Εμείς η Πόλη μας: Διαμαρτυρία για τις επιχωματώσεις στο Βακαλόπουλο

Από το γραφείο τύπου της παράταξης “Εμείς η Πόλη μας” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος η 5/6/2023 και η δημοτική παράταξη του δήμου Παλλήνης, “ΕΜΕΙΣ, Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ”, με ομάδα πολιτών, εκπροσώπους συλλογικοτήτων και εκπροσώπους των περιβαλλοντικών συλλόγων για την προστασία του μεγάλου ρέματος της Ραφήνας, παραβρέθηκαν στο ρέμα Βακαλοπούλου, στην Παλλήνη για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν την άμεση αποκατάσταση του ρέματος από την επιχωμάτωση και τα προϊόντα εκσκαφών που έχουν εναποτεθεί σε σημείο παραπλήσιο του ρέματος.

Ένα σύντομο ιστορικό:

Στις 4 Μαΐου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΕΜΕΙΣ, Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ”, έθεσε το θέμα της εναπόθεσης προϊόντων εκσκαφής από το έργο της αποχέτευσης, σε χώρο παρακείμενο του ρέματος στο Βακαλόπουλο, Παλλήνης.

Τα ερωτήματα που έθεσε στον δήμαρχο Παλλήνης ήταν :

  1. Αν τηρούνται οι κανονισμοί που προβλέπονται γι αυτού του είδους τα έργα
  2. Αν τα προϊόντα εκσκαφής και κατεδάφισης οδηγούνται σε εταιρεία ανακύκλωσης. Ποιος έχει οικονομικό όφελος.
  3. Αν είναι σε γνώση της περιφέρειας ως αρμόδιος για τα ρέματα, φορέας.
  4. Αν είναι ενήμερη η αρχαιολογία για τις εκσκαφές.

Η απάντηση που έδωσε ο δήμαρχος τότε, ήταν ότι εντός 10 ημερών, η εταιρεία ΕΛΤΕΡΓΑ, εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της αποχέτευσης, θα καθαρίσει τους παραπλήσιους χώρους στο ρέμα Βακαλοπούλου, από τα προϊόντα εκσκαφών.

Το χρονοδιάγραμμα των δέκα ημερών, δεν τηρήθηκε.


Ως δημοτική παράταξη ενημερώσαμε την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, η οποία διενήργησε αυτοψία. Η αυτοψία επιβεβαίωσε την απόθεση χωμάτινων όγκων από προϊόντα εκσκαφής στην παραρεμάτια περιοχή και με έγγραφο της ζητάει από τον δήμο Παλλήνης και την ΕΥΔΑΠ, την άμεση απομάκρυνση.

Εμείς, όπως είπαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα σταματήσουμε, να παρακολουθούμε το θέμα και να παρεμβαίνουμε σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Δεν είναι θέμα για εντυπωσιασμούς, αλλά θέμα για ουσιαστική δράση.