Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής: Πρόγραμμα εξορμήσεων και ξεναγήσεων για το διάστημα Νοέμβριος 2022-Απρίλιος 2023

|||

|||

            Από την Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

            Επισυνάπτουμε το εξάμηνο πρόγραμμα εξορμήσεων και ξεναγήσεων, Νοέμβριος 2022-Απρίλιος 2023.Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες προτάσεις του  προγράμματος ξεχωρίζουν το δεκαήμερο οδοιπορικό στη Κάτω Ιταλία και Σικελία, το Πάσχα του 2023 και το δεκαεξαήμερο εναλλακτικό οδοιπορικό στο Μεξικό το Νοέμβριο του 2023.

 

           Το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η πρόταση για παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης Stand up tragedy, με την Κάτια Γέρου στο θέατρο Σταθμός, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου,

 

          Τέλος σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, 6.30μμ θα γίνει η προβολή φωτογραφιών και βίντεο από το πρόσφατο οδοιπορικό στη Μικρά Ασία. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για φίλες, φίλους και μέλη της Εναλλακτικής Δράσης και θα συνδυαστεί με την πρώτη ανοιχτή συνέλευση.

 

          ΝΟΈΜΒΡΙΟΣ

 

          Κυριακή 6 Νοεμβρίου. Ξενάγηση στην Ακρόπολη,

 

         Στον ιερό βράχο της πόλης των Αθηνών, που αποτελεί παγκόσμιο και διαχρονικό μνημείο Πολιτισμού. Ξενάγηση στα Προπύλαια, το Ναό Απτέρου Νίκης, το Ερεχθείο και τον Παρθενώνα. (Η είσοδος την ημέρα αυτή είναι ελεύθερη)

 

         Κυριακή 13 Νοεμβρίου Μονή Καισαριανής-Δάσος Υμηττού

 

        Περίπατος στο πανέμορφο αισθητικό δάσος της Καισαριανής και ξενάγηση στην Ιερά Μονή Καισαριανής και τον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών. Ο περίπατος καταλήγει στο αναψυκτήριο της Καλοπούλας, Μαζί μας στον περίπατο θα είναι και ο σύντροφος απ’ την Αργεντινή, Andres Ruggeri.

 

        ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

       Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης Stand up tragedy, με την Κάτια Γέρου στο θέατρο Σταθμός, στις 8.30μμ Πληροφορίες: Νόρα Πολυδούρη 6949138298

 

        Κυριακή 20 Νοεμβρίου Μουσείο Αθηνών-Νομισματικό Μουσείο

 

        Ξενάγηση στο Μουσείο της πόλης των Αθηνών, που περιλαμβάνει συλλογές από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο   μέχρι σήμερα. Η ξενάγηση θα συνεχιστεί στο Νομισματικό Μουσείο, που περιλαμβάνει πλούσια συλλογή από νομίσματα όλων των εποχών.

 

         Κυριακή 27 Νοεμβρίου Αρχαία Μεταλλεία Λαυρίου-Εθνικός Δρυμός Σουνίου

 

        Ιστορικός περίπατος στο Λαύριο. Ξεκινώντας από τον κρατήρα του Χάους, ένα σπάνιο μνημείο της φύσης, περπατάμε μέσα στον δρυμό συναντώντας τα αρχαία μεταλλεία και τις στοές που γίνονταν οι εξορύξεις. Καταλήγουμε στο Πολιτιστικό Πάρκο του Λαυρίου, όπου μαθαίνουμε για την μεταλλευτική κληρονομιά.

 

        ΔΕΚΈΜΒΡΙΟΣ

 

        Κυριακή 4 Δεκεμβρίου Αρχαία Κόρινθος -Ορεινή Κορινθία

 

Το πρώτο μέρος της εξόρμησης περιλαμβάνει τον αρχαιολογικό χώρος της Αρχαίας Κορίνθου τη μεγάλη ποικιλία μνημείων γύρω από το Ναό του Απόλλωνα και  τη Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης, (ναοί, κρήνες, στοές, λουτρικές εγκαταστάσεις και ποικίλα άλλα μνημεία) όπως και το αρχαιολογικό μουσείο. Μετά από την ξενάγηση θα έχουμε ευχάριστη πεζοπορία θα στην ορεινή Κορινθία  

 

 

 

        Κυριακή 11 Δεκεμβρίου Οδοιπορικό στα μνημεία της Αντίστασης  στην Αθήνα

 

       Τοσίτσα, χώρος της αιματηρής μαζικής διαδήλωσης ενάντια στους Ναζί, τον Μάρτιο του 1943, Γλάδστωνος και Πατησίων, ανατίναξη του κτιρίου της ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ, από την ΠΕΑΝ,  πλατεία Δημαρχείου, χώρος των μεγάλων συλλαλητηρίων στην κατοχή,  Σκοπευτήριο της Καισαριανής και άλλα

