“Επί ποδός” οι φοιτητές ενόψει της εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας

|||

|||

..

..

..

Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις ενόψει της 10ης Ιουνίου, ημέρας εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν ήδη ανακοινώσει συγκεντρώσεις στις πύλες των ιδρυμάτων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ την Παρασκευή ενώ μεγαλώνουν και οι αντιδράσεις από την πλευρά των καθηγητών αλλά και εργατικών σωματείων.


Συγκεκριμένα από τις 6 το πρωί της Παρασκευής φοιτητές και φοιτήτριες θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι στις εισόδους των σχολών τους με σκοπό να αποτρέψουν την είσοδο των ΟΠΠΙ. Στο πλευρό τους θα είναι μέλη ΔΕΠ και εργαζόμενοι των πανεπιστημίων, που έχουν λάβει σχετικές αποφάσεις εδώ και καιρό. Με σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, γνωστοποίησε πως τις κινητοποιήσεις θα στηρίξει και η “Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων” καλώντας τον κόσμο να δημιουργήσει μια “ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τα πανεπιστήμια”.

 

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις στο ΑΠΘ καθώς και σε ιδρύματα της Αθήνας, με πολλούς συλλόγους να αποφασίζουν την κατάληψη των σχολών τους. Για αύριο, Πέμπτη, καλείται φοιτητικό συλλαλητήριο στην Καμάρα στις 19.00 ενώ στην Αθήνα έχει καλεστεί πορεία την ίδια μέρα, στις 18.00 στα Προπύλαια.


Οι καθηγητές αντιδρούν στο νέο νόμο – πλαίσιο

Με σχετική απόφαση, ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Παντείου, εκτός από την αντίθεση του στο μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, δηλώνει πως “το νέο νομοσχέδιο συνιστά ένα αποφασιστικό και μελετημένο βήμα προς την οριστική κατάργηση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας”. “Μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε μία επιχειρηματική δομή που θα εκμεταλλεύεται βάρβαρα ακαδημαϊκό προσωπικό και φοιτητές για τον προσπορισμό κερδών στο πανεπιστήμιο-επιχείρηση, θα παρέχει χαμηλού επιπέδου ειδικεύσεις για ευλύγιστους, κακοπληρωμένους και «αναλώσιμους» πτυχιούχους και θα λειτουργεί με το αυταρχικό διευθυντικό πλαίσιο μιας επιχείρησης” προσθέτει.

Δείτε ακόμα: “Βαριοπούλα” του Υπουργείου στις βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων

 

Τονίζει ακόμα πως “τα άρθρα του σχεδίου νόμου επικυρώνουν την οριστική απόσυρση του δημοσίου από τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, τη λειτουργία των τελευταίων με ιδιωτικονομικά κριτήρια στο πλαίσιο μίας εκπαιδευτικής αγοράς που είναι ανύπαρκτη και δεν πρόκειται πότε να συγκροτηθεί οδηγώντας με τον τρόπο αυτό σε αδιέξοδο την ελληνική οικογένεια καθώς όλο και λιγότεροι γονείς θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών τους”.


Σημειώνει επίσης ότι “τα άρθρα του σχεδίου νόμου αναλύουν τη διαδικασία κλεισίματος πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με κοινή υπουργική απόφαση ώστε να δημιουργηθεί περαιτέρω ο χώρος για τα άθλιας ποιότητας ιδιωτικά «κολλέγια», που έχουν ήδη σκανδαλωδώς και κατά παράβαση συνταγματικών διατάξεων πρακτικά εξισωθεί με τα δημόσια ΑΕΙ. Ένδειξη των προθέσεων της Κυβέρνησης αποτελεί το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου που υποτίθεται θέλει να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει τα ιδρύματα ξεκινά περιγράφοντας τη διαδικασία κλεισίματος τους (άρθρο 5)”.

Αναφέρονται ακόμα τα παρακάτω:


“- Το σχέδιο νόμου εγκαθιστά ένα μοντέλο διοίκησης αυταρχικό και συγκεντρωτικό, το οποίο με τον νέο τρόπο ανάδειξης των αρχών του Πανεπιστημίου δίνει τη δυνατότητα σε μικρές ομάδες να ελέγχουν απόλυτα το σύνολο των ακαδημαϊκών υποθέσεων των ιδρυμάτων, ενώ ταυτόχρονα η διοίκηση παραδίδεται σε ένα εξωτερικό κλειστό Συμβούλιο που δεν ελέγχεται από πουθενά. Πρόκειται για ένα σύστημα που θα βυθίσει τα ιδρύματα σε μία σπειροειδή τροχιά πελατειακών σχέσεων, διαπλοκής και διαφθοράς.

