Επώνυμα χαφιεδόχαρτα…

Ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ του Δήμου Μεταμόρφωσης

Την προηγούμενη εβδομάδα το προσωπικό των Παιδικών Σταθμών έλαβε μία αξιολόγηση προς συμπλήρωση από κάθε εργαζόμενο έως το τέλος του μήνα. Αυτή η αξιολόγηση εμφανίστηκε μεταμφιεσμένη σε ερωτηματολόγιο, το οποίο εμπεριέχει ερωτήσεις όπως: «Ποιες είναι οι κύριες δυσκολίες οι οποίες εμποδίζουν την πραγματοποίηση καλής συνεργασίας (με συνάδελφο);». Με λίγα λόγια… ο χαφιεδισμός σε όλο του το μεγαλείο! Στόχος αυτού του κατάπτυστου εγγράφου αναγράφεται πως είναι: «…η βελτίωση των υπηρεσιών και του εργασιακού περιβάλλοντος».

..

Όμως η αθλιότητα δεν σταματά εδώ. Αυτό το ντροπιαστικό χαρτί είναι απεσταλμένο από την προϊσταμένη των Παιδικών Σταθμών, η οποία ταυτόχρονα είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των εργαζομένων. Με λίγα λόγια, είναι υπεύθυνη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων τους οποίους υπονομεύει, βοηθώντας στο φακέλωμά τους. Αυτά τα επώνυμα (με έξτρα δυνατότητα ανωνυμίας για όποιον/α το θελήσει!!) χαφιεδόχαρτα λοιπόν, θα συλλέγονται και θα δίνονται στην προϊσταμένη των παιδικών σταθμών. Υποθέτουμε πως εκείνη, με την σειρά της, «άκρως εμπιστευτικά» και τηρώντας τους «όρους επαγγελματικής δεοντολογίας» (όπως αναγράφεται στο έγγραφο), έχοντας αποσπάσει πληροφορίες για τον κάθε εργαζόμενο, θα βρει κάπως την λύση ώστε «το σχολικό και εργασιακό κλίμα να αποκατασταθεί»!

..

Να ενημερώσουμε λοιπόν, τον κάθε υπεύθυνο με ευαισθησία για την διασφάλιση του βέλτιστου σχολικού και εργασιακού κλίματος, πως αυτό επιτυγχάνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με: μόνιμο και επαρκές προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, με ασφαλείς και κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, που επιτρέπουν την κάλυψη των αναγκών όλων των παιδιών (π.χ. χωρητικότητα για κοίμηση), με επαρκή χρηματοδότηση που θα καλύπτει εξοπλισμό και υλικά για την εργασία μας, με ποιοτικά κατάλληλες παροχές σε κάθε παιδί που φοιτά και έλεγχο για την τήρηση όλων των παραπάνω! Προφανώς όμως, για τους ευαίσθητους συντάκτες της αξιολόγησης, η «βελτίωση των υπηρεσιών» θα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αντιμετώπιση(;;) των εργαζομένων που «ταράζουν τα νερά» του σχολικού κλίματος.

..

Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά. Για παράδειγμα, σε ποιόν θα δώσει η προϊσταμένη τα στοιχεία που θα συλλέξει; Ποιος έδωσε την αρχική εντολή για την άθλια αξιολόγηση; Ακόμη κι αν δεν το έκανε η ίδια, τότε πώς ανέχτηκε να το υλοποιήσει, αντί να το καταγγείλει, την στιγμή μάλιστα που έχει επιλέξει να έχει τον ρόλο της υπεράσπισης των εργαζομένων από τέτοιου είδους ασυδοσίες; Όλοι αυτοί που εμπλέκονται σε αυτό, γιατί συλλέγουν τέτοιου είδους πληροφορίες για τους εργαζόμενους; Πώς θα αξιοποιήσουν τα δεδομένα που θα συλλέξουν ώστε να επιτευχθεί το «βέλτιστο σχολικό και εργασιακό κλίμα»;

..

Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η να βγάλει τα συμπεράσματά του/της. Καθένας που σέβεται έστω ένα από τα παρακάτω: τον εαυτό του, τους συναδέλφους, ή την δουλειά του, να ακυρώσει στην πράξη αυτήν την υπονομευτική για την εργασία του κίνηση!

Να μην συμπληρώσει κανείς το απαράδεκτο έγγραφο. Το φακέλωμα και ο χαφιεδισμός τους δεν θα περάσουν!