Ερώτηση της “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” για την περικοπή δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας

Ερώτηση προς τη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου απευθύνει η Δημοτική Παράταξη “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” για την περικοπή δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παράταξης, η περικοπή των δρομολογίων αποτελεί απόφαση της Διοίκησης που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των Μαρουσιωτών και των Μαρουσιωτισσών, οι δε εξηγήσεις που δόθηκαν γι αυτό είναι ανεπαρκείς, ενώ δεν δόθηκαν ούτε τα έγγραφα που ζητήθηκαν και που – σύμφωνα με τη διοίκηση Αμπατζόγλου – αποδεικνύουν ότι η περικοπή έγινε χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση – ερώτηση της Δημοτικής Παράταξης “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” έχει ως εξής:

Η περικοπή των δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας αποτελεί μία απόφαση της Διοίκησης η οποία επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των Μαρουσιωτών/ Μαρουσιωτισσών. Όλοι και όλες, αλλά κυρίως όσοι/ όσες δεν χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, μετά το μεσημέρι, όπου πλέον σταματά τη κυκλοφορία τ ων οχημάτων δημοτικής συγκοινωνίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν έχουν εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε γιατρούς, τοπική αγορά, δημοτικούς χώρους και εκδηλώσεις, φροντιστήρια κλπ, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται, να ξοδεύονται και να κατευθύνονται σε άλλους δήμους για τις ανάγκες τους.

Για το ζήτημα αυτό, η Διοίκηση ποτέ δεν έδωσε επαρκείς και ικανοποιητικές εξηγήσεις, ούτε έδωσε στη διάθεση όλων τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η περικοπή των δρομολογίων έγινε χωρίς δική της υπαιτιότητα.

Επειδή η παράταξή μας, ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ, επιμένει στο να αποκαλυφθεί με έγγραφα η αλήθεια για το τι έφταιξε και περικόπηκαν τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι επί χρόνια αμετάβλητο, κατέθεσε (δια της επικεφαλής της, Μαίρης Διακολιού) την παρακάτω ερώτηση για τη λογοδοσία της 23/12/2024:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Το νομικό πλαίσιο περί της κατανάλωσης καυσίμων της Δημοτικής Συγκοινωνίας βασίζεται αρχικά στο ν.δ 2396/1953 όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 1 παρ. 1 περ. Α εδ 16 και 18 ν. 2647/98 και το αρ. 10 ν. 2880/2001. Βασική διάταξη που καθορίζει τα όρια κατανάλωσης καυσίμων δημοτικών οχημάτων είναι η ΥΑ 1450/550/1982 και κατόπιν η ΥΑ 129/2534/2010.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, αρχικά ο Υπουργός και κατόπιν πολλαπλών τροποποιήσεων η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχουν την αρμοδιότητα ελέγχου και έγκρισης της κατανάλωσης καυσίμων, η οποία είναι ορισμένη με πλαφόν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Τα όρια αυτά μειώθηκαν κατά 30% σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων πλην (μεταξύ άλλων) των δημοτικών απορριμματοφόρων και των οχημάτων δημοτικής συγκοινωνίας (ν. 4456/2017).

Πέραν του παρωχημένου του νομικού πλαισίου, είναι σαφές ότι αυτό παρέμεινε αμετάβλητο ήδη από το έτος 2017 και συνεπώς οι υποχρεώσεις της διοίκησης ως προς την κατανάλωση καυσίμων της δημοτικής συγκοινωνίας είναι α) γνωστές και β) υλοποιούντο χωρίς ιδιαίτερα ή τουλάχιστον εμφανή προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια των παρελθόντων ετών.

Έτσι, η περικοπή των δρομολογίων της Δημοτικής συγκοινωνίας το έτος 2024 από το μεσημέρι και μετά έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» σε όλους τους πολίτες/πολίτιδες του Αμαρουσίου, που βιώνουν την ταλαιπωρία της εν λόγω απόφασης της διοίκησης και δεν έλαβαν ποτέ επαρκείς εξηγήσεις.