Διαβάστε και αυτό: «Έκρηξη» παραιτήσεων εργαζομένων στον τουρισμό-Πάνω από 20.000 κενές θέσεις στη Βόρεια Ελλάδα

-Το σχέδιο νόμου διασπά τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων. Με τον τρόπο αυτό καταργεί τα όποια κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ την ίδια στιγμή με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα περί μεγαλύτερης επιλογής των φοιτητριών και φοιτητών ανάμεσα σε περισσότερα προγράμματα σπουδών υποβαθμίζει ουσιαστικά τα πτυχία. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές θα στερούνται εξειδικευμένης γνώσης και ως εκ τούτου τα πτυχία τους θα έχουν μικρότερη βαρύτητα στην αγορά εργασίας της Ελλάδας. Τα καταξιωμένα πτυχία των Ελληνικών Πανεπιστημίων και η διεθνής αναγνώριση των Ελλήνων επιστημόνων θα ανήκουν στο παρελθόν.

-Το σχέδιο νόμου επιβάλλει δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα, εφόσον δηλώνεται ρητά η απόσυρση της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ ανοίγει παράλληλα την πόρτα για την επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ενδεχόμενη εφαρμογή του. Η μακρά οικονομική κρίση που διανύει η Ελλάδα σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες συνεχιζόμενες κρίσεις θα καταστήσουν, σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου, τους Έλληνες γονείς ανήμπορους να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

 

-Το σχέδιο νόμου καταργεί στην ουσία την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας που φέρει σε πέρας καθημερινά το δύσκολο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο κατοχυρώνοντας μόνο τους πρωτοβάθμιους καθηγητές και εν μέρει τους αναπληρωτές. Η βαθμίδα του Επίκουρου ουσιαστικά καταργείται ενώ όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ( λέκτορες, λέκτορες εφαρμογών, ΕΔΙΠ) στερούνται το δικαίωμα της αυτοδύναμης διδασκαλίας. Πρόκειται για την επαναφορά του συστήματος δεσποτείας της καθηγητικής έδρας στην πιο σκοτεινή εκδοχής της.

-Το σχέδιο νόμου δημιουργεί ένα πλαίσιο πλήρους εμπορευματοποίησης της έρευνας, το οποίο προσαρμόζει τη διαμόρφωση της ερευνητικής ατζέντας των πανεπιστημίων στις ανάγκες της αγοράς. Αποδυναμώνεται έτσι η βασική έρευνα στα δημόσια ιδρύματα που αποτελεί και τη βασική πηγή παραγωγής καινοτομίας.

Για να επιβάλλει αυτό το καταστροφικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην οικονομική ασφυξία τους, με τη μείωση των προϋπολογισμών τους, αλλά και σε ένα παροξυσμό αυταρχικότητας και αστυνομικής βίας με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τα γεγονότα στο ΑΠΘ.

Με δεδομένο ότι:

• Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου καταργεί τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και μετατρέπει ένα κοινωνικό δικαίωμα σε προνόμιο για λίγους.

• Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα όργιο καταστολής μέσα στα ιδρύματα καταπνίγοντας οποιαδήποτε αντίθετη άποψη με τις πολιτικές της.

• Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε ένα σχέδιο νόμου 400 σελίδων και αφήνει ένα αστείο περιθώριο διαβούλευσης τριών εβδομάδων, δηλωτικό των “δημοκρατικών” ευαισθησιών της.

• Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε κλείσιμο αρκετών μικρών και μεσαίων πανεπιστημίων, ενώ θα οδηγήσει στην επιβολή διδάκτρων στα υπόλοιπα.

Ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου απαιτεί την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου.

Οι πανεπιστημιακοί του Παντείου θα αγωνιστούν σε συντονισμό με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο σε κινητοποιήσεις, οργανωμένες από τους συλλόγους τους, για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Εφόσον η κυβερνητική αναλγησία συνεχιστεί, και κατανοώντας τα προβλήματα αλλά και το βάθος της επίθεσης ενάντια στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ο Σύλλογος ΔΕΠ δηλώνει ότι είναι έτοιμος να προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Επίσης, καλεί τα όργανα του πανεπιστημίου (Σύγκλητος, κοσμητείες, τμήματα) να πάρουν θέση κατά του νομοσχεδίου και να προχωρήσουν επίσης σε ενέργειες αποτροπής αυτής της καταστροφικής για τα πανεπιστήμια εξέλιξης.”