Φοιτητικές εκλογές την Τετάρτη 10 Μαΐου

Γράφει ο Δημήτρης Τσεκούρας

Μια «ανάσα» πριν τις εθνικές εκλογές αύριο, Τετάρτη 10 Μαΐου, διεξάγονται πανελλαδικά οι φοιτητικές εκλογές. Από τις 07.00 έως και τις 19.00 οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να προσέρχονται αύριο στις σχολές τους με την αστυνομική τους ταυτότητα για να ψηφίσουν.

Το τοπίο των φετινών φοιτητικών εκλογών επισκιάζεται από τις βουλευτικές εκλογές σε περίπου δύο εβδομάδες, ενώ εμφανής είναι ακόμα η επίδραση του δυστυχήματος των Τεμπών και των μεγάλων κινητοποιήσεων. Είναι σαφές πως, όπως και πέρσι, έτσι και φέτος οι φοιτητικές κάλπες θα έχουν αντίκτυπο στην κεντρική πολιτική σκηνή, με το ενδιαφέρον των κομμάτων να είναι αυξημένο. Άλλωσε τα πανεπιστήμια, το φοιτητικό κίνημα και οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης βρέθηκαν πολύ συχνά στο κέντρο της επικαιρότητας τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Αρκεί να θυμηθούμε την κατάργηση του ασύλου από τις πρώτες μέρες έναρξης της Βουλής, το νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την αστυνομική βία στο ΑΠΘ, το οποίο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μην εφαρμόσει, την ψήφιση του ορίου φοίτησης στα ν+2 έτη, τα πολλά προβλήματα των εστιών και γενικότερα της φοιτητικής μέριμνας, την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να εντείνει τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά και άλλα πολλά.

Οι φοιτητικές παρατάξεις που μπαίνουν στη «μάχη» των εκλογών

Πέρσι πρώτη δύναμη πανελλαδικά αναδείχθηκε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ, σημειώνοντας μια ιστορική πρωτιά για πρώτη φορά με το 1986. «Κάναμε το βήμα, τολμάμε το άλμα», το φετινό σύνθημα της ΠΚΣ με το οποίο καλεί σε «ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής».

Η Έλενα Μποτζιολή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, γράφει σχετικά: «Η ιστορική πρωτιά της Πανσπουδαστικής στις περσινές φοιτητικές εκλογές “χάλασε” αρκετούς. […]Γιατί η απόρριψη αντιεκπαιδευτικών νόμων, η ακύρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το μπλοκάρισμα της απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των “καθηγητικών” σχολών ήταν νίκες που μπήκαν κάτω από τη σφραγίδα της νίκης της Πανσπουδαστικής. Όμως είναι σχεδιασμοί που δεν φεύγουν από το πλάνο των κυβερνήσεων. Ανατρέπονται μόνο από τους αγώνες των φοιτητών και τη διαρκή, μαχητική προσπάθεια να επιβάλλουμε εμείς όλα όσα έχουμε ανάγκη.»

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της Νέας Δημοκρατίας, που αμφισβήτησε τα περσινά αποτελέσματα, σημειώνει πως «για άλλη μια χρονιά ήταν εδώ για κάθε φοιτητή». Μετά από την παναθηναϊκή ολομέλεια στέλνει το παρακάτω μήνυμα:

«Τετάρτη 10 Μαΐου λοιπόν, φωνή της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, θα είναι η φωνή των φοιτητών. Και η φωνή των φοιτητών θα ακουστεί ηχηρά, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πως η πρόοδος και ο εκσυγχρονισμός για τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών εκφράζεται στο πρόσωπο και στις προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αλλά και στην εμπιστοσύνη που της δείχνουν εδώ και 36 χρόνια οι φοιτητές.»

Στην πλευρά της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς φέτος θα υπάρξουν διακριτές καταγραφές πανελλαδικά. Αρχικά υπάρχουν τα σχήματα που εντάσσονται στην καταγραφή ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, που στηρίζεται από το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Με κοινή ανακοίνωση σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Οι φοιτητές να μην εγκλωβιστούν στην ανάθεση, την απομόνωση και την ηττοπάθεια που καλλιεργούν οι δυνάμεις της ΠΚΣ μέσα από τους αγώνες χαμηλής έντασης. […]Οι αγώνες που δώσαμε να αποτυπωθούν και στις φοιτητικές εκλογές. […] Να ενισχύσει την ενωτική κατεύθυνση των δυνάμεων της φοιτητικής αριστεράς, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των φοιτητών που πλήττονται, του αγώνα για καλύτερη επαγγελματική προοπτική, της σύγκρουσης με τις κυρίαρχες πολιτικές και να στρατευτεί στα ενωτικά κατεβάσματα των ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ. Για να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα κεκτημένα μας και να βάλουμε σφήνα στα κυβερνητικά σχέδια

Από την άλλη πλέον διαμορφώνεται ένας νέος πόλος σχημάτων με την καταγραφή «ΕΑΑΚ και Αριστερά/Αγωνιστικά σχήματα», τα οποία στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με κοινή ανακοίνωση καλούν σε «μήνυμα ανυπακοής» και αναφέρουν τα εξής:

«Στις 10 Μάη ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε λοιπόν. Δεν περιμένουμε από κανέναν αυτεπάγγελτο σωτήρα να μας λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε συλλογικά. Δεν κάνουμε τη χάρη στις καθεστωτικές παρατάξεις να δώσουμε μια ψήφο ανοχής στην πολιτική που εφαρμόζουν ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ. Δεν περιμένουμε από καμία δύναμη να αγωνιστεί για εμάς μέσα από «κόκκινα» ΔΣ. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Δυναμώνουμε το αντισυστημικό ρεύμα μέσα στις σχολές! Ενισχύουμε την Ανεξάρτητη Αντικαπιταλιστική Αριστερά! Την αριστερά που δεν θα μένει στη μέση του δρόμου. Την αριστερά που θα είναι χρήσιμη για τους αγώνες και επικίνδυνη για το σύστημα και όχι το αντίστροφο!»

Έπειτα οι δυνάμεις της ΠΑΣΠ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επιχειρούν την πανελλαδική τους ανασυγκρότηση. «Στις 10 Μαΐου προχωράμε ΜΑΖΙ για ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο! Στις 10 Μαΐου φεύγουμε προς τα εμπρός, ψηφίζοντας ΠΑΣΠ!», το σύνθημα τους.

Πλέον στα πανεπιστήμια υπάρχει το Δίκτυο Προοδευτικών – Αριστερών Φοιτητών, που πρόσειται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Στις 10 Μάη ανοίγουμε τον δρόμο για την ήττα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την αποδοκιμασία των πολιτικών που εφάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη! Στηρίζουμε ψηφίζουμε ΔΙΚΤΥΟ!», το βασικό τους σύνθημα.

Τέλος, υπάρχουν και οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Φοιτητική Πορεία, τα οποία μαζί με άλλα σχήματα και πρωτοβουλίες καταγράφονται ως «Λοιπά Αριστερά».