Οι αναφορές της δημοτικής αρχής όταν παρατάξεις της μειοψηφίας έθεσαν σχετικά ερωτήματα σχετικά με «επέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης» στις δράσεις του Δήμου και σχετικά με το ότι «ο δήμος ήταν (τάχα) αναγκασμένος να περικόψει τα δρομολόγια μετά το έγγραφο που του έστειλε η Αποκεντρωμένη» δεν εξηγούν το ερώτημα περί του τι διαφορετικό συνέβη φέτος και η Αποκεντρωμένη αρνήθηκε να εγκρίνει τις οικείες δαπάνες.

Στη συνεδρίαση δε του Δημοτικού Συμβουλίου της 27-11-2024, μετά από σχετική παρέμβαση πολίτιδας – κατοίκου Πολυδρόσου Αμαρουσίου, ο κ. δήμαρχος αρνήθηκε να απαντήσει ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ σε ερώτηση της υπογράφουσας την παρούσα, κ. Διακολιού, σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο του εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που υποτίθεται ότι οδήγησε στην περικοπή των δρομολογίων.

Δεδομένης της καταφανούς και ευνόητης ταλαιπωρίας των κατοίκων του Αμαρουσίου από την περικοπή αυτή, την επιρροή της στην τοπική αγορά, στο περιβάλλον, στους κυκλοφοριακούς φόρτους, στον οικογενειακό προγραμματισμό, στη σχολική ζωή και γενικά στην ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών/ πολιτιδών, είναι σαφές ότι πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς την αλήθεια σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη για το θέμα.

Ερωτάται:

  1. Τι ακριβώς συνέβη φέτος και η Αποκεντρωμένη δεν ενέκρινε τις δαπάνες καυσίμων της Δημοτικής Συγκοινωνίας;
  2. Τι ακριβώς αναφέρει το έγγραφο της Αποκεντρωμένης βάσει του οποίου απερρίφθησαν οι καταναλώσεις καυσίμων; Να μας δοθεί αντίγραφο.
  3. Ποιες εναλλακτικές λύσεις εξετάστηκαν προ της περικοπής των δρομολογίων; Γιατί απορρίφθηκαν;
  4. Γιατί δεν συντονίστηκαν τα εναπομείναντα δρομολόγια ώστε να συμβαδίζουν με τα σχολικά ωράρια;
  5. Η αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων παρουσιάστηκε σαν λύση του προβλήματος, πλην όμως ο σχετικός διαγωνισμός ματαιώθηκε λόγω μη νόμιμων όρων στη διακήρυξη που περιόριζε τις συμμετοχές (απόφαση 552/2024 Δημ. Επιτροπής). Πέραν του ότι αυτό το γεγονός εγείρει πολλά ερωτήματα από μόνο του, πάντως είναι σαφές ότι ακόμη καθυστερεί η εν λόγω προμήθεια και η εικαζόμενη λύση του προβλήματος. Παρακαλώ να μας δοθεί χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας (πότε θα ενταχθούν τα νέα οχήματα στα δρομολόγια δημοτικής συγκοινωνίας).
  6. Κατά ποια ποσότητα καυσίμων συνολικά σημειώθηκε υπέρβαση κατανάλωσης φέτος και με ποια δρομολόγια αυτή δικαιολογήθηκε; Παρακαλώ να μας χορηγηθεί αντίγραφο των εγγράφων που υπέβαλε ο Δήμος στην Αποκεντρωμένη για να δικαιολογήσει τα καύσιμα και τις διαδρομές.
  7. Με ποιο κριτήριο περικόπηκαν κάποια δρομολόγια έναντι άλλων; πχ το δρομολόγιο MALL – GOLDEN HALL, γιατί παρέμεινε αμετάβλητο και λειτουργεί ακόμη και τις Κυριακές όταν τα καταστήματα είναι ανοιχτά;
  8. Το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά το πλαφόν στην κατανάλωση καυσίμων είναι παρωχημένο. Ποιες ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος στην ΚΕΔΕ/ ΠΕΔΑ κλπ αυτοδιοικητικά όργανα προς εκσυγχρονισμό του (πχ να ενταχθούν κριτήρια παλαιότητας οχημάτων, είδους καύσιμης ύλης οχήματος, διαδρομών σε ορεινούς όγκους για μακρινούς δήμους κλπ);

ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ

Μαίρη Διακολιού (ερωτώσα – επικεφαλής)

Κωνσταντίνος Δραγάτης (υποστηρίζων την ερώτηση – δημοτικός σύμβουλος)