Ευρωεκλογές: Μάθε το εκλογικό τμήμα που ψηφίζεις

Ανοιχτή είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Μέσω της πλατφόρμας (https://mpp.ypes.gov.gr/#/) οι πολίτες μπορούν εύκολα και γρήγορα να μάθουν το εκλογικό τήμα στο οποίο ψηφίζουν. Αρκεί να συμπληρώσουν το ονοματεπώνυμό τους, το πατρώνυμο και την ημερομηνία γέννησής τους για να μάθουν το εκλογικό τους τμήμα. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 08:00 μέχρι 20:00.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, καθώς και μεταβολές στους καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.

Αναλυτικά η διαδικασία:

Μπαίνετε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr)

Συμπληρώνετε το επώνυμο και τουλάχιστον τα δύο πρώτα γράμματα από το όνομά σας και το όνομα του πατέρα σας (προαιρετικά και της μητέρας σας). Επίσης, συμπληρώνετε την χρονολογία γέννησή σας.

Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους, κατά το έτος των εκλογών, άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) είτε είναι Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Για να ψηφίσετε, θα πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο, τα οποία θα ελεγχθούν. Η ταυτοποίηση των ψηφοφόρων μπορεί να γίνει και με τη χρήση της εφαρμογής ψηφιακής ταυτότητας.