Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση για τα Τέμπη στο Πολυτεχνείο: «Θα παλέψουμε μέχρι να αναπνέουμε ελεύθερα»

Μεγάλη συγκίνηση αλλά και αισιοδοξία ενόψει των επόμενων ημερών προκάλεσε η εκδήλωση στο Πολυτεχνείο για τα Τέμπη, με εκατοντάδες να δίνουν το παρών στο προαύλιο του ιδρύματος παρά το κρύο και το χιονόνερο. Σε μια συμβολική κίνησαν, μάλιστα, οι φοιτητές είχαν αφήσει κενές τις 57 πρώτες θέσεις της εκδήλωσης με τα ονόματα των θυμάτων να αναγράφονται στις καρέκλες.

Γράφει ο Δημήτρης Τσεκούρας

Με την πρωτοβουλία αυτή ο φοιτητικός σύλλογος Βιολογικού θέλησε να αναδείξει μια κρίσιμη πτυχή της υπόθεσης και τον ρόλο του ΕΜΠ για την αποκάλυψη των αιτιών της φονικής έκρηξης μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Παύλος Ασλανίδης, μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, ο Αχιλλέας Μιχόπουλος, τεχνικός σύμβουλος, ο Νίκος Καρνάβος, εμπειρογνώμονας, ο Νίκος Μαρκάτος, πρώην πρύτανης του ιδρύματος και καθηγητής της σχολής Χημικών Μηχανικών, και ο Σταύρος Μανίκας, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Τη συζήτηση άνοιξε η φοιτήτρια Φαίδρα Σούρμπη, η οποία τόνισε πως «όλη η κοινωνία έχει τα μάτια στραμμένα στο Πολυτεχνείο. Το ΕΜΠ πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε ενόψει της κατάθεσης του πορίσματος για τη φωτιά από τους επιστήμονες του τμήματος Χημικών Μηχανικών. «Φέρει μια τεράστια ευθύνη. Είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και πρέπει να κατευθύνεται από τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και από κανένα συμφέρον. Και αυτή τη στιγμή αυτές είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη», πρόσθεσε.


Κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα για δικαιοσύνη αλλά και κρατικοποίηση του σιδηρόδρομου, με τα σωματεία των εργαζομένων να έχουν τον πρώτο λόγο, «για να μην επαναληφθεί ξανά τέτοιο έγκλημα». Κατέληξε λέγοντας: «Δε θα τους επιτρέψουμε να μας κλέβουν άλλο το οξυγόνο. Θα παλέψουμε ενάντια σε αυτό το σύστημα μέχρι να αναπνέουμε ελεύθερα για να μην είναι κενές αυτές οι θέσεις εδώ μπροστά. Το χρωστάμε σε όσους έφυγαν και σε εμάς τους ίδιους και τις ίδιες να ζήσουμε αλλιώς».

Π. Ασλανίδης: «Μου κόβεται η ανάσα – Πρέπει να πολεμήσουμε για να τους δικαιώσουμε»

«Βλέποντας τις καρέκλες μπροστά με τα ονόματα των δολοφονημένων, μου κόβεται η ανάσα. Πρέπει να πολεμήσουμε όχι μόνο για να τους δικαιώσουμε, αλλά και για να τιμωρήσουμε τους ενόχους. Η κοινωνία έχει αποδείξει ότι η απαίτηση για οξυγόνο, είναι πιο δυνατή από τις προσπάθειες για συγκάλυψη. Προσπαθούν να αδειάσουν τις πλατείες και τους δρόμους. Παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης και παρά την διαπλεκόμενη δικαιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ασλανίδης και κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει τις διαδηλώσεις της 28ης Φλεβάρη. «Μη μας ξεχάσετε, μη μας προδώσετε. Η φωνή μου είναι να είναι φλόγα. Δε θα τη σβήσετε. Η τελευταία μου ανάσα να είναι κραυγή. Το δίκιο μου φωτιά, να κάψει τη σιωπή», τα λόγια με τα οποία έκλεισε την ομιλία του.

Το πιο σημαντικό «αντιμάθημα» για τους φοιτητές


Ο κ. Μιχόπουλος και ο κ. Καρνάβος παρουσίασαν αναλυτικά τα στοιχεία της εξαντλητικής έρευνας για τη φωτιά που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων. «Αρκετοί συνάδελφοι μου φοβόντουσαν να αναλάβουν την υπόθεση. Γνώριζα ότι η γνώση μαζί με τη σιωπή ισοδυναμούσαν με συνενοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Αχ. Μιχόπουλος, σχετικά την απόφασή του να συνδράμει. Εξήγησε πως «για πολλούς λόγους, τα έλαια σιλικόνης δεν είναι η αιτία της ανάφλεξης και του fireball, ενώ οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες όμως, έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά που μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη». «Και στα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων που ήταν στο ΑΤ Τέμπων, βρέθηκαν υδρογονάνθρακες. Οι υδρογονάνθρακες καίνε μέχρι θανάτου όταν πας να τους αναπνεύσεις», είπε ακόμα, υπενθυμίζοντας τα συγκλονιστικά ηχητικά.