 

       Κυριακή 18 Δεκεμβρίου Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου

 

      Ξενάγηση στην έκθεση ζωγραφικής των έργων του Κυριάκου Κατζουράκη. Η έκθεση φιλοξενείται στην πινακοθήκη του Δήμου Αλίμου και έχει τον τίτλο «Αριστερά της λύπης»

 

      23-24-25-26- Δεκεμβρίου

 

      Χριστουγεννιάτικη εξόρμηση σε Καστοριά, Πρέσπες, Νυμφαίο, Δισπηλιό, Νεστόριο κ.ά (Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει δημοσιοποιηθεί)

 

      ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ

 

      Σάββατο 7-Κυριακή 8 Ιανουαρίου Δάσος Στροφυλιάς-Αρχαία Ολυμπία

 

      Διήμερη εξόρμηση με επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας και στο αρχαιολογικό της μουσείο.

Πεζοπορία στην Στροφυλιά στο μεγαλύτερο δάσος Κουκουναριάς, που βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου υγροβιότοπων Κοτυχίου.

 

        Κυριακή 15 Ιανουαρίου

 

        Επίσκεψη και ξενάγηση στο Βυζαντινό  Μουσείο της Αθήνας στις πλούσιες και εξαιρετικού κάλλους συλλογές του

 

        Κυριακή 22 Ιανουαρίου Πεζοπορία στην Πάρνηθα

 

        Εξόρμηση στην Πάρνηθα και πεζοπορία στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της, από την Αλογόπετρα στο καταφύγιο Φλαμπούρι.

 

         Κυριακή 29 Ιανουαρίου Αμφιάρειο-Ωρωπός

 

        Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαραείου Επίσκεψη στις φυλακές Ωρωπού τόπο εξορίας πολιτικών κρατουμένων κατά τη διάρκεια της δικτατορία (μνημείο Ιστορικής Μνήμης).

 

        ΦΕΒΡΟΥΆΡΙΟΣ

 

        Κυριακή  5 Φεβρουαρίου Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

 

        Ξενάγηση στο  αρχαιολογικό μουσείο Πειραιά, όπου υπάρχει πλούσια συλλογή με αντιπροσωπευτική εικόνα της ιστορίας της πόλης, όπως και πλούσια εκθέματα από δήμους του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού, από την μυκηναϊκή μέχρι και την ρωμαϊκή εποχή.

 

        Κυριακή 12 Φεβρουαρίου Ξενάγηση και πεζοπορία στον Ορχομενό

 

       Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού, σπουδαίο κέντρο του αρχαίου πολιτισμού, με σημαντικότερα μνημεία τον θολωτό τάφο του Μινίου, το θέατρο, το μυκηναϊκό ανάκτορο και τα οχυρωματικά έργα της ακροπόλεως του Ορχομενού.

 

       Πεζοπορία στο κάστρο του Γλά και ξενάγηση στο κολοσσαίο οχυρωματικό έργο της μυκηναϊκής περιόδου.

 

       Κυριακή 19 Φεβρουαρίου Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

 

       Το μουσείο σήμερα κατέχει μια από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς. Τα αντικείμενα ξεχωρίζουν τόσο για την ιστορική τους σημασία, όσο και για την δεξιοτεχνική κατασκευή τους. Θα δούμε αντιπροσωπευτικά έργα που τονίζουν τη συνέχεια του ισλαμικού χρόνου από την πρώιμη ισλαμική έως την οθωμανική εποχή και εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης ως τον 19ο αιώνα.

 

        ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 24-25-26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 

 

        Συμμετοχή στο καρναβάλι της Ξάνθης και περιήγηση στην παλιά πόλη και την μοναδική φύση της περιοχής

 

       Εκτός από τη συμμετοχή μας στα αποκριάτικα δρώμενα (Μεγάλη βραδινή καρναβαλική παρέλαση του Σαββάτου και τα ποικίλα δρώμενα για το κάψιμο του Τζάρου την Κυριακή) θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε την Παλιά πόλη της Ξάνθης περπατώντας σε πλακόστρωτα σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια είναι. ιστορικά νεοκλασικά του 19ου αι, να πεζοπορήσουμε στα εντυπωσιακά φιόρδ που σχηματίζει ο ποταμός Νέστος, στα Παρανέστια Τέμπη, να επισκεφτούμε τα πομακοχώρια και να κάνουμε κούλουμα στο Δέλτα του Νέστου, ένα τοπίο με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά, που έχει μεγάλη οικολογική αξία και προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ραμσάρ,

 

 

       ΜΑΡΤΙΟΣ

 

       Κυριακή 5 Μαρτίου Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας

 

      Θα ξεναγηθούμε στην Αιγυπτιακή συλλογή και στην Συλλογή της αρχαίας Θήρας και του Ακρωτηρίου (Τοιχογραφία της Άνοιξης και των Πυγμάχων κ.ά.  Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν.

