Φορολογικό: Αναβλήθηκε για τις 28 Μαρτίου η μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Αναβλήθηκε η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των επτά προσφυγών για το φορολογικό, μεταξύ άλλων και για τη συνταγματικότητα του τρόπου τεκμαρτού προσδιορισμού του ετήσιου ελάχιστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το φορολογικό και η ΕΦΕΑΑ

Για τις 28 Μαρτίου αναβλήθηκε η μάχη των ελεύθερων επαγγελματιών και των δικηγόρων στο Συμβουλίο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το φορολογικό νομοσχέδιο και το τεκμαρτό εισόδημα. Μάλιστα. σήμερα (14/03) το πρωί, δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες, συγκεντρώθηκαν έξω από το ΣτΕ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την τεκμαρτή φορολόγηση.

Οι δικηγόροι της Αθήνας είχαν προκηρύξει καθολική αποχή ώστε να παραστούν στη σημερινή δίκη. Ο ΔΣΑ με ανακοίνωσή του ανέφερε προ ολίγων ημερών:

«(α) το δικηγορικό σώμα από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων με τεκμαρτό τρόπο, δηλαδή για εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί και συντόνισε τη δράση του με τους λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της Χώρας για την ανατροπή των δυσμενών αποτελεσμάτων που επιφέρει η φορολόγηση αυτή και η οποία οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και σε αφανισμό δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

(β) για το φορολογικό έτος 2024 (φορολογικές δηλώσεις 2025), η μείωση από 55% στο 27,5% στο συντελεστή προκαταβολής φόρου που είχε προβλεφθεί κατά το προηγούμενο έτος επί της πρόσθετης διαφοράς (μεταξύ φόρου που αναλογεί στο δηλωθέν εισόδημα και φόρου που αναλογεί στο τεκμαρτό εισόδημα ) παύει να ισχύει και η προκαταβολή φόρου επανέρχεται στο 55% για το σύνολο του φόρου εισοδήματος που αναλογεί στο τεκμαρτό εισόδημα.

(γ) η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 σε 830 ευρώ συνεπάγεται έτι περαιτέρω την αντίστοιχη και μάλιστα αναδρομική για το φορολογικό έτος 2024 αύξηση του ύψους του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

(δ) η κυβέρνηση συνεχίζει να παραλείπει τη στήριξη του δικηγορικού επαγγέλματος, επιμένει στη μη μείωση του ΦΠΑ για τις δικαστηριακές υπηρεσίες και στη μη αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ – το οποίο σημειωτέον δεν θίγεται από το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα – την μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για τη μη μεταφορά της σχετικής Οδηγίας (2020/285) στο εθνικό δίκαιο., αδράνεια που εκθέτει τη χώρα και σε κυρώσεις από την ΕΕ».