«Έχουν περάσει 52 χρόνια από εκείνη την γενιά που αγωνίστηκε για την ελευθερία του λόγου. Σήμερα βρισκόμαστε έξω γιατί κάποιοι δεν επέτρεψαν να στεγαστεί αυτή η εκδήλωση. Καθόμαστε μέσα στο κρύο για να πούμε ότι η επιστήμη λέει την αλήθεια. Μέσα στον ναό της επιστήμης καθόμαστε απ’ έξω», είπε ο Ν. Καρνάβος για την αρχική άρνηση του πρύτανη του ΕΜΠ να δώσει άδεια για την εκδήλωση. Οι εκθέσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, που αναφέρονταν στο ξυλόλιο, στερούνταν των σχετικών αποδεικτικών υλικών και είχαν αρκετές παραλείψεις.

Αναφέρθηκε σε συνηθισμένη πρακτική των λαθρεμπόρων καυσίμων, να τα εμπλουτίζουν με ξυλόλιο, τονίζοντας πως οι υδρογονάνθρακες χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικά για τη βενζίνη. Επισήμανε αναφορές που υποστηρίζουν πως κατά μέσο όρο κερδίζουν 85.000 ευρώ στους 50 τόνους λαθραίων καυσίμων. «Αν δεν είναι οι υδρογονάνθρακες τότε μάλλον πρόκειται για κάποια θεϊκή παρέμβαση που προκάλεσε την έκρηξη», είπε σκοπτικά. Τέλος σχολίαζοντας την απομάκρυνση τρένων, χωμάτων και το μπάζωμα που ακολούθησε, έκανε λόγο για «εξυγίανση ρυπασμένου εδάφους», από την οποία ενδέχεται να χάθηκαν κρίσιμα στοιχεία.

«Σκληρός πυρήνας του εγκλήματος η ιδιωτικοποίηση και η απαξίωση»


Ο κ. Μαρκάτος, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, είπε αρχικά πως «οι φοιτητές βλέπουν τις φωνές τους να φιμώνονται στα ίδια τα πανεπιστήμια που δημιουργήθηκαν από τους αγώνες για τη δημοκρατία».«Ζητείται από συνάδελφο του να εκδώσει γνωμοδότηση την οποία κάποιοι δημοσιογράφοι των Αθηνών έχουν ήδη προεξοφλήσει», σχολίασε σχετικά με την έρευνα. Εστίασε, όμως, στον «σκληρό πυρήνα του εγκλήματος δηλαδή την ιδιωτικοποίηση, την πολυδιάσπαση του σιδηροδρόμου,το επιχειρηματικό πάρτι με τις συμβάσεις και τα τεχνικά έργα, τη δραματική υποστελέχωση και τη μη αναγνώριση της κουλτούρας της ασφάλειας». «Στο έγκλημα αυτό είναι υπεύθυνοι όλοι. Οι ιδιώτες της Hellenic Train, ο κρατικός ΟΣΕ, οι εργολάβοι που ουδέποτε ολοκλήρωσαν το έργο τους, οι κυβερνήσεις της τελευταίας 25ετίας που απαξίωσαν και ξεπούλησαν τον σιδηρόδρομο και φυσικά η Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από τις οδηγίες της οποίας γίνονται όλα αυτά», είπε σχετικά. «Ποια χώρα εν έτει 2025 βασίζεται μόνο στο ανθρώπινο λάθος;», πρόσθεσε.

Από τη μεριά του ο Σταύρος Μανίκας παρουσίασε την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς συνολικά, υποστηρίζοντας πως δύο χρόνια μετά τα Τέμπη η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Υπενθύμισε το περιστατικό όπου συρμός του προαστιακού στάλθηκε σε γραμμή του μετρό, καθώς και ατυχήματα σε διαβάσεις, βαγόνια που βγάζουν καπνούς, τονίζοντας πως ο κίνδυνος για εργαζόμενους και επιβάτες, λόγω της υποστελέχωσης και της παλαιότητας των οχημάτων, είναι μεγάλος. Ειδικά για τον σιδηρόδρομο υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση όχι μόνο καλύπτει την Hellenic Train αλλά τη χρηματοδοτεί κι όλας, όπως έκανε πριν από μερικές μέρες με 61 εκ. ευρώ».

Συγκλονιστική η παρέμβαση του Γιάννη Μάγγου


Τον λόγο στο τέλος πήρε ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, που δίνει τον δικό του δικαστικό αγώνων για την τιμωρία των ενόχων. Ο κ. Γιάννης είπε αρχικά: «Κοινός παρονομαστής όλων των υποθέσεων κρατικών εγκλημάτων είναι η επιχειρούμενη συγκάλυψη από την κυβέρνηση. Όταν εγώ πήρα πλακάτ για το φόνο του Βασίλη και είπα “όχι στη συγκάλυψη” το έκανα για αντικειμενικούς λόγους. Οι λόγοι αυτοί ήταν τα αδιάσειστα ντοκουμέντα που είχαμε και που μας έκαναν να πιστεύουμε ότι είχαμε δίκιο, παρά τα κραυγαλέα κενά στη δικογραφία. Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι συμβαίνει στην υπόθεση των Τεμπών».

Σημείωσε, όμως , πως χάρη στον αγώνα της οικογένειας, των δικηγόρων και του κινήματος αλληλεγγύης «ανατρέψαμε την υπόθεση». Σε μια τέτοια προσπάθεια για δικαιοσύνη κάλεσε και εκείνος από τη μεριά του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων, με τους φοιτητές και όσους παρακολουθούσαν να κρατούν ενός λεπτού σιγή. Έπειτα όλοι μαζί φώναξαν «όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή, το έγκλημα αυτό δε θα συγκαληφθεί», δίνοντας ραντεβού στις γενικές συνελεύσεις τους και στην απεργία της 28ης Φλεβάρη.