 

       Κυριακή 12 Μαρτίου. Δελφοί, Ιτέα.

 

       Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και το Μουσείο. Πεζοπορία μέσα από τον ελαιώνα της Άμφισσας μέχρι την Κίρρα, το αρχαίο λιμάνι των Δελφών. Φαγητό στην παραθαλάσσια Ιτέα.

 

       Κυριακή 19 Μαρτίου Λόφοι Φιλοπάππου, Πνύκας, Αστεροσκοπείου

 

       Περιήγηση και ξενάγηση στους τρεις λόφους που περιβάλλουν την Ακρόπολη, τον Λόφο των Μουσών (Φιλοπάππου), την αρχαία Πνύκα, και τον Λόφο του Αστεροσκοπείου.

 

       Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 24-25-26 Μαρτίου Νάουσα-Δίον-Λουτρά Πόζαρ-Πέλλα

 

       Επίσκεψη στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, επίσκεψη και πεζοπορία  στα Λουτρά Πόζαρ, ξενάγηση  στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας και το νέο υπέροχο Μουσείο, περιήγηση στη Νάουσα και ξενάγηση  στον τόπο θυσίας των γυναικών, στην Αραπίτσα

 

       ΑΠΡΙΛΙΟΣ

 

       Κυριακή 2 Απριλίου Ξενάγηση στον Κεραμικό

 

       Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του πρώτου δημόσιου νεκροταφείου της αρχαίας Αθήνας και περίπατος με ξενάγηση, στο Πομπείο, την πύλη της Ιεράς Οδού, δίπλα στον Ηριδανό ποταμό κ.ά

 

       Κυριακή 9 Απριλίου  Περιήγηση και ξενάγηση στα Οθωμανικά μνημεία

 

       Φατικέ τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά, τζαμί Τζισδαράκη και τα απομεινάρια  του Κιουτσούκ Τζαμί, τεκές του Τάγματος των Μεβλεβήδων δερβίσηδων, Μεντρεσές, δημόσιο χαμάμ κ.ά

 

       ΠΑΣΧΑ 2023—12-22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 

      Μεγάλη Τετάρτη -Κυριακή του Θωμά Οδοιπορικό στην Κάτω Ιταλία και Σικελία

 

      Μετά από την ξεχωριστή εμπειρία της γνωριμίας με τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας προγραμματίζουμε ένα νέο οδοιπορικό για τη γνωριμία με τον ελληνισμό της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας

 

      Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται:

 

       ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

 

α) Απουλία (Ματέρα, Τάραντας Μεταπόντιο, Αλμπερομπέλο)

β) Καλαβρία (Κρότων, Σύβαρις, Λοκροί, Ρήγιο,  Ροζάνο και τα ελληνόφωνα χωριά του Ασπρομόντε)   

γ) Καμπανία (Κύμη, Πομπηία, Βεζούβιος, Ποσειδωνία, Ελέα, και το νησί  Πιθηκούσες.

 

       ΣΙΚΕΛΙΑ

Μεσσήνη, Ταυρομένιο, Κατάνια, Συρακούσες, Ραγκούσα, Ακράγαντας, Μαρσάλα, Σελινούντας, Γέλα, Εγέστα, Παλερμο Αίτνα

(Αναλυτικό πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου)

 

       Κυριακή 30 Απριλίου Πεζοπορία και ξενάγηση στο δάσος  Τατοϊου.

 

       Θα εισπνεύσουμε τον καθαρό του αέρα και θα γνωρίσουμε το ίδιο δάσος, Θα ανακαλύψουμε και θα ξεναγηθούμε στα διάσπαρτα στο χώρο  κτίρια και παλαιές εγκαταστάσεις, αλλά  και μέσα από την  ιστορική αναδρομή στα χρόνια της βαυαροκρατίας και του θεσμού της βασιλείας θα μάθουμε πολλές άγνωστες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

 

        27-ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

 

        Δεκαέξι ημέρες στον πολιτισμό των Μάγια και των Αζτέκων, στη Ζούγκλα Λακαντόνα και τα απέραντα τροπικά δάση με τις λίμνες και τους πολύχρωμους καταρράκτες στα σύνορα με τη Γουατεμάλα και το Μπελίσε, στη χώρα της Φρίντα Κάλο και του Ντιέγκο Ριβέρα και κυρίως στη χώρα που ανθίζει το Ζαπατίστικο ιδεώδες για την άμεση δημοκρατία και την αυτοδιαχείριση (Αναλυτικό πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί στα αρχές Δεκεμβρίου).

 

       Το πρόγραμμα επιμελήθηκαν οι φίλοι και φίλες   Celia Pachecoκαθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού,  David Barkinκαθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο και η    Blanca Estrella καθηγήτρια και υπεύθυνη της Φοιτητικής Εστίας Casa Honorable