Επιτροπή ισότητας στη Νέα Ιωνία; Last year

Της Ζωής Μπακογιάννη*

Στα τέλη περίπου του έτους 2020 η Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας μας ανακοίνωσε δημόσια ότι ο Δήμος Νέας Ιωνίας πρόκειται να συγκροτήσει Δημοτική Επιτροπή Ισότητας για την προώθηση της ισότητας των φύλων, των δικαιωμάτων των γυναικών και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Πραγματικά, έστω και με καθυστέρηση ενός χρόνου, η Επιτροπή Ισότητας συγκροτήθηκε και καθορίστηκαν τα μέλη της ,τον Δεκέμβριο του έτους 2020 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Από τότε όμως μέχρι και σήμερα δεν έγινε τίποτε περισσότερο. Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας παραμένει ανενεργή και στα χαρτιά εδώ και τρία χρόνια, με ακέραιη πολιτική ευθύνη της Δημάρχου. 

Ως γυναίκα θα περιμέναμε να δείξει θερμό ενδιαφέρον στα θέματα ισότητας των φύλων. Να είναι υποστηρικτική στην λειτουργία της Επιτροπής και να παρέχει κάθε διευκόλυνση. Μάλιστα περιμέναμε να αναδείξει και να συνδράμει στα ζητήματα αυτά με περισσότερη ίσως ευαισθησία σε σχέση με πολλούς άντρες αξιωματούχους που διαχειρίζονται τέτοια θέματα.  

Στην πράξη δεν υπάρχει τίποτε. Η Δήμαρχος οδήγησε την Επιτροπή στην ανυπαρξία. Έτσι δεν έγινε καμία δράση της για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, της ενδοοικογενειακής βίας , για τα δικαιώματα των γυναικών και των διακρίσεων κάθε είδους , για την γυναικεία απασχόληση, για την ενίσχυση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης κλπ

Σήμερα δημοσιεύθηκε η ετήσια «πανηγυρική» ανάρτηση της Δημάρχου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Για την “γυναίκα” που μάλλον θυμάται μόνο σε επετείους και όταν πρέπει να αμυνθεί στην κριτική της αντιπολίτευσης επειδή έχει  στερέψει από επιχειρήματα. Είναι και αυτό απόδειξη της πολιτικής παρακμής που ζούμε. 

Είναι πολιτικά ξεδιάντροπο Δήμαρχος να γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας ενώ έχει θάψει την Επιτροπή Ισότητας με δική της ευθύνη.

Και είναι και γυναίκα

Δικηγόρος, μέλος της “Δημιουργία Αλληλεγγύη”