Για την κατάσταση που επικρατεί και τις συνεχιζόμενες περικοπές παροχών στα ΚΑΠΗ Βριλησσίων, οι οποίες ξεκίνησαν από τη διακοπή συνεργασίας με τον γιατρό και φτάνουν μέχρι και την ενδεχόμενη περικοπή του κονδυλίου για θαλάσσια μπάνια, ρώτησε στην πρόσφατη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Βριλησσίων η παράταξη “Δράση για μια Άλλη Πόλη – Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων”.
Αναλυτικά, το ρεπορτάζ, καθώς και η ερώτηση αλλά και η απάντηση που δόθηκε έχουν ως εξής:
Στην 3η Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων (Τετάρτη 26/06/2024) καταθέσαμε ερώτηση με σκοπό να αποκτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί – κυρίως στα ΚΑΠΗ– αλλά και στις άλλες δομές του Δήμου.
Η συγκεκριμένη ερώτηση της ΔΡΑΣΗΣ “έπεσε” στο ήδη διαμορφωμένο κλίμα έντασης που είχε προκαλέσει η πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής κας Μαντινίδου – Τσουβάλου Σοφίας να ενημερώσει αναλυτικά για τα πεπραγμένα των προκατόχων της στον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων, (ΟΚΠΑ). Είναι σε αυτό το σημείο της συνεδρίασης που ακούστηκαν πρωτοφανή πράγματα, χωρίς επί της ουσίας να διαψευστούν, καταγγελίες ασυνήθιστης βαρύτητας, για παραλείψεις και χειρισμούς που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων. Ζητήματα για τα οποία οι εμπλεκόμενοι, θα έπρεπε να ενημερώσουν την τοπική κοινή γνώμη, δεν γίνεται αυτά να λέγονται «μεταξύ μας», σαν να μην “τρέχει” τίποτα.
Σε ό,τι μας αφορά και με αφορμή την ερώτησή μας, επαναλαμβάνουμε τη γενική θέση και πεποίθηση, ότι όλες οι δομές του Δήμου πρέπει να λειτουργούν υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας, ελέγχου και τακτικής λογοδοσίας, διαφορετικά θα επαναλαμβάνονται όσα κατατέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Η αδιαφάνεια, όχι μόνο εξοικειώνει τους πολίτες με την έλλειψη δημοκρατίας, αλλά και τους αφαιρεί κάθε διάθεση να συμμετέχουν σε όσα τους αφορούν άμεσα. Και ακόμη χειρότερα. Χωρίς διαδικασίες ελέγχου, εξυφαίνονται πελατειακά δίκτυα, που επιδιώκουν να θέσουν υπό καθεστώς πολιτικής ομηρίας όσες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες τους. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να μείνει έξω από αυτά.
Η βοήθεια προς τον δημότη από την εκάστοτε δημοτική αρχή δεν είναι φιλανθρωπία, ούτε φιλευσπλαχνία, την οποία κάποιος παρέχει και οι υπόλοιποι τον ευγνωμονούν. Είναι υποχρέωση, η οποία πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν προσβάλει την αξιοπρέπεια του εκάστοτε ωφελούμενου. Και όταν προκύπτουν προβλήματα, αυτά πρέπει να λύνονται σε συνεργασία με αυτούς που τους αφορούν, δημοκρατικά και με τις μικρότερες δυνατές εντάσεις. Μόνον έτσι ο διάλογος και η λογοδοσία, όχι μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και προς τους κατοίκους της πόλης, εξασφαλίζει κοινωνική νομιμοποίηση και αποτελεσματικότητα.
Τέλος, το επιχείρημα που χρησιμοποιείται με κάθε αφορμή από την νέα διοίκηση, ότι δηλαδή, «λεφτά δεν υπάρχουν» και επομένως, πρώτη επιλογή είναι οι περικοπές δαπανών (ακόμη και για δαπάνες όπως τα καλοκαιρινά μπάνια του ΚΑΠΗ), όσο κι αν έχει αντικειμενική βάση, δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο πολιτικής για κάθε χρήση. Εκτός των άλλων, διότι έτσι καθίσταται ανενεργό, μη πειστικό και βαθύτατα ιδεολογικό.
