Έτοιμη για να ξεκινήσει το πρόγραμμα χειμερινών δράσεων της η Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής. Σε αυτό περιλαμβάνονται γι ακόμα μια φορά τα γνωστά σεμινάρια Ιστορίας, οι εναλλακτικές ξεναγήσεις, αλλά και τα μαθήματα Ισπανικών.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Εναλλακτικής Δράσης για Ποιότητα Ζωής έχει ως εξής:
Η Εναλλακτική Δράση. θα πραγματοποιήσει και φέτος σεμινάρια ιστορίας, σχολή εναλλακτικών ξεναγήσεων και τα μαθήματα ισπανικών. Ακολουθεί ενημέρωση με το ανάλογο περιεχόμενο και τις πρώτες ενημερωτικές συναντήσεις.
Ευχόμαστε σε όλους και όλες καλό μήνα και καλό φθινόπωρο.
1. Σεμινάριο Ιστορίας
Φέτος θα ολοκληρωθεί με δύο ακόμη εισηγήσεις ο θεματικός κύκλος που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά σχετικά με την ιστορία των Βαλκανίων Οι εισηγήσεις θα αφορούν την περίοδο της δημιουργίας των εθνικών κρατών στα Βαλκάνια, που επίσημα ξεκινά με απόφαση και καθοδήγηση των μεγάλων δυνάμεων στο Συνέδριο του Βερολίνου και τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε η εξέλιξη αυτή στους λαούς των Βαλκανίων. Το πρώτο μέρος της περιόδου αυτής είναι οι εξελίξεις από το Συνέδριο του Βερολίνου (1878) μέχρι την Εξέγερση στο Ίλιντεν (1903) , τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13) και τη Συνθήκη της Λωζάνης (1924) και το δεύτερο μέρος αφορά την περίοδο των εξελίξεων στα Βαλκάνια από την Συνθήκη της Λωζάνης μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών (2018) με ιδιαίτερη έμφαση στα κομβικής σημασίας, κατά την άποψή μας, γεγονότα για την περίοδο αυτή που είναι η Συμφωνία της Γιάλτας (1945), η διαφωνία Τίτο -Στάλιν (1948) με αφορμή την καθιέρωση της αυτοδιαχείρισης στη Γιουγκοσλαβία, η κατάρρευση του “υπαρκτού” σοσιαλισμού στα Βαλκάνια στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας (1999) από τις Νατοϊκές δυνάμεις.
Όπως είχαμε επισημάνει και πέρσι, όσες και όσοι επιθυμούν περισσότερη ενημέρωση, με μια εναλλακτική ιστορική προσέγγιση για τα γεγονότα αυτά, προτείνουμε τα εξής, πολύ ενδιαφέροντα, βιβλία:
α) Τα δύο βιβλία της Μαρίας Τοντόροβα, καθηγήτριας Βαλκανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις (Αμερική) “Βαλκάνια-Η δυτική φαντασίωση” και “Το παιχνίδι της κλίμακας-Τα βαλκάνια από τους εθνικισμούς στη μετα σοσιαλιστική νοσταλγία” και
β) Το δίτομο έργο “Βαλκάνια” του Πανεπιστημιακού Λευτέρη Σταυριανού.
Αφού ολοκληρώσουμε με τις δύο εισηγήσεις του θεματικού κύκλου των Βαλκανίων θα περάσουμε σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας που δυστυχώς απουσιάζει παντελώς από την σχολική βιβλιογραφία. Είναι η περίοδος που ξεκινά από τον 2ο μ.Χ με την επίδραση των ρωμαϊκών λατιφούντιων στη ζωή του κοινοτικού φυλετισμού των ευρωπαϊκών φύλων (Βησιγότθοι, Βουργουνδοί, Οστρογότθοι, Βάνδαλοι, Λομβαρδοί, Φράγκοι, Σάξωνες κ.ά) και τη διαμόρφωση των πρώτων φεουδαρχικών δομών, όπως και τη μετάβαση από τον παγανισμό στον χριστιανισμό και στον πολιτικό ρόλο της εκκλησίας με την “αξιοποίηση” της ρωμαϊκής συγκλητικής ιεραρχίας, μέχρι την Μεροβίγγεια και την Καρολίγγεια περίοδο (8ος μ.Χ αιώνας).
