Εκτός Σχεδίου: Ρατσιστική δολοφονία μέσα στο σκοτάδι

Για «άλλο ένα περιστατικό ρατσιστικής βίας αχάραγα και μέσα στο σκοτάδι» κάνει λόγο η Εκτός Σχεδίου σχολιάζοντας τις τελευταίες δολοφονίες σε Φιλαδέλφεια και Νέα Ιωνία αλλά και τον θανάτους από τη φωτιά στον Έβρο. Σχετικά με τη δολοφονία του νεαρού μετανάστη τονίζει πως πρόκεται για «ρατσιστικό έγκλημα πέρα από κάθε αμφιβολία».

Η Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία αναφέρει αναλυτικά:

«Βρήκε το θάνατο πηγαίνοντας να εργαστεί σε λαϊκή της γειτονιάς μας . Δεν βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή, ούτε ήταν η κακιά η ώρα, ούτε βέβαια έπεσε θύμα ληστείας. Εξάλλου δεν κουβαλούσε πάνω του δεσμίδες ή πακέτα με χαρτονομίσματα. Ένας εργαζόμενος σε λαϊκή ασφαλώς και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε καν ως εύπορος. Ίσως το ότι ήταν Πακιστανός να αποτελούσε για κάποιους ένα κίνητρο δολοφονίας.  

Η ανακοίνωση της αστυνομίας (από βιασύνη, από επιπολαιότητα, δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε) ανακοίνωσε ότι το έγκλημα είχε ως κίνητρο τη ληστεία. Θα ήταν πολύ αστείο αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά. Τι κι αν λίγες ώρες αργότερα εντόπισαν τους δράστες. Τέσσερις 18χρονοι και 19χρονοι που μόνο ληστές δεν ήταν. Η απορία είναι πώς τόσο άγουροι άνθρωποι είχαν προλάβει να εμποτιστούν με τόσο μεγάλη δόση ρατσιστικού δηλητηρίου. Λίγες μέρες μετά την επιδρομή των Κροατών ναζιστών που “κανείς δεν είδε και δεν κατάλαβε πώς έφτασαν ως τη Νέα Φιλαδέλφεια”, έρχεται άλλο ένα περιστατικό ανάλογο. 

Ρατσιστικό έγκλημα πέρα από κάθε αμφιβολία. 


Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού κάποτε στις “ένδοξες εποχές της ιδιωτικής τηλεόρασης” ήταν ένα πολύ χρήσιμο θέαμα εν μέσω θέρους και ραστώνης διακοπών. Τότε που όπως συνηθιζόταν να λέγεται, δεν υπήρχαν ειδήσεις, η ειδησεογραφία από τα μέτωπα των πυρκαγιών, ήταν μια “καυτή” είδηση. Η τηλεθέαση στα ύψη και ο διαφημιστικός χρόνος σκέτο χρυσωρυχείο. Στις μέρες μας οι ειδήσεις από τις πυρκαγιές έχουν σχεδόν εξαφανιστεί (οι δασικές πυρκαγιές είναι και πιο  πολλές και πιο καταστροφικές). Εκτός από τον χρυσοφόρο διαφημιστικό χρόνο πολλαπλασιάστηκαν οι ενισχύσεις που  πήραν  από τον δημόσιο κορβανά. Ζεστό χρήμα για να βγάλουν το σκασμό. Η σιωπή τελικά είναι χρυσός ανεκτίμητης αξίας. 

