Ενεργειακή κρίση και ακρίβεια – Αιτίες και λύσεις: Πραγματοποιήθηκε η ανοικτή εκδήλωση της Συμμαχίας Πολιτών

|||||

|||||

        Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου εκδήλωση της “Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση” με θέμα “Ενεργειακή κρίση & Ακρίβεια – Αιτίες και λύσειςστην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα, στην Καναπίτσα.

 

      Ομιλητές ήταν ο επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Καραβάκος, ο δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης και ο δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης και εκπρόσωπος του Συντονισμού Αιρετών στο ΔΣ της ΚΕΔΕ Νίκος Σακούτης. Παρόντες ήταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Συμμαχίας Α. Καλαντζή και Γ. Πετρόπουλος, οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Ζυγούνας και Δ. Τσίκνας καθώς και η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μεταμόρφωσης Λ. Τσάμη.

 

   
     Ο Λεωνίδας Βατικιώτης, ο οποίος ασχολείται πολλά χρόνια με τα ζητήματα της ενέργειας, φώτισε πολλές πτυχές του προβλήματος αναλύοντας τις αιτίες της σημερινής κρίσης. Εξήγησε πως η “πράσινη μετάβαση” και η βίαιη απολιγνιτοποίηση είχε ως συνέπεια την εξάρτηση της παραγωγής από το φυσικό αέριο, το οποίο είναι πολύ πιο ακριβό από τον λιγνίτη. Αυτό σε συνδυασμό με το Χρηματιστήριο Ενέργειας και τη ρήτρα αναπροσαρμογής εκτόξευσαν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς πλέον αφέθηκαν ελεύθερες συγκεκριμένες εταιρείες – πάροχοι να καθορίζουν τις τιμές. 

 

     Διαβάστε κι αυτό: Εδώ live οι εξελίξεις από το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Πεντέλη

 

      Ο κ. Βατικιώτης τόνισε έτσι την ανάγκη να στραφεί η παραγωγή προς τον λιγνίτη, με απεξάρτηση από το ακριβό φυσικό αέριο ενώ υποστήριξε ότι το κράτος θα πρέπει να προωθήσει την εγκατάσταση μικρών ΑΠΕ ανά σπίτι ή κοινότητα (φωτοβολταϊκά). Οι τελευταίες είναι πολύ πιο φιλικές από τις μεγάλες εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων.

 

      Ο Νίκος Σακούτης από τη μεριά του ανέλυσε τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για την αυτοδιοίκηση αλλά και για τους πολίτες. Εξήγησε πως συνεχώς τα οικονομικά περιθώρια των Δήμων συρρικνώνονται έτσι οι τελευταίοι δεν έχουν δυνατότητες ελάφρυνσης των πολιτών από τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη και λοιπές υποχρεώσεις.

 

       Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Συντονισμού Αιρετών στο ΔΣ της ΚΕΔΕ υποστήριξε ότι το πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ έχει γίνει ιδιαίτερα ασφυκτικό τα τελευταία χρόνια με την επιβολή των μνημονίων. Μάλιστα υπενθύμισε και την πάγια διεκδίκηση της αυτοδιοίκησης για τα δισεκατομμύρια παρακρατηθέντα χρήματα των Δήμων. Τόνισε την ανάγκη για ένα κοινό μέτωπο εργαζομένων, δημοτών και αυτοδιοικητικών για να διεκδικήσουν ουσιαστικές αλλαγές και να συγκρουστούν από κοινού με τις πολιτικές που επιβάλλουν αυτή την κατάσταση.

 

      Διαβάστε κι αυτό: Να πραγματοποιηθεί ανοιχτός, δημόσιος διάλογος για το ΠΕΣΔΑ Αττικής ζητάει το Δυτικό Μέτωπο

 

 

      Ο Βασίλης Καραβάκος τόνισε ότι είναι κρίσιμο το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών καθώς οι νόμοι της κυβέρνησης έχουν δώσει όλη την εξουσία στις δημοτικές αρχές δίνοντας στα δημοτικά συμβούλια … “διακοσμητικό” ρόλο.  Εξήγησε με αριθμούς τι σημαίνει η αύξηση στο τέλος ταφής στα απορρίμματα, οι αυξήσεις στο ρεύμα για τον οδοφωτισμό και το Δήμο γενικότερα. “‘Ενα σπίτι 100 τμ σήμερα πληρώνει 140 ευρώ ετήσιως στο Δήμο, αυτό το ποσό σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ”.  Κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν μια διοίκηση που να διεκδικεί και να συγκρούεται με αυτές τις πολιτικές τονίζοντας όμως πως οι δημότες δεν πρέπει να είναι “θεατές” των εξελίξεων αλλά να συμμετέχουν ενεργά πιέζοντας μαζί με την αυτοδιοίκηση για ριζική βελτίωση της καθημερινότητας τους.