Η ερώτηση της ΔΡΑΣΗΣ, η οποία υποβλήθηκε από την Μαρίνα Παπαχριστοδούλου είναι η εξής:
ΘΕΜΑ: Στοιχεία ωφελουμένων στο ΚΑΠΗ Βριλησσίων και σε διάφορες δομές του Δήμου:
Με αφορμή την επικείμενη διακοπή συνεργασίας της ιατρού που εξυπηρετεί αυτή την περίοδο τα μέλη του ΚΑΠΗ Βριλησσίων, (εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι έρχεται συχνά στη δύσκολη και αντιδεοντολογική θέση να συνταγογραφεί συστηματικά χωρίς την παρουσία του ασθενούς – ο οποίος θα μπορούσε να εμφανίζεται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για να παραλάβει ο ίδιος μια επαναλαμβανόμενη τρίμηνη ή εξάμηνη συνταγή – αλλά ενίοτε και από τηλεφώνου, ακόμη και σε ασθενείς των οποίων η διεύθυνση κατοικίας, τουλάχιστον όπως εμφανίζεται στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, βρίσκεται εκτός του Δήμου, ερωτάται η διοίκηση:
1) Γίνεται συστηματικός και επαναλαμβανόμενος έλεγχος στις εγγραφές των μελών του ΚΑΠΗ; Πώς εξασφαλίζεται ότι όλοι είναι κάτοικοι ή δημότες Βριλησσίων;
2) Πόσα μέλη έχει το ΚΑΠΗ Βριλησσίων σήμερα και ανά χρόνο την τελευταία πενταετία;
3) Πόσες συνταγογραφήσεις συνταγών γίνονται στο ΚΑΠΗ σήμερα και ανά χρόνο την τελευταία πενταετία;
4) Αντιστοίχως, πόσοι είναι σήμερα και ανά χρόνο την τελευταία πενταετία, οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου; Υπάρχει έλεγχος αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια;
5) Πόσοι δημότες είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» σήμερα και ανά χρόνο την τελευταία πενταετία;
6) Πώς εξασφαλίζετε η δίκαια συμμετοχή των μελών στις δραστηριότητες, πχ. εκδρομές, καλοκαιρινά μπάνια κλπ, ώστε να μην συμμετέχουν πάντα οι ίδιοι και να μην δημιουργούνται παράπονα, αίσθημα αδικίας ή ακόμα χειρότερα ατμόσφαιρα ρουσφετολογίας;
Η απάντηση της Δημοτικής αρχής κατά τη διαδικασία της συνεδρίασης του Δ.Σ., δια στόματος της αρμοδίου Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Πρωτοβάθμιας Υγείας, ήταν επαρκής ως προς τα στοιχεία που ζητήσαμε.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα στοιχεία που αφορούν τις επισκέψεις των μελών του ΚΑΠΗ στον συνεργαζόμενο ιατρό της Λέσχης:
– Το 2018 έγιναν περίπου 4000 επισκέψεις στην ιατρό, (περίπου 400 άτομα ανά μήνα), αλλά παρομοίως και για το 2019. Αντίστοιχα, οι οι καταχωρήσεις στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ΗΔΙΚΑ έφτασαν στις 2575 συνταγές για φάρμακα και εξετάσεις. Στη διάρκεια του 2021 διεκπεραιώθηκαν 2180 αιτήματα που αφορούσαν συνταγογραφήσεις φαρμάκων, παρακλινικών και κλινικών εξετάσεων κ.α. Το 2022 διεκπεραιώθηκαν αντίστοιχα 3181 αιτήματα. Το 2023 τα αιτήματα έφτασαν τα 4046, ενώ στο διάστημα από 1/1/2024 έως και 21/6/2024, είναι 2147.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τους παραπάνω αριθμούς και από την ραγδαία αύξηση των ωφελούμενων στην διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, είναι ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται, φτωχοποιούν όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας. Και επομένως, σε αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται πιο σημαντικός και πιο αναγκαίος, παρά το ότι οι Δήμοι καλούνται να δρουν χωρίς να διαθέτουν, ούτε επαρκείς πόρους, ούτε το αναγκαίο προσωπικό.