Τώρα πλέον είδηση είναι οι φήμες και οι “πληροφορίες” για πράκτορες του Ερντογάν ή Σκοπιανούς που “καίνε την χώρα”. Κι αν αυτό δεν πείθει ούτε τους πιο δύσπιστους, έχουμε κι άλλο. Τους παράτυπους μετανάστες , τους “λάθρο” , που εκδικούνται βάζοντας φωτιά από τα περάσματα που χρησιμοποιούν για να περνάνε στο ελληνικό έδαφος. Ίσως αυτή η φήμη ή η πληροφορία να “συγκίνησε”  μια μερίδα “ανησυχούντων”  πολιτευτών με “πατριωτικές  ανησυχίες” για να προτρέψουν τους ντόπιους κατοίκους να “κάνουν αυτό που ξέρουν καλά”. Έτσι λοιπόν είδαμε σε ζωντανή μετάδοση, να μεταφέρονται εικοσιπέντε τρομοκρατημένοι άνθρωποι, μέσα σε καρότσα φορτηγού εν είδει θηράματος μετά από σαφάρι από έναν ανησυχούντα πιστολέρο κάτοικο της περιοχή.  Άγριες εικόνες, στην εποχή των τεράτων. Η είδηση για 26 απανθρακωμένους ανθρώπους, πρόσφυγες, μέσα στο δάσος της Δαδιάς πέρασε απαρατήρητη. Άλλωστε δεν ήταν Έλληνες αλλά κυνηγημένοι άνθρωποι που δεν πιάστηκαν στα δόκανα των “πατριωτών”. 


Σκηνή Τρίτη και τελευταία. Ουρές στα αστυνομικά τμήματα από πολίτες που επιδιώκουν να εκδώσουν δελτία ταυτότητας παλαιού τύπου ώστε να μην αναγκαστούν να εκδώσουν τις νέου τύπου ταυτότητες. Είναι πολύ διαδεδομένη η αντίληψη πως οι νέου τύπου ταυτότητες συμβάλλουν στην παρακολούθηση του κατόχου τους και γενικά κάτι το μυστικό κρύβουν και ίσως και τον ίδιο το… διάβολο. Η εν λόγω είδηση μεταδόθηκε από τηλεοπτικό κανάλι. Έγινε μάλιστα και συζήτηση σχετική από το τηλεοπτικό πάνελ όπου οι ομιλούσες κεφαλές κάγχαζαν μπροστά στην άγνοια, την αμάθεια και την αφέλεια (;) όσων ισχυρίζονται όλα τα απόκοσμα και άνωθεν τερατώδη. Οι ομιλούσες κεφαλές ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν ενδιαφερθεί ούτε για την κατακρήμνιση των εργασιακών δικαιωμάτων με τα 16ωρα και τις συμβάσεις των μηδενικών ωρών. Ούτε βέβαια για τα διαλυμένα νοσοκομεία, τα σχολεία που δεν έχουν δασκάλους και καθηγητές, ούτε φυσικά και για την ανύπαρκτη πυροπροστασία των ανυπεράσπιστων δασών. Όλα αυτά είναι λαϊκισμοί και μιζέρια. Γι’ αυτό, με τη βοήθεια των αντιπροσώπων του Ύψιστου, το έριξαν στις προσευχές και στις δεήσεις οι κάτοικοι ενός χωριού που ήταν έτοιμο να καεί από τις φλόγες. Με τη μύτη ψηλά  το δάχτυλο τεντωμένο και το φρύδι ανασηκωμένο, οι χορτάτοι δημοσιολόγοι, απαξιώνουν  την αμάθεια, το σκοταδισμό και την ανασφάλεια των αφελών. Είναι ο καλύτερος τρόπος να τους σπρώξουν στην αγκαλιά της ακροδεξιάς και του ζόφου που αυτή κουβαλάει. Θα μπορούσαν  να μας προσφέρουν κι ένα πόνημα με τίτλο “ο ανορθολογισμός ως χρήσιμο εργαλείο“. Για να αποδειχθεί για άλλη μια φορά επίκαιρος, εκείνος ο Βλαδίμηρος, ο Λένιν ντε, που έλεγε: “Το γιο της πλύστρας να φοβάσαι”.

Αν ζούσε ο μακαρίτης ο Χατζιδάκις θα επαναλάμβανε για πολλοστή φορά τα περί τέρατος. Είναι άγνωστο πόσοι θα τον άκουγαν όμως πια.