Έρχονται εκλογές,θυμήθηκαν την Κινέτα

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ για την Κινέτα και τα προβλήματα που έχουν αφήσει οι πλημμύρες και πυρκαγιές και τα οποία παραμένουν άλυτα επί χρόνια – Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου Μεγαρέων

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Μεγαρέων εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Οι μεγάλες φωτιές του Ιουλίου του 2018 στην Κινέτα, πέραν της καταστροφής περιουσιών και μεγάλου μέρους του δάσους και πέραν των προβλημάτων με τις αποζημιώσεις, δημιούργησαν και δευτερογενή προβλήματα. Μεταξύ αυτών (α) οι πλημμύρες λόγω της αποψίλωσης του βουνού, που μάλιστα κινδυνεύουν να γίνουν ο κανόνας, όπως φάνηκε από τις καταστροφές της κακοκαιρίας “Γηρυόνης” (Νοέμβριος 2019), (β) ο διαρκής κίνδυνος παράσυρσης μεγάλου όγκου φερτών υλικών από το βουνό προς τη θάλασσα σαν συνέπεια της διάβρωσης του εδάφους και (γ) ο εσφαλμένος χαρακτηρισμός οικισμών ως δάση (αναδασωτέα). Παρά τις ενέργειες του Δήμου και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και παρότι έχουν γίνει κάποια έργα και έχουν χορηγηθεί κάποιες αποζημιώσεις, εξακολουθούν να υφίστανται αδικίες σε σχέση με άλλες πυρόπληκτες περιοχές, τη στιγμή μάλιστα που η Κινέτα εξακολουθεί να έχει σημαντικές “πληγές” στα δάση της και πολλούς πυρόπληκτους που δεν μπορούν ούτε να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.

             

Στο πλαίσιο αυτό, οργανώθηκε συνάντηση εργασίας όλων των ενδιαφερομένων στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με αιτήματα όπως η επιτάχυνση των σχετικών μελετών και έργων, η  περαιτέρω θωράκιση της περιοχής από επικίνδυνα φαινόμενα αλλά και η αποζημίωση όλων των πυροπλήκτων και ο αποχαρακτηρισμός των εσφαλμένα χαρακτηρισμένων ως αναδασωτέων περιοχών.

             

Στη συνάντηση, εκτός του Δημάρχου, συμμετείχαν από την πλευρά του Υπουργείου ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ κ. Γεώργιος Αμυράς με τον ΓΓ Δασών κ. Κωνσταντίνο Αραβώση και τους συμβούλους τους, ενώ από την Κινέτα η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας κα Μαργαρίτα Πρίφτη, ο Αντιπρόεδρος κος Μπάμπης Ζημάλης, ο Γ. Γραμματέας κος Παναγιώτης Χαρμπής και ως εκπρόσωποι της Επιτροπής Πυροπλήκτων Κινέτας οι κκ Γρηγόριος Φλουτσάτος και Γεώργιος Παρασκευάς.