Φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα στέλνει η κυβέρνηση

Την απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας με μία φρεγάτα στη ναυτική δύναμη, υπό τις ΗΠΑ, εναντίον των Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Επιβεβαιώνοντας τις αναφορές των προηγούμενων ημερών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης, 21 Δεκεμβρίου, ότι η Ελλάδα θα στείλει μία φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, ως τμήμα της ναυτικής δύναμης «Prosperity Guardian» που συγκρότησαν οι ΗΠΑ εναντίον των Χούθι της Υεμένης, διευρύνοντας την ελληνική εμπλοκή στις εξελίξεις και πολεμικές αναμετρήσεις στην περιοχή. Πρόκειται για την πολυεθνική δύναμη υπό τη διεύθυνση με σκοπό την «προστασία του εμπορίου», αντιμετωπίζοντας τη δράση των Χούθι. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι η φρεγάτα που θα σταλεί στην περιοχή.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε αναλυτικά:

«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν.

Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους, αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών.

Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών.

Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, να συμμετάσχει Φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική Επιχείρηση «Prosperity Guardian», για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας.

Για το θέμα αυτό ενημέρωσα επίσης, κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Κάιρο, την αιγυπτιακή πλευρά.

Είναι αυτονόητο ότι η Φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».