισσότεροι πράσινοι χώροι σε αστικές περιοχές σχετίζονται με μειωμένη πρώιμη θνησιμότητα, εξαιτίας της χαμηλότερης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, της περισσότερης άσκησης, της μεγαλύτερης κοινωνικής αλληλεπίδρασης και του μειωμένου ρίσκου για κατάθλιψη λόγω των χαμηλότερων επιπέδων άγχους.
Τι πρέπει να γίνει:
Κομβικές και απλές κινήσεις για την αλλαγή του αστικού χώρου είναι οι δενδροφυτεύσεις και η δημιουργία πάρκων. Οι περιοχές των ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν δέντρα, είναι περίπου δύο έως τέσσερις φορές πιο δροσερές σε σχέση με τις περιοχές αστικού πρασίνου χωρίς δέντρα, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη.
Στο Παρίσι, η θρυλική λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων αναμορφώνεται, μειώνοντας τους χώρους για τα οχήματα κατά το ήμισυ, τη μετατροπή δρόμων σε πεζοδρόμους και χώρους πρασίνου και τη δημιουργία «τούνελ» από δέντρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, ένας δρόμος μετατράπηκε σε ποτάμι.
Εμάς εδώ στη Μεταμόρφωση, η δημοτική αρχή, αφαιρεί το χώμα και προσθέτει πλάκες και μπετόν, κόβει τα δέντρα και δεν τα αντικαθιστά και τα δέντρα που υπάρχουν δεν τα αφήνει να μεγαλώσουν με απαράδεκτα κλαδέματα. Αφήνει βρώμικο και ανεκμετάλλευτο το ποτάμι που περνάει από την πόλη μας, ενώ θα μπορούσε να είναι χώρος αναψυχής και πρασίνου, κυρίως τώρα το καλοκαίρι.
Μέχρι πότε θα επιτρέπουμε στη δημοτική αρχή να υποβαθμίζει τη ζωή μας; Απαιτούμε δεντροφυτεύσεις παντού. Λιγότερο μπετόν και περισσότερο πράσινο.