Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για ενδεχόμενη «άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης σε επίπεδα που ουσιαστικά την καταργούν».
Σημειώνει πως «ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου μίλησε ήδη για άνοδο στα 68,5 το 2027, ενώ αυτή την κατεύθυνση στηρίζει η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαμορφώνει το πεδίο ώστε οι σημερινοί μαθητές να πάρουν σύνταξη στα 72,5 έτη!», προσθέτοντας ότι «αντίστοιχες είναι οι κατευθύνσεις που δίνουν Eurostat και ΟΟΣΑ, επικαλούμενες δήθεν έρευνες».
«Γιατί τίποτα επιστημονικό δεν έχει η κανιβαλική θέση ότι η συνταξιοδότηση πρέπει να γίνεται λίγα χρόνια πριν λήξει το προσδόκιμο ζωής. Πολύ περισσότερο όταν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα κατά κανόνα δεν φτάνουν σε αυτό το προσδόκιμο ή το προσεγγίζουν με σοβαρά προβλήματα υγείας, χρονιές παθήσεις, αναπηρίες», λέει ακόμα.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει επίσης: «Βάση για όλα αυτά είναι η πολιτική της ΕΕ, όπως αποτυπώνεται –ειδικά στην Ελλάδα- στους μνημονιακούς νόμους για το ασφαλιστικό σύστημα, με βασικό τον νόμο Κατρούγκαλου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ήρθε να επιτείνει τα αρνητικά του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμανη του ΠΑΣΟΚ και Βρούτση της ΝΔ. Φυσικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν κατάργησε τις αντεργατικές ρυθμίσεις του ν. Κατρούγκαλου, αλλά προχώρησε παραπέρα.
Με αυτούς τους αντιδραστικούς νόμους κορυφώνεται η αντεργατική πολιτική δεκαετιών, που λεηλατούσε τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί έβλεπε σαν «διαφυγόντα κέρδη» για το κεφάλαιο τις εισφορές, που ήταν το αίμα και ο ιδρώτας εργαζομένων, αγροτών και απασχολουμένων.
Η πολιτική αυτή έρχεται να συνδυαστεί με την εξαήμερη και υπερωριακή εργασία και τα άλλα αντεργατικά μέτρα των νόμων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη, την πρόβλεψη για την εργασία των συνταξιούχων, αλλά και τον νόμο για την τεχνική εκπαίδευση που προωθεί την εργασία από τα 15 με την μορφή μαθητείας και «πρακτικής». Ο σκοπός της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι να δώσουν στο κεφάλαιο μια φτηνή και αναλώσιμη εργασία από τα 15 μέχρι τον τάφο.
Οι ασφαλιστικές εισφορές καταλήγουν να είναι μια μορφή φορολογίας, ενώ το σύστημα λειτουργεί σαν κίνητρο για την μαύρη εργασία.
Η Ελλάδα 2.0 και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση της κυβερνητικής και ευρωενωσιακης προπαγάνδας είναι μια κόλαση φτηνής, πολύωρης, εντατικής, ελαστικής και ανασφαλούς εργασίας μέχρι θανάτου.
Η πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Η συναίνεση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, η ηττοπάθεια των συμβολικών κινήσεων δεν θα είναι το όριο για τον κόσμο της εργασίας. Με αντίσταση και αγώνα, με όπλο την απεργία, το εργατικό και λαϊκό κίνημα θα δώσει μάχη.
Η εργασιακή κόλαση που ετοιμάζεται από ΝΔ, συναινετική αντιπολίτευση και ΕΕ δεν θα περάσει. Το αίτημα της ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ ταυτίζεται με την απελευθέρωση από το καθεστώς της δουλειάς μέχρι τα γεράματα.»