G. Levy για Γάζα: Εκατομμύρια άνθρωποι σε ένα κελί (video)

6η μέρα πολέμου στη Γάζα. Συνεχείς βομβαρδισμοί σε όλη την περιοχή με χιλιάδες νεκρούς αμάχους, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι αποκλεισμένοι από νερό, τρόφιμα, ρεύμα και ίντερνετ.

Τη δική του εκτίμηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την κήρυξη του πολέμου στη λωρίδα της Γάζας έκανε ο ισραηλινός αρθρογράφος της Haaretz, Gideon Levy, μιλώντας στο Kontra Channel και τον Πάνο Χαρίτο.

G. Levy για Γάζα: Εκατομμύρια άνθρωποι σε ένα κελί (video)

«Δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα με το σπαθί»

«Ποτέ δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα με το σπαθί», είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος σχετικά με την αρχική επίθεση της Χαμάς, εξηγώντας ότι η στρατιωτική επιβολή έχει τα όρια της. Σε ερώτηση του κου Χαρίτου για την έλλειψη ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή, απάντησε ότι «ο στρατός αιφνιδιάστηκε γιατί ήταν απασχολημένος κάνοντας ότι κάνει τα τελευταία 50 χρόνια, να καταπιέζει μικρά παιδιά και Παλαιστινίους στα προσφυγικά camps εντός του Ισραήλ».

Αναφορικά με την επιχείρηση της Χαμάς εντύπωση προκάλεσε το μέγεθος αυτής, η μεγάλη συμμετοχή αλλά και οι αγριότητες που παρατηρήθηκαν. Ο κ. Levy σχολίασε πως «είναι αυταπάτη να πιστεύουμε οι άνθρωποι απλά θα συνεχίζουν να ζουν χωρίς δικαιώματα χωρίς να αντιδρούν». Εξήγησε ότι οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα έπαιρναν πάντα τις χαμηλότερες θέσεις εργασίας στην αγορά στερούμενοι όλων των πολιτικών τους δικαιωμάτων αλλά και πατρίδας συνολικά. Και η άνοδος της Χαμάς, βέβαια, έπαιξε ρόλο στη συγκεκριμένη κλιμάκωση, σύμφωνα με τον ίδιο, υπογραμμίζοντας πως την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση την έχει το Ισραήλ. «Είναι ένα πολιτικό θέμα και με πολιτικά μέσα πρέπει να λυθεί», ξεκαθάρισε.

Στόχος της επίθεσης της Χαμάς και το Ισραήλ αλλά και η παλαιστινιακή αρχή

Βασικός στόχος της επίθεσης για τον κ. Levy είναι «να καταλάβει το Ισραήλ ότι η κατάσταση στη Γάζα μπορεί να αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα για το κράτος». Άλλωστε η χερσαία επιχείρηση της Χαμάς έγινε σε ισραηλινά εδάφη. Δευτερευόντως, όμως, υποστήριξε πως η επίθεση της Χαμάς στόχευε και στην παλαιστινιακή αρχή, η οποία «συνεργάζεται με το Ισραήλ και δεν κάνει τίποτα για τους Παλαιστινίους».

Τη διεθνή κοινότητα κατηγόρησε επίσης ο δημοσιογράφος της Haaretz τονίζοντας πως «οι Παλαιστίνιοι είναι εγκαταλελειμμένοι εδώ και πολλά χρόνια» και «κανείς δεν κάνει τίποτα». «Για αυτό και αντέδρασαν τόσο βίαια», εξήγησε, υποστηρίζοντας πως «η διπλωματία έχει μπολοκαριστεί και έτσι δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Η Δύση μένει αμέτοχη παρά τον ανακοινωμένο αποκλεισμό της Γάζας από νερό, τρόφιμα, ρεύμα και ίντερνετ. Σύμφωνα με τον Ομάρ Σακίρ, διευθυντή της οργάνωσης Human Rights Watch, «η στέρηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα εδάφη από τρόφιμα και ηλεκτρισμό είναι συλλογική τιμωρία, που είναι έγκλημα πολέμου, όπως και η χρήση της πείνας ως πολεμικού όπλου». «Κλείνεις εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα κελί, πετάς το κλειδί στον ωκεανό και περιμένεις να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις νόρμες σου», είπε σχετικά ο Gideon Levy, υποστηρίζοντας ότι αυτή η επιχείρηση δείχνει ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα. «Μακάρι μετά το τέλος των επιχειρήσεων η διεθνής κοινότητα να έχει πάρει το μάθημα της. Αν και πολύ αμφιβάλλω», πρόσθεσε.

«Χαϊδεμένο της Δύσης το Ισραήλ»

Χαρακτήρισε ακόμα το Ισραήλ ως το «χαϊδεμένο της Δύσης», τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ ξοδεύουν τεράστια χρήματα για το Ισραήλ παρά το ότι δεν είναι ένα φτωχό κράτος. «Το Ισραήλ είναι κακομαθημένο. Πάντα κάνει ό,τι θέλει. Αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», είπε.

Ο ίδιος εκτιμά πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν θα καταφέρει να επιβιώσει αυτής της κρίσης. Εξήγησε στο Kontra πως «αυτή η κολοσσιαία αποτυχία θα τον κάνει να φύγει». «Όλοι αυτοί πρέπει να πληρώσουν το τίμημα, όπως και η κυβέρνηση του 1973», πρόσθεσε.

Τέλος, υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται ποτέ να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει ρίχνοντας την ευθύνη συνεχώς στους Παλαιστινίους. Φυσικά με την κατάλληλη προπαγάνδα, όπως την παρουσίασε χαρακτηριστικά ο κ. Levy: «Είναι ζώα. Είμαστε άνθρωποι. Γεννήθηκαν για να σκοτώνουν. Θέλουν να μας πετάξουν στη θάλασσα. Είναι τρομοκράτες. Είμαστε δημοκράτες. Έχουμε τον πιο ηθικό στρατό στον κόσμο. Είμαστε καθαροί.».