Εναλλακτική Δράση: Τα ιστορικά μνημεία και ο πολιτισμός δεν πουλιούνται

Από την Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Στην εποχή μας, ιδιαίτερα τα τελευταία τριάντα χρόνια,  όλα τα κοινά αγαθά (νερό, ενέργεια, παιδεία, υγεία, πρώτη κατοικία κ.α) βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων «επενδυτών». Οι κυβερνήσεις πιστές στην ιδεοληψία της «ελεύθερης αγοράς», επιχειρούν, με βία και καταστολή, να μετατρέψουν σε εμπορεύματα όλα τα αγαθά που καλύπτουν ζωτικές ανάγκες των ανθρώπων.  

Δυστυχώς, η ασίγαστη βουλιμία των «επενδυτών» για κέρδη και οι κυβερνήσεις που  πρόθυμα τους υπηρετήσουν,  επιφυλάσσουν  την ίδια μοίρα και στα ιστορικά μνημεία και τον πολιτισμό και αποφασίζουν να τα κάνουν αγοραίο ντεκόρ των κερδοσκοπικών  σχεδίων τους πλήττοντας ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον πολιτισμό.  

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα 2300 περίπου μνημεία που εντάχθηκαν στο υπερταμείο το 2018, ο χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος που κινδύνεψε να μετατραπεί σε ντεκόρ ενός mall, τα μνημεία που βρέθηκαν στο μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, και πολλά άλλα. Ακόμη, και ο ιερός βράχος της Ακρόπολης βεβηλώθηκε προς χάριν των τουριστών, με το τσιμέντωμα γύρω από τον Παρθενώνα. Επί πλέον η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε ακόμη και να «εξάγει» τα μνημεία στο εξωτερικό για ….50 χρόνια

Και σήμερα φτάνουν σε σημείο να δρομολογούν την  ιδιωτικοποίηση των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας, αδιαφορώντας και για τις επιστολές που έστειλαν στον Πρωθυπουργό εκατοντάδες επιστήμονες από πολλές χώρες (μέλη Ακαδημιών, πανεπιστημιακοί καθηγητές, κ.ά), ζητώντας να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο, γιατί «θα έχει τα πλέον ανεπιθύμητα επακόλουθα για το μέλλον των μουσείων και την αρχαιολογική έρευνα στην Ελλάδα».

Η Εναλλακτική Δράση ενώνει τη φωνή της με όλες τις συλλογικότητες που αγωνίζονται εναντίον αυτής της πολιτικής  υπενθυμίζοντας τα πολύ επίκαιρα λόγια που είπε ο στρατηγός Μακρυγιάννης στους στρατιώτες που επιχείρησαν να πουλήσουν σε ξένους δυο αρχαία αγάλματα.

“Αυτά, και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Δι΄ αυτά πολεμήσαμε“.