Ενημέρωση πυροπροστασίας από τη “ ΔΙΩΝΗ”

Από τον Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σύλλογο “Η ΔΙΩΝΗ” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Σας θυμίζουμε ότι, από την 1η Μαΐου βρισκόμαστε σε αντιπυρική περίοδο η οποία θα διαρκέσει μέχρι την 31 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, απαγορεύεται η καύση και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις και ειδικότερα:

Απαγορεύεται:

  • Κάθε χρήση φωτιάς, φλόγας ή σπίθας στην ύπαιθρο.
  • Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
  • Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων ή άλλων πυρακτωμένων υλών.
  • Η ανεξέλεγκτη εναπόθεση εύφλεκτων υλών ή απορριμμάτων.
  • Το κάπνισμα μελισσών.

Οι πρόσφατες δασικές πυρκαγιές (κυρίως του Ιουλίου 2022 στην περιοχή μας που, πέρα από ζημιές σε σπίτια κατοίκων, απείλησε σοβαρά ολόκληρο τον οικισμό μας), αλλά και ο πύρινος εφιάλτης του 2018 στο Μάτι σηματοδοτούν το πόσο σημαντική είναι η αποφυγή επικίνδυνων ενεργειών και θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε συνεχή εγρήγορση και σε σωστές πρακτικές προστασίας του τόπου και των περιουσιών μας.

Όπως γνωρίζετε, ο Σύλλογός μας διοργάνωσε με επιτυχία δράση ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη των πυρκαγιών την Πέμπτη 20 Απριλίου, με βασικό ομιλητή τον Δρ. κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλο. Μεταξύ των επισημάνσεων, ο ομιλητής μας πρότεινε να ενημερωθούμε εκτενέστερα από τους ιστότοπους:

fria.gr “Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων”, όπου μάλιστα στην επιλογή του μενού ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, στην οθόνη Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών και στην επιλογή «Αξιολόγηση Κινδύνου Κατοικίας», έχουμε την δυνατότητα, αφού συμπληρώσουμε την Φόρμα Αξιολόγησης της κατοικίας μας, να σχηματοποιήσουμε και υπολογίσουμε τον συνολικό κίνδυνο του σπιτιού μας. Στον ίδιο ιστότοπο υπάρχουν και δύο ενημερωτικά βίντεο με τίτλο «Δασικές Πυρκαγιές – Τι πρέπει να γνωρίζουμε» και «Δασικές Πυρκαγιές – Ασφάλεια κατοικίας» όπου μπορούμε να ενημερωθούμε σχετικά με την προστασία μας από τους κινδύνους των πυρκαγιών.

dasarxeio.com ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ να ενημερωθούμε για την νέα εγκύκλιο που αναφέρει τις : Νέες οδηγίες για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

Στην κατεύθυνση της πρόληψης, ένα πολύ βασικό (και υποχρεωτικό) μέτρο είναι το καθάρισμα των οικοπέδων μας από την ξερή βλάστηση.