Στη συνέχεια θα εξετάσουμε την διαδικασία (οικονομική και πολιτική) της εμφάνισης των συντεχνιών και τις εξεγέρσεις που αυτή προκαλεί σε όλη την Ευρώπη (Μεγάλη Ζακερί στη Γαλλία το 1358, την εξέγερση των Τσόμπι στη Φλωρεντία το 1378, την εξέγερση των Ρεμέκα στην Καταλωνία το 1462, την αγροτική εξέγερση στη Φλάνδρα το 1320, τον Σικελικό Εσπερινό το 1282, την αγροτική εξέγερση στην Αγγλία το 1381, την αγροτική εξέγερση στην Καλαβρία το 1462 κά) που αποτελούν προάγγελους των μεγάλων αστικών επαναστάσεων που ακολουθούν. Για περισσότερη ενημέρωση σχετικά με αυτήν περίοδο και με το πρίσμα της εναλλακτικής θεώρησης προτείνω τα βιβλία:
α) “Από την αρχαιότητα στον Φεουδαρχισμό” του Perry Anderson, εκδόσεις ΟΔΥΣΣΕΑΣ και
β) “Οι πηγές της Κοινωνικής Εξουσίας” (πρώτος τόμος) του Michael Mann από τις εκδόσεις ΠΌΛΙΣ
(Το βιβλίο του Perry Anderson είναι πιο ευκολοδιάβαστο, γιατί είναι 335 σελίδες, ενώ το βιβλίο του Michael Man είναι πιο βαθυστόχαστο, αλλά είναι 747 σελίδες).
2. Σχολή εναλλακτικών ξεναγήσεων
Η Εναλλακτική Δράση θα οργανώσει και δεύτερο κύκλο μαθημάτων της σχολής εναλλακτικών ξεναγήσεων. Στα μαθήματα μπορούν να πάρουν μέρος απόφοιτοι λυκείου, φοιτητές και φοιτήτριες κάθε ειδικότητας όπως και επιστημόνισσες και επιστήμονες κάθε ειδικότητας που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν πολύπλευρα τον ιστορικό πλούτο (ελληνικό και διεθνή) και να ξεναγήσουν τις φίλες και τους φίλους της Εναλλακτικής Δράσης σε ιστορικούς χώρους και μνημεία, όλων των περιόδων.
Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την πρώτη περίοδο είναι:
α) Οι σημειώσεις του ιστορικού Μάκη Σταύρου για όλες τις περιόδους της αρχαιότητας :Φυλετικός κοινοτισμός, Ανακτορικός κύκλος (Μινωική-Θηραϊκή Και Μυκηναϊκή περίοδος)- Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδος
β) Το βιβλίο “Αρχαία Κοινωνία”, του Αμερικανού αρχαιολόγου Λουίς Μόργκαν
γ) Το βιβλίο “Η Αρχαία Ελληνική Κοινωνία” του Άγγλου αρχαιολόγου Τζορτζ Τόμσον και
δ) Το βιβλίο “Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους” του Φρίντριχ Ένγκελς.
3. Μαθήματα Ισπανικών.
Όσον αφορά τα μαθήματα Ισπανικών θα οργανωθούν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων, όπως κάθε χρόνο.
Συναντήσεις με όσες και όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.
Για διευκρινίσεις σε σχέση με το περιεχόμενο και τις ημέρες και ώρες των σεμιναρίων ιστορίας και της σχολής εναλλακτικών ξεναγήσεων καθώς και για τα μαθήματα Ισπανικών θα πραγματοποιηθούν δύο συναντήσεις μέσα στον Σεπτέμβριο.
Επειδή στα τέλη Σεπτεμβρίου θα απουσιάσω για ένα διάστημα στην Ισπανία για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκεί με αφορμή την 4η Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την Αυτοδιαχείριση που θα γίνει στη Βαρκελώνη, οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
Η συνάντηση για όσες και όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια ιστορίας και στη σχολική εναλλακτικών ξεναγήσεων θα γίνει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, 7μμ.
Η συνάντηση για όσες και όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα μαθήματα ισπανικών (αρχαρίων και προχωρημένων) θα γίνει την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, 7μμ.
Και οι δύο συναντήσεις θα γίνουν στο Εναλλακτικό Στέκι “Alternativa”, Τζωρτζ 12 , 6ος όροφος, Πλατεία Κάνιγγος.