Γ. Οικονόμου: Να μειωθεί άμεσα ο φόρος στα καύσιμα.

|||

|||

         Ενδιαφέρουσα ανάρτηση του επικεφαλής της «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή» σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης

 

        Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή», Γ. Οικονόμου, προέβη στην παρακάτω ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την αυξητική πορεία της τιμής των καυσίων, γεγονός που πυροδοτεί την ακρίβεια και δυσκολεύει αφάνταστα τη διαβίωση των νοικοκυριών:

 

        Επανέρχομαι στο θέμα της τιμής των καυσίων και στα ερωτήματα: Πρέπει να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα; Πρέπει να παρθούν νέα μέτρα;
 
 
        Την απάντηση την δίνουν οι σχετικοί πίνακες.
 
 
        Η τ ημή της αμόλυβδης βενζίνης σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο των 2,40 ευρώ/λίτρο:
 
        Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ένας φόρος που το 2017 διαμορφώθηκε στα 0,7 ευρώ/λίτρο στη βενζίνη και 41 λεπτά το λίτρο στο ντίζελ. Επιπλέον τέλη (ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ, Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, Ειδικό τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) καθώς και Φ.Π.Α.
 
 
       Εδώ βέβαια, υπάρχει και το εξής παράδοξο:
 
      Ο συντελεστής ΦΠΑ 24% που κάνει τις τιμές των καυσίμων και είναι από τους υψηλότερους στην Ε.Ε. εύκολη και επί του ΕΦΚ. Με άλλα λόγια, τα 70 λεπτά στη βενζίνη επιβαρύνονται με ΦΠΑ και αυξάνονται σε 86,8 λεπτά/λίτρο, ενώ τα 41 λεπτά του ντίζελ κίνησης αυξάνονται λόγω του ΦΠΑ στα 50,8 λεπτά/λίτρο.
 
 
     Συνολικά, το άθροισμα των φόρων της τάξης 1,2 ευρώ/λίτρο βενζίνης αντιστοιχεί περίπου στο 50% επί της τελικής τιμής που πληρώνουμε.
 
 
      Οι Βρυξέλλες εχουν θεσπίσει ένα μίνιμουμ ΕΦΚ στην τιμή κάθε προϊόντος επί του οποίου οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών μπορούν να προσθέσουν όποιο ποσό θέλουν. Το ελάχιστο ποσό που επιβάλλει η Ε.Ε. (35,9 λεπτά/λίτρο) είναι κυρίως, για λόγους αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών.
 
 
       Τα υψηλότερα επίπεδα που ισχύουν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, εξυπηρετούν δημοσιονομικούς στόχους, οι λόγοι δηλαδή είναι καθαρά εισπρακτικοί.
 
 
       Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μείωση του ΕΦΚ, και για θέσπιση νέων μέτρων για τα καύσιμα (επέκταση του fuel pass κλπ);
Κατά την γνώμη μου ΝΑΙ και ιδιαίτερα με την φετινή πορεία και τα μεγέθη του τουρισμού.
 
 
       Η μείωση του ΕΦΚ ( ή αντίστοιχη του ΦΠΑ) και επομένως της τιμής των καυσίμων θα βοηθούσε σήμερα στην αντιμετώπιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων. Επίσης θα περιόριζε την φοροδιαφυγή που συντελείται λόγω της συμπεριφοράς καταναλωτών να προμηθεύονται καύσιμο και προϊόντα από γειτονικές χώρες. Και ας μην ξεχνάμε την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και το κόστος παραγωγής, όπου κινδυνεύουμε να χάσουμε το τρένο της ανταγωνιστικότητας.
 
 
       Μία μείωση του ΕΦΚ 15 λεπτών το λίτρο ή αντίστοιχη του ΦΠΑ (το μείωσε και η Κύπρος που έχει πολύ μικρότερο ΕΦΚ) μπορεί να αναπληρωθεί στα έσοδα από την αύξηση των της τιμής των καυσίμων.
 
 
       Η υπερφορόλογηση σε συνδυασμό με την εισαγόμενη ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί πλέον και τα μεσαία εισοδήματα και την φοροδοτική τους ικανότητα. Και αυτό συνιστά μία παρατεταμένη κρίση, επικίνδυνη για την εθνική μας οικονομία.
 
 
       Ο μέσος πολίτης δεν έχει τις αντοχές και τα περιθώρια να αντιμετωπίσει χωρίς βοήθεια την εκρηκτική άνοδο των τιμών και των καυσίμων, που ανατινάζουν τα οικονομικά του.
Επομένως πρέπει να ληφθούν άμεσα και άλλα μέτρα που να αφορούν περισσότερους δικαιούχους. Η επιδοματική πολιτική μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά είναι επιβεβλημένη, αλλά δεν αρκεί. Αυτό μάλλον έχει γίνει κατανοητό από όλους και δεν είναι “λαϊκισμός”.
 
 
      Είναι μία δύσκολη εξίσωση που έχει να κάνει με τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας.
Ότι είναι να γίνει όμως, ας γίνει άμεσα.