Γ. Βαρουφάκης: Το να είσαι πολιτικά και ηθικά αδέσμευτος, δεν σημαίνει να είσαι ουδέτερος

Η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 στο Συνέδριο της Προοδευτικής Διεθνούς στην Αβάνα – Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος

Από το γραφείο τύπου του ΜέΡΑ 25 εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Μιλώντας χθες στην Κούβα στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συνεδρίου της Προοδευτικής Διεθνούς στην Αβάνα για μια Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη, ο Έλληνας βουλευτής, Γραμματέας του ΜέΡΑ25, πρώην υπουργός Οικονομικών, μέλος του Συμβουλίου της Προοδευτικής Διεθνούς και συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης, απηύθυνε πρόσκληση για «την ίδρυση ενός Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων» προκειμένου «να συντρίψουμε την ισχύουσα, καταστροφικά εκμεταλλευτική, ιμπεριαλιστική, διεθνή οικονομική τάξη ώστε στη θέση της να οικοδομήσουμε μια Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη στην οποία άνθρωποι και Γη να μπορούν να αναπνεύσουν, να ζήσουν και να ευημερήσουν – μαζί!»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθύνθηκε σε 43 αντιπροσώπους – ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες, βουλευτές και πολιτικούς από 26 χώρες και από τις έξι κατοικημένες ηπείρους. Το Συνέδριο, μέρος του σχεδίου δράσης της Προοδευτικής Διεθνούς για την οικοδόμηση μιας Νέας Διεθνούς Οικονομικής Τάξης, πραγματοποιείται στην Κούβα καθώς η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία του G77, του συνασπισμού 134 χωρών του Παγκόσμιου Νότου. Στη διάρκεια των δύο ημερών, οι σύνεδροι συζητούν για τη γεωπολιτική, το κλίμα, τα οικονομικά, την τεχνολογία και το εμπόριο μέσα από πάνελ και κεντρικές ομιλίες που απευθύνουν μεταξύ άλλων ο Αντρέ Αρόζ, πρώην Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισημερινού και υποψήφιος για την Προεδρία και την Κολομβιανή γερουσιαστή Κλάρα Λόπεζ. Σήμερα, Σάββατο, αναμένεται να διαμορφώσουν τη διακήρυξη και το σχέδιο δράσης για την προώθηση της Νέας Διεθνούς Οικονομικής Τάξης κατά τους επόμενους 18 μήνες.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στους αντιπροσώπους δύο τρόπους με τους οποίους τα προοδευτικά κράτη μπορούν να «καταργήσουν την Παγκόσμια Αυτοκρατορία του Κεφαλαίου». Πρώτον, «νομοθετώντας ώστε οι εταιρείες να ανήκουν στους εργαζόμενους σε αυτές, στο πλαίσιο της αρχής «ένας-εργαζόμενος-μια- μετοχή-μια-ψήφος» για να γίνουν όλοι «ισότιμοι μέτοχοι στις εταιρείες που εργάζονται». Και δεύτερον, «καταργώντας το μονοπώλιο των τραπεζών στις συναλλαγές των ανθρώπων». Αυτές οι διττές διαδικασίες θα δημιουργούσαν τον χώρο για μια «αυθεντική δημοκρατία» των «συνελεύσεων των πολιτών και των εργαζομένων».

Και μπορεί αυτός ο «διττός εκδημοκρατισμός» να ακούγεται «ως ένα αδύνατο, ουτοπικό όνειρο», αλλά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν είναι πιο αδύνατο ή ουτοπικό απ’ όσο κάποτε φάνταζε το όνειρο μιας κοινωνίας χωρίς δουλεία ή η ιδέα του «ένα-άτομο-μια-ψήφος».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του καλώντας τους αντιπροσώπους να αναλάβουν καθήκοντα σε ένα Νέο Κίνημα των Αδέσμευτων για «τον τερματισμό της νομιμοποιημένης λεηλασίας ανθρώπων και Γης που πυροδοτεί την κλιματική καταστροφή.» Όπως υποστήριξε, απαιτείται η «ολοκληρωτική κατάργηση της εξουσίας του κεφαλαίου επί των κοινωνιών των ανθρώπων που υποδαυλίζει την αναξιοπρέπεια και καθιστά τον πλανήτη ακατοίκητο για το είδος μας»

Στην διευρυμένης θεματολογίας ομιλία του, που διήρκησε περίπου τριάντα λεπτά, αναφέρθηκε επίσης και στον αναδυόμενο Νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «κήρυξε ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο κατά της Κίνας τον περασμένο Οκτώβριο» με το εμπάργκο στα μικροτσίπ. Το «χτύπημα σοκ και δέους του Μπάιντεν με στόχο την κινεζική Big Tech» προκύπτει από τον ανταγωνισμό για αυτό που ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποκαλεί «νεφοκεφάλαιο», το οποίο ορίζει ως «ένα παραχθέν μέσο συμπεριφορικής τροποποίησης».

Τέλος, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 απέτισε επίσης φόρο τιμής στον κουβανικό λαό και περιγράφοντας και την κατάσταση στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Αθήνα μπορεί να «δείχνει πλουσιότερη και πιο «αναπτυγμένη» από την Αβάνα. Όμως, οι περισσότεροι περπατούν στους Αθηναϊκούς δρόμους με βλέμμα που αντανακλά την ταπείνωση, την αναξιοπρέπεια, την συνειδητοποίηση ότι η δημοκρατία μας είναι μια φάρσα». Ο συνιδρυτής του DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς επίσης, αναφέρθηκε στην ελληνική «επανάσταση» που «συνετρίβη» από την ίδια την τότε κυβέρνηση του ελληνικού λαού μετά το μεγαλειώδες ΟΧΙ (με ποσοστό 62%) στο ΔΝΤ, στα αρπακτικά των τραπεζών, στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία στις 5 Ιουλίου 2015. Γι’ αυτό ο ελληνικός λαός «σέβεται απέραντα τον κουβανικό λαό, νιώθοντας ίσως ακόμα και μια νότα ζήλιας» επειδή «ο λαός της Κούβας δεν συνθηκολόγησε».

Το απόγευμα της δεύτερης μέρας της επίσημης επίσκεψης του στην Αβάνα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 συμμετείχε στην ετήσια γιορτή της Κουβανικής Νεολαίας στην μνήμη του Χοσέ Μαρτί «Πορεία της